Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Άλλη μία διάκριση για το Διστομίτικο κρασί - Κτήμα Καστρίτη ''Μικρόρωγο''

Πηγή/Αναδημοσίευση:fnl - guide

Το Δίστομο μπορεί να έγινε γνωστό για την σφαγή των Γερμανών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως μπορεί κανείς να το αναφέρει και για πιο ευχάριστα πράγματα. Αν μάλιστα είναι οινόφιλος έχει και μια αφορμή παραπάνω αφού εκεί δραστηριοποιείται το Κτήμα Καστρίτη, ένα μικρό οινοποιείο που βρίσκεται λίγο έξω από την κωμόπολη της επαρχίας Λειβαδιάς.

Αν και το εγχείρημα του Στάθη Καστρίτη είναι στα σπάργανα –τουλάχιστο αυτό την τυποποίησης, αφού η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί παράδοση για την οικογένεια- το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχα αξιόλογο, βασιζόμενο κατ’ αρχήν σε μια οινοποιητική αρτιότητα. Ταυτόχρονα η φρεσκάδα και οι καλές οξύτητες αποτελούν κοινές αρετές της μικρής συλλογής, προφανώς προερχόμενες από το αρκετά δροσερό κλίμα των ημιορεινών ιδιόκτητων αμπελώνων του που είναι φυτεμένοι με Σαββατιανό, Ροδίτη, Grenache Rouge καθώς και αρωματικές ποικιλίες.

Από αυτές τις τελευταίες προέρχεται και το Μικρόρωγο, ένα blend στο οποίο κυριαρχούν το Μοσχάτο και η  Γλυκασπρούδα ή Γλυκερύθρα, ένα υψηλόβαθμο σπάνιο σταφύλι που κυρίως καλλιεργείται στην Πελοπόννησο.

Τα παραπάνω ίσως εξηγούν και την γενναιόδωρη αλκοόλη της τάξης του 13,2%, όμως αυτό το κρασί διόλου δεν κάνει εκπτώσεις στους τομείς φρεσκάδα και νιότη. Ακόμα και αν προσπεράσει κανείς τις έντονα πράσινες ανταύγειες του χρώματος, η μύτη θα τον μεταφέρει σε μέρη τροπικά, με το πεντακάθαρο άρωμα να είναι μπολιασμένο με εξωτισμό μάνγκο και φρούτου του πάθους.

Ίσως το άρωμα να μην είναι τόσο εκρηκτικό όσο θα περίμενε κανείς από μια βασισμένη στο Μοσχάτο cuvee, όμως το ίδιο δεν ισχύει και για το flavor που πραγματικά αλώνει το μυαλό, βάζοντας μάλιστα και ελάχιστες νότες τριαντάφυλλου στο παιχνίδι. Η γευστική του παρουσία σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ελαφριά, με την εξαιρετική οξύτητα να δημιουργεί μια ανεπαίσθητα γλυκόξινη τσαχπινιά που φέρνει στο μυαλό κάποια νεοζηλανδέζικα Sauvignon Blanc όπως το Spy Valley!

Προφανώς και το Μικρόρωγο δεν έχει προβλήματα μάκρους και επίγευσης, ωστόσο ο μικρός όγκος του Stolzle Exquisit White 35cl  και οι 10-12ºC θα προστατεύσουν την ευαισθησία του μπουκέτου και θα κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο ξεμυαλιστικά. Η απουσία κλασικής “μοσχατίλας” ανοίγει και άλλους δρόμους στο τραπέζι, με εξωτικά σεβίτσε γαρίδας ή ψαριού, spring rolls αλλά και σπαράγγια να μπαίνουν πλάι στην σαλάτα, τα τηγανιτά κολοκυθάκια και τα τηγανιτά μπαρμπουνάκια, αυξάνοντας την γκάμα της αρμονίας.

Το Μικρόρωγο αποτελεί μια υπέροχη πρώτη γνωριμία με την δουλειά του κτήματος Καστρίτη. Όχι μόνο είναι πεντακάθαρο, εκρηκτικά εξωτικό και σωστά τιμολογημένο (11€) αλλά παράλληλα προσφέρει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που διαφέρει από αυτήν τον περισσότερων Μοσχάτων. Ένας κορυφαίος εκπρόσωπος της ποικιλίας!

Βαθμολογία: 8/10.

Δεν υπάρχουν σχόλια: