Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Αντί-ναζί "παράσταση" : Εκατοντάδες εκδρομείς στο ανοιχτό θέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου.

 

Αντί-ναζί "παράσταση" με θέμα ''Η Σφαγή του Διστόμου'', παρακολούθησαν σήμερα Κυριακή εκατοντάδες εκδρομείς από την Αθήνα και όχι μόνο, στο ανοιχτό Αμφιθέατρο του Μαυσωλείου, δίπλα στο οστεοφυλάκιο  των σφαγιασθέντων από τους Γερμανούς κατοίκων της Μαρτυρικής και Ιστορικής κωμόπολης της Βοιωτίας. 

Ο καλός καιρός βοήθησε στην εξόρμηση και όχι μόνο οργανωμένοι εκδρομείς με αρκετά πούλμαν αλλά και πολλά  Ι.Χ. με οικογένειες και παρέες νέων περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους και την άνοδο στον μικρό Λόφο του Μαυσωλείου - εξορμώντας είτε από Αθήνα- Πειραιά, είτε από άλλα μέρη, κυρίως της Στερεάς Ελλάδας.  

Στο ανοιχτό Θέατρο, με την θέα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα, γίνεται αναλυτική ενημέρωση από εθελοντές του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου ( που τώρα ανακαινίζεται) για το χρονικό της Σφαγής των 223 Διστομιτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τις διαστάσεις ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και τις μεθοδεύσεις της σύγχρονης Γερμανίας να μπλοκάρει την απόδοση Δικαιοσύνης και την Αποζημίωση που έχει επιδικαστεί. 

Μεταξύ των οργανωμένων επισκεπτών σήμερα, ήταν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογοι από το Ίλιον και τους Αγίους Αναργύρους Αττικής, ο Σύλλογος Τηνιακών Αθήνας κ.α, ενώ στους μεμονωμένους προσκυνητές περιλαμβάνονταν αρκετοί επισκέπτες του Σαββατοκύριακου στις γειτονικές  Αράχοβα, Αγόριανη και Λιβαδειά - εμπλουτίζοντας την διαμονή τους με επίσκεψη και στο Δίστομο . 

Σταθεροί επισκέπτες επίσης είναι και όσοι επισκέπτονται την βυζαντινή Μονή  του Οσίου Λουκά που περνούν μέσα από το Δίστομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: