Απ' την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ( άλλωστε αποδεικνύεται από την πρόωρη ανασκαφή στην περιοχή Βερβά-Καστρί,- κάντε κλίκ στους συνδέσμους-, άλλα και απ τον Περιηγητή Παυσανία, βλέπε ''Παυσανίου Ελλάδος περιήγησις , Φωκικά κεφ 36 ), το Δίστομο, λόγω της γεωγραφικής του θέσης εδώ και 1.700 πΧ χρόνια, έχει σαν κύρια γεωργική ασχολία, τα περιβόητα και ξακουσμένα αμπέλια του που δίνουν το περίφημο Διστομίτικο ξακουστό κρασί, και επειδή είναι τώρα εποχή τρύγου, παραπέμπω κάποιες εικόνες έτσι για να μπούμε για τα καλά στην ατμόσφαιρα.
Εμείς που ζούμε στο Δίστομο, μυρίζουμε το μούστο και το ζούμε, αλλά για όσους ετεροδημότες μας και μη, έχουν λαχταρήσει κάτι τέτοιο ή θέλουν να μάθουν, ας δουν τις εικόνες που αναρτήθηκαν.
Καλόπιοτο λοιπόν και του χρόνου.