Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε ο 2ος ''Συμβολικός Δρόμος ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ Δίστομο - Αράχοβα'', για την Μάχη της Αράχοβας.

 

Αγώνας "αναπαράστασης" της αιφνιδιαστικής μετακίνησης του Γεωργίου Καραϊσκάκη, από το Στρατηγείο του στο Δίστομο στην Αράχοβα, όπου και έδωσε την ομώνυμη νικηφόρα μάχη, έγινε σήμερα συμβολικά από 10 δρομείς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την σημαντική  μάχη του 1826 κατά των Τούρκων.



Πρόκειται για τον 2ο ''Συμβολικό Δρόμο Καραϊσκάκης Δίστομο -Αράχοβα'' ανηφορικός (από τα 450 μ. του Διστόμου  στα 1010 μ. της Αράχοβας) και  απόστασης 15,3 χλμ, στην οποία συμμετείχαν δρομείς από την ευρύτερη περιοχή και είναι οι εξής:

Σεχρεμέλης Αυγερινός ,

Καραγιάννης Τάσος ,

Μπρούζας Δημήτρης ,

Λιόντος Ανδρέας ,

Λιλάκος Γιάννης ,

Κρομμύδας Δημήτρης ,

Γκιουζέλης Νίκος ,

Μπέλος Δημήτρης ,

Γκελεστάθης Μάκης, 

Δάλκας Λουκάς.

Ο Δρόμος καθιερώθηκε πέρυσι με απόφαση του Δημάρχου Διστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας Γιάννη Σταθά, και ο ίδιος έδωσε την εκκίνηση και σήμερα από σπίτι που ήταν το μόνιμο Στρατηγείο του Καραϊσκάκη και των παλικαριών του, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας, στο Δίστομο. Εκεί έφτασε  μέσα στην νύχτα από την Μονή της Ιερουσαλήμ (κοντά στην Δαύλεια) ο μοναχός Παφνούτιος με εντολή του ηγούμενου, και μετέφερε στον Καραϊσκάκη, ότι στο μοναστήρι κρυφάκουσε από τουρκαλβανούς, που διανυκτέρευαν εκεί, πως το πρωί θα έφευγαν για την Αράχοβα για να χτυπήσουν τους Έλληνες στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης έφυγε αστραπιαία με τους δικούς του ( Σουλιώτες και άλλους) από το Δίστομο και περίμενε τους Τούρκος στην Αράχοβα και στις γύρω περιοχές, όπου και τους κατατρόπωσε.

Ο Συμβολικός Δρόμος αυτός λοιπόν που κατέληξε στον ναό του Αγίου Γεωργίου Αράχοβας, συμβολίζει την ευφυή κίνηση του Καραϊσκάκη να τολμήσει την άμεση μετακίνηση των δυνάμεων του, εκμεταλλευόμενος την έγκαιρη πληροφόρηση και διατάσσοντας τις δυνάμεις του με τον κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: