Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Το Δίστομο στο πνεύμα της αποκριάς







Μπορεί να έσβησε το Διστομίτικο καρναβάλι που μάζευε μιλιούνια κόσμο από τα πέριξ κι όχι μόνο, και που το περιμέναμε πως και πως, αλλά τουλάχιστον οι κουδουναραίοι μας( βλέπετε προηγούμενο άρθρο ), δεν πτοούνται ούτε απ' το κρύο ούτε από άλλους παράγοντες.
Ακόμη και κορίτσια συμμετείχαν.
Αναρτώ δυό φωτογραφίες από παλιά καρναβάλια, και μία απ' το χιονισμένο Δίστομο προχθές.
Στην τρίτη φώτο, στο σκετσάκι που είχε παιχτεί ( 1998 - 1999 ); Πρώτος από αριστερά ο Γιάννης Θ .Μπούρας, Παναγιώτης Ι. Μπούρας, Θανάσης Κ. Φωτίου, Τάσος Ι. Σταθάς, και Δημήτρης Καστρίτης.
Η πρώτη φώτο είναι παλία ( 1989 - 90) ;
Εδώ θα πρέπει να πω εν συντομία, ότι εγώ και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μου, δεν συμφωνούμε με τις εκδηλώσεις στον ιερό χώρο του προαυλίου του Μουσείου ( πρώην Δημοτικού σχολείου ). Ο χώρος δεν είναι για πανηγύρια πάρα μόνο για σοβαρές εκδηλώσεις και συναυλίες υψηλού επιπέδου.
Ας μην σπιλώνουμε την μνήμη των πεσόντων μας.



Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Κουδουναραίοι - Ένα Αρχαιοελληνικό κατάλοιπο, που απαντάται στο Δίστομο τις Απόκριες





Σαν προάγγελος της άνοιξης και κατά προέκταση της γονιμότητας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, έρχεται αυτό το Αρχαιοελληνκό έθιμο, που μπορεί αμιγώς να το βρει κανείς στην Στερεά Ελλάδα, στη Ρούμελη, μόνο στο Δίστομο.
Είναι οι κουδουναραίοι που τρέχουν αναπηδώντας σ' όλο το Δίστομο και στα στενά του με τον γνώριμο ήχο των κουδουνιών.
Οι κουδουναραίοι φορούν προβιές, μουτζουρώνουν τα πρόσωπά τους, κρατούν ραβδιά με κλάδους ελιάς, και ξεχύνονται στα μαγαζιά και στα στενά του Διστόμου, και κοντοστεκούμενοι τραγουδούν τα πανάρχαια αποκριάτικα τραγούδια με τις βωμολοχίες και το σεξουαλικό περιεχόμενο.
Κάτι παρόμοιο, αλλά όχι το ίδιο υπάρχει και στην Άμφισσα με κωδωνοκρουσίες. Και δεν είναι παράξενο γιατί οι παραπαρνάσσιες περιοχές έχουν έντονο το αρχαιοελληνικό στοιχείο, κι αυτό μπορεί να το ερευνήσει κανείς απ' την ντοπιολαλιά κι όχι μόνο.
Άλλωστε στο Κορύκειο Άνδρο του Παρνασσού, που γινόντουσαν αυτές οι Διονυσιακές τελετές, υπάρχει επιγραφή ενός προγόνου μας , ενός Αρχαίου Διστομίτη.
Γράφει '' Εύστρατος Αμβρόσσιος''.
Τα Διονυσικά δρώμενα- όπως οι κουδουναραίοι- είναι η αρχή της τραγωδίας και κατ' επέκταση της υποκριτικής.