Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Μηνύματα του Μίκη Θεοδωράκη στα πλάισια των καλοκαιρινών συναυλιών της Λαϊκής Ορχήστρας ''Μίκης Θεοδωράκης''.

  Από το Δελτίο Τύπου της ''ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ''

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ’’ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ’’ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ, ΣΤΟ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,



Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά που μου δίνετε με την σημερινή σας εκδήλωση. Όπως ίσως ξέρετε, τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη ήταν ίσως τα πρώτα που με μύησαν στο λαϊκό τραγούδι. Από την εποχή του εμφύλιου ακόμα, έγιναν κομμάτι της ζωής μου. Γι’ αυτό όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄ 60 γύρισα από το Παρίσι στην Ελλάδα, παρά τις σπουδές συμφωνικής μουσικής που είχα κάνει έξω και ενώ είχα γράψει μόνο τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου και μερικά τραγούδια από το «Αρχιπέλαγος» από τον χώρο του τραγουδιού, δεν δίστασα να δηλώσω αμέσως ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα μαθητής του Βασίλη Τσιτσάνη και μερικών ακόμα λαϊκών συνθετών, κυρίως όμως του Τσιτσάνη.
Είναι λοιπόν φυσικό να αποτελεί για μένα μεγάλη χαρά και συγκίνηση το να βλέπω τόσα χρόνια μετά να συνυπάρχουν σε μία συναυλία τραγούδια δικά του και δικά μου. Πολύ περισσότερο όταν αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη σας, την αγαπημένη μου Σπάρτη και μέσα σ’ αυτόν τον υπέροχο χώρο, στο Σαϊνοπούλειο θέατρο.
 Γι’ αυτό λυπάμαι πολύ που δεν μπόρεσα να βρεθώ μαζί σας σήμερα αλλά λόγοι ανώτεροι της θελήσεώς μου, δεν μου το επιτρέπουν.
Ευχαριστώ θερμά όλους αυτούς που συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση, αυτούς που την διοργάνωσαν ή που βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίησή της αλλά και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας και εύχομαι κάθε επιτυχία.

Αθήνα,  30.7.2010


 Μίκης Θεοδωράκης




ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ‘’ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ’’ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΤΑ ΑΡΤΑΣ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010.

 

Αθήνα,  4.7.2010
    
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

            Η συναυλία αυτή μου θυμίζει μια αξέχαστη βραδιά που πέρασα στα 1966 στο τότε χωριό σας και τώρα Δήμο Πέτα.
Ήμουν Βουλευτής και το κόμμα μου, η ΕΔΑ, είχε διοργανώσει για το απόγευμα πολιτική συγκέντρωση, στην οποία θα ήμουν ομιλητής. Μαζεύτηκαν πολλές εκατοντάδες φλογεροί οπαδοί και με περίμεναν. Όμως εγώ δεν ερχόμουν… Καθυστερούσα καθώς στη διαδρομή μου από την Κέρκυρα με αυτοκίνητο, συναντούσα συνεχώς εμπόδια από την Χωροφυλακή στην Ηγουμενίτσα, στην Πρέβεζα και στην Άρτα κι έτσι φτάσαμε τελικά στις 12 τα μεσάνυχτα στο Πέτα, όπου μας είχαν προλάβει καμμιά κατοσταριά χωροφύλακες με επί κεφαλής έναν συνταγματάρχη.
Οι λίγοι υπομονετικοί που με περίμεναν, τρομοκρατημένοι χώθηκαν στο καφενείο, ενώ εγώ φώναζα δυνατά για να με ακούσουν -απευθυνόμενος στον συνταγματάρχη- λόγια διαμαρτυρίας και οργής όπως «Δεν ντρέπεστε να ΄ρχεστε τα μεσάνυχτα και να τρομοκρατείτε τους οπαδούς μας; Είναι ή δεν είναι ελεύθεροι πολίτες; Σας παρακαλώ να φύγετε αμέσως, διαφορετικά θα σας καταγγείλω αύριο στη Βουλή…».
            Χάρηκαν πολύ οι λιγοστοί Εδαϊτες του Πέτα και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Μπήκα κι εγώ στο μαγαζί κι έκανα στη μία τη νύχτα και μέσα σε ατμόσφαιρα μεγάλου ενθουσιασμού την πιο πρωτότυπη ομιλία της ζωής μου περικυκλωμένος από τους χωροφύλακες που δεν πίστευαν στα μάτια τους για όσα έβλεπαν και άκουγαν.
            Αυτή η εικόνα έμεινε χαραγμένη στον νου μου για το ηρωικό Πέτα και χαίρομαι γιατί με την συναυλία της Ορχήστρας που έχει το όνομά μου και μέσα από τα τραγούδια μου νοιώθω ότι παίρνω την τελική μου «εκδίκηση» πάνω στις μαύρες δυνάμεις που καταδυνάστευαν τον λαό μας, αποδεικνύοντας ότι το δίκιο και η ομορφιά πάντοτε θριαμβεύουν.
            Είναι κι αυτό ένα μικρό ιστορικό δίδαγμα, το ότι η αγάπη για την Πατρίδα που φλόγιζε τις καρδιές μας -και που σήμερα μας είναι τόσο αναγκαία- είναι το μοναδικό όπλο για να προχωρεί ένας λαός προς την ελευθερία, την πρόοδο και την ευημερία.
           
Σας χαιρετώ όλες και όλους με μεγάλη εκτίμηση και αγάπη.
         
  Γειά σας.
  
  Μίκης Θεοδωράκης

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ‘’ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ’’ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΤO ΣΑΒΒΑΤΟ  21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010.

   Αγαπητοί φίλοι και φίλες

 

 Η απόφασή σας να αφιερώσετε την σημερινή συναυλία στο έργο μου με αφορμή τα 85 μου χρόνια, αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Ιδιαίτερα γιατί γίνεται σ’ αυτόν τον καταπληκτικό ιστορικό χώρο, μέσα στον οποίο με μεγάλη χαρά και συγκίνηση αισθάνομαι ότι «βρίσκομαι» σήμερα έστω και μέσω του έργου μου. 

Καταλαβαίνετε βέβαια πόσο πολύ θα ήθελα να είμαι κι εγώ μαζί σας αυτή τη βραδιά, όμως δυστυχώς λόγοι ανώτεροι της θελήσεώς μου δεν μου το επιτρέπουν. Γι’ αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη δεκαετιών, Στέφανο Ληναίο, να με εκπροσωπήσει διαβάζοντας το σύντομο αυτό μήνυμα.

Τον ευχαριστώ θερμά, όπως επίσης ευχαριστώ τους άξιους συντελεστές αυτής της συναυλίας, τους διοργανωτές, όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίησή της αλλά και όλους εσάς που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας.

Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι κάθε επιτυχία.

            Αθήνα,  21.8.2010
  
          Μίκης Θεοδωράκης


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ‘’ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ’’ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ , ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Αγαπητοί μου φίλοι,

Το γράμμα σας με συγκίνησε βαθειά. Κατ’ αρχήν για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλετε κι ακόμα πιο πολύ για τις ιδέες που διατυπώνετε και που με φέρνουν τόσο κοντά σας. Μακάρι να σκέφτονταν και οι υπόλοιποι Έλληνες όπως εσείς, γιατί στην περίπτωση αυτή θα υπήρχε ελπίδα να σωθεί η χώρα και ο λαός μας από τον μεγάλο κίνδυνο, που για πρώτη φορά στην ιστορία μας στοχεύει στην καταστροφή της πεμπτουσίας της ελληνικότητας, που χωρίς αυτήν αντί Έλληνες θα καταντήσουμε απλά νούμερα στο χρηματιστήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι και όλες να κατανοήσουμε καλά ότι σκοπός της Τρόικας είναι να μας διαλύσουν σαν λαό με όπλο την οικονομική εξαθλίωση, την καταστροφή του κοινωνικού ιστού και το σβήσιμο της ιστορικής μας μνήμης και της εθνικής μας παράδοσης και πολιτισμού.
Στις άλλες δύο περιπτώσεις που είχαμε καταπάτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, την ξένη κατοχή και την στρατιωτική χούντα, μας χτύπησαν τις σάρκες, με αποτέλεσμα να στραφούμε προς τον εσωτερικό μας πλούτο, γεγονός που τελικά μεγάλωσε την αγάπη και την εμπιστοσύνη στις εθνικές μας αξίες και ιστορικές παραδόσεις, να γίνουμε δηλαδή δυο φορές περισσότερο Έλληνες και δέκα φορές πιο περήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες. Να γιατί ο κίνδυνος σήμερα είναι πολύ πιο μεγάλος. Γιατί έχει στόχο όπως είπα το μεδούλι της ελληνικής μας αλλά και της προσωπικής-ανθρώπινης μας οντότητας.
Κι εγώ δυστυχώς είμαι αδύναμος για να αντιδράσω, όπως το έκανα σε άλλες περιστάσεις. Γι’ αυτό το μήνυμά μου αυτό είναι μήνυμα προσμονής και αγωνίας. Και θα ήθελα το βραβείο που μου κάνετε την τιμή να μου προσφέρετε, να είναι ο αρραβώνας που θα μας ενώνει σ’ αυτό το νέο μας δύσκολο αγώνα για την σωτηρία της Πατρίδας μας. Σε σας τους νεότερους στηρίζω κι εγώ τώρα όλες μου τις ελπίδες.
Σας χαιρετώ με ευχαριστίες και την αγάπη μου,



Μίκης Θεοδωράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: