Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Χωματερή-Καταβόθρα ή Το βάραθρο των αποβλήτων σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας τα νέα.




Μετά τον διασυρμό για την χωματερή της ντροπής ( Πρώτη φωτό ) εν έτει 2008, που λειτουργεί ακόμη στο Δίστομο στο Ξηροβούνι ( Όρος Κίρφης ), δηλαδή ακριβώς από πάνω μας, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''Τα νέα'' προσφάτως, ένα άρθρο σχετικά με το φυσικό βάραθρο την καταβόθρα, όπως και ονομάζεται, οπού εδώ και πολλά χρόνια χύνονται τα λύματα του Διστόμου.

Θα παρουσιάσω λοιπόν ατόφιο το άρθρο.

( Όποιος θέλει να σχολιάσει και να πει τη γνώμη του, γιατί πρόκειται για σοβαρό ζήτημα, ας μου στείλει mail ή ας γράψει στον παρακάτω σύνδεσμο της εφημερίδας ''Τα νέα'' , http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=80612 )



Το βάραθρο των αποβλήτων
Τα αστικά λύματα από το Δίστομο και το Στείρι μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας prok@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008



Σε καταβόθρα καταλήγουν όλα τα αστικά λύματα από το Δίστομο και το Στείρι, με ολέθριες συνέπειες στον επιβαρημένο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας.

Τα αστικά λύματα, όπως προέκυψε από έρευνα των «ΝΕΩΝ» που έγινε με τη βοήθεια της Ελληνικής Σπηλαιολογικης Εταιρείας, καταλήγουν χωρίς καμία επεξεργασία σε δύο ρέματα, με συνέπεια 300 μέτρα πριν από την καταβόθρα να σχηματίζεται ένα ποτάμι αποβλήτων, τα νερά του οποίου είναι χρώματος καφέ, κίτρινου και κόκκινου.

Το ρέμα που ξεκινάει από το Δίστομο έχει μήκος 2 χιλιόμετρα, ενώ αυτό που αρχίζει από το Στείρι έχει μήκος 4 χιλιόμετρα. Οι επιπτώσεις από τη ρύπανση στην περιοχή είναι ορατές. Όπως

ΡΥΠΑΝΣΗ
Τα ζώα, λαγοί και αλεπούδες δεν πίνουν το νερό από το οποίο αρδεύονται αμπέλια και σιτηρά!
λέει ο κ. Δημήτρης Χατζηλιάδης, μέλος της Σπηλαιολογικής Εταιρείας που κατέβηκε χθες με σχοινί στο βάραθρο, «πλέον λαγοί, αλεπούδες και πουλιά δεν πίνουν νερό από την περιοχή και επιβιώνουν μόνο ποντίκια και σκουλήκια που είναι εξοικειωμένα με περιβάλλον υπονόμου...».

Άρδευση από λύματα!

Στην περιοχή όλοι παραδέχονται το πρόβλημα, αλλά προς το παρόν- λόγω έλλειψης χρημάτων - απλώς ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. «Είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης της περιβαλλοντικής μελέτης και ελπίζουμε από τον νέο χρόνο να λειτουργήσει βιολογικός καθαρισμός», λέει ο δήμαρχος Δίστομου κ. Θανάσης Πανουργιάς. «Δεν ξέρουμε πού καταλήγουν τα νερά με τα αστικά απόβλητα που πέφτουν στο βάραθρο και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού όλη η περιοχή αρδεύεται για τα αμπέλια και τα σιτηρά της που καλλιεργούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, το Δίστομο παράγει καθημερινά γύρω στα 300 κυβικά μέτρα αστικά λύματα και το Στείρι- που ανήκει στον Δήμο Διστόμου- άλλα 100 κυβικά μέτρα που καταλήγουν στο βάραθρο.

«Ο υδροφόρος ορίζοντας της Βοιωτίας είναι ιδιαίτερα επιβαρημένος από τη ρύπανση γι΄ αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού», επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Δημάκας. Και συμπληρώνει:

«Είμαι 38 χρόνων και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, τα αστικά λύματα καταλήγουν στο βάραθρο. Οι υποσχέσεις πρέπει κάποτε να υλοποιηθούν αφού είναι επιτακτική η ανάγκη να αξιοποιήσουμε για την άρδευση τα νερά από τον βιολογικό καθαρισμό, καθώς στην περιοχή μας υπάρχει έντονη λειψυδρία. Η προσωρινή λύση να πέφτουν τα αστικά λύματα στο βάραθρο μας γύρισε μπούμερανγκ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον».

Το βάραθρο όπου καταλήγουν τα αστικά λύματα βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, στη μέση μιας περιοχής που είναι γεμάτη αμπέλια. «Αυτό από μόνο του είναι πρόβλημα, αφού με αυτό το νερό αρδεύονται οι καλλιέργειες και τα αμπέλια», λέει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σπηλαιολογικής Εταιρείας κ. Νίκος Λελούδας. «Η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού δεν απαιτεί τόσο μεγάλα ποσά που να δικαιολογούν όλη αυτή την αναβλητικότητα μπροστά σε αυτό το πρόβλημα».

Δυσοσμία

πρώτη προσπάθεια εξερεύνησης του βαράθρου έγινε τον Ιούνιο του 2001, αλλά απέτυχε, όπως λέει ο κ. Δημήτρης Χατζηλιάδης, «λόγω της έντονης δυσοσμίας...». Αυτό συνέβη και χθες. Ο όγκος του νερού που περνάει κάθε χρόνο στον υπόγειο ποταμό που ξεκινάει από το βάραθρο, εκτιμάται ότι είναι 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. «Είναι η αρχή ενός υπόγειου ποταμού» ΤΟ ΣΤΟΜΙΟ της καταβόθρας έχει πλάτος περίπου 1 μέτρο και ύψος 3 μέτρα. Το βάραθρο είναι τελείως κατακόρυφο με ύψος που κυμαίνεται από 8 έως 10 μέτρα. Τα νερά του ρέματος πέφτουν σαν καταρράκτης μέχρι αυτό το βάθος, όπου σχηματίζεται μια λίμνη διαμέτρου 4 μέτρων και βάθους 2 μέτρων.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηλιάδης, «το βάραθρο αποτελεί την αρχή ενός υπόγειου ποταμού, το οποίο όταν φρακάρει παύει να λειτουργεί ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Βρίσκεται σε μια λεκάνη απορροής υδάτων όπου στην αρχαιότητα υπήρχε η πόλη Αμβρυσσός και κάποια στιγμή, σύμφωνα με την παράδοση, πλημμύρισε, πιθανότατα λόγω εμφράξεως της καταβόθρας, με συνέπεια την εμφάνιση επιδημίας που αποδεκάτιζε τους κατοίκους της περιοχής.

Τελικά έπειτα από χρόνια τα νερά τραβήχτηκαν, η καταβόθρα ξαναλειτούργησε και οι κάτοικοι επανήλθαν». «Δεν ξέρουμε πού πάνε τα απόβλητα» ΣΥΜΦΩΝΑ με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Διστόμου κ. Τάσο Παντίσκα για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή απαιτούνται πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. «Με τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου δεν μπορούμε από μόνοι μας να τον κατασκευάσουμε», αναφέρει. «Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι δεν ξέρουμε πού καταλήγει όλο αυτό το νερό με τα απόβλητα- κι αν κινδυνεύουν οι πηγές απ΄ όπου παίρνουμε νερό- γι΄ αυτό και πρέπει να ενταχθεί άμεσα σε πρόγραμμα χρηματοδότησης».

Όπως υποστηρίζει, ο δρ τεχνικος-γεωλογος κ. Χάρης Χαρόγλου «πρέπει αμέσως να σταματήσουν να πέφτουν τα αστικά απόβλητα στο βάραθρο, διότι η απορρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και η εξυγίανση του εδάφους είναι μη αναστρέψιμη...».


Βέβαια οι ανακρίβειες - για να επιστρέψουμε στο blog μας -είναι το θέμα της άρδευσης.

Τα αμπέλια και οι εκεί γύρω καλλιέργειες, δεν χρειάζονται πότισμα, εξ' ου και η καλή ποιότητα του κρασιού από αρχαιοτάτων χρόνων, και η δεύτερη ανακρίβεια είναι ότι η Αρχαία Άμβροσσος, βρισκόταν στην Καταβόθρα. Μεγάλο λάθος, και αβασάνιστα ειπώθηκε κάτι τέτοιο, μια και ζούμε πάνω στα ερείπιά της, και τα τείχη της είναι κάτω απ' τα σπίτια μας. Άλλωστε σημάδια τειχών και ευρημάτων δεν υπάρχουν στην περιοχή εκεί. Το Δίστομο δεν έχει αλλάξει καθόλου θέση απ' την αρχαιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: