Συμβαίνουν κι αυτά - η τύχη παίζει το ρόλο της:
Μια από τις εκδηλώσεις για την 81η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου ήταν η διημερίδα "Μνήμη και Διεκδίκηση" με το πολιτικό και νομικό σκέλος της διεκδίκησης να εξετάζεται την 2η ημέρα, με ομιλητές τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Αθανάσιο Παπαδόπουλο και Γιάννη Σταθά και του διακεκριμένους νομικούς που γνωρίζουν το θέμα, μεταξύ των οποίων και ο Μιλτιάδης Σφουντούρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Σφαγής Διστόμου.
Πίσω από το πάνελ ο προτζέκτορας πρόβαλε εναλλάξ, πολλές εικόνες σχετικές με την Σφαγή - τον θρήνο και το πένθος των επιβιωσάντων.
Την στιγμή λοιπόν που ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας κάλεσε τον Μιλτιάδη Σφουντούρη στο βήμα, η τύχη το έφερε πίσω τους να προβάλλεται η εικόνα της 12χρονης μαυροφορούσας Ελένης Μιλτιάδη Νικολάου ( μετέπειτα Σφουντούρη) να ανάβει το καντήλι των σφαγιασθέντων γονιών της και της μικρότερης αδελφής της.
Μια φωτογραφία λίγους μήνες μετά το ξεκλήρισαν της οικογένειας της από τους Γερμανούς...
Στο ακροατήριο, που ήταν και πολλοί επισκέπτες/προσκεκλημένοι στο Μνημόσυνο, δεν κατάλαβαν την σύμπτωση- ούτε και οι δύο στο πάνελ το αντελήφθησαν: Την συγκινητική σύμπτωση επεσήμανε προς τους μη Διστομίτες από το ακροατήριο η Δώρα Πλάκα -Δημάκα - με τον συντονιστή να διακόπτει για ένα λεπτό, μεταφέροντας την ιστορία της αείμνηστης Ελένης Σφουντούρη.
Το κοινό χειροκρότησε, ο γιος έκρυψε ένα δάκρυ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου