Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Με την πλάτη στον τοίχο ο Παπανδρέου - Σημαντικές εξελίξεις - προδοσία - Ωμός εκβιασμός

Πηγή/Ανδημοσίευση: News247

Αυστηρή προειδοποίηση, ότι η Ευρώπη δεν θα ξοδέψει άλλα χρήματα για τους Έλληνες από Μέρκελ, Σαρκοζί. "Άδειασαν" τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ενημέρωσή τους περί δημοψηφίσματος. Μόνο ερώτημα η παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, ξεκαθαρίζουν. Μακρύς ο δρόμος μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου (Vids)

 

Κατά τους δύο ηγέτες "φύλακες" του Ευρώ, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με το αίτημά τους όσον αφορά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, καθώς και σε ό,τι αφορά στην επίσπευσή του, στις αρχές Δεκεμβρίου και όχι στα μέσα Ιανουαρίου.
Μέρκελ και Σαρκοζί όμως, "άδειασαν" τον Έλληνα πρωθυπουργό ως προς το κατά πόσο τους είχε ενημερώσει για την επιλογή του να ανακοινώσει δημοψήφισμα, κάνοντας μάλιστα και οι δύο λόγο για "μονομερή απόφασή του", που μάλιστα "χάλασε την ψυχολογία, που είχε διαμορφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα".

Μέρκελ: "Είμαστε προετοιμασμένοι για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη"

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε την "επιθυμία" των Ευρωπαίων εταίρων, να προχωρήσουν "μαζί με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη", ωστόσο ξεκαθάρισε, πως πρόκειται πλέον για αποκλειστική απόφαση του ελληνικού λαού, ο οποίος θα πει εάν θέλει να συνεχίσει με το ευρώ αναλαμβάνοντας παράλληλα και όλες του τις υποχρεώσεις.
Η κα Μέρκελ διαβεβαίωσε, ότι ακόμη κι αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, Παρίσι και Βερολίνο "δε θα εγκαταλείψουν το Ευρώ". ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ.


"Αν ο ελληνικός λαός πει πως δεν επιθυμεί", η χώρα του να μείνει στη ζώνη του ευρώ "θα το σεβαστούμε, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ. Είμαστε προετοιμασμένοι", είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, απαίτησε την επιτάχυνση της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως οι νέες συζητήσεις της με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν "δύσκολη".
Διαβάστε όσα συνέβησαν την Τετάρτη από τη νέα πλατφόρμα live blogging του News247.





Σαρκοζί: "Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε άλλα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων

Ευρεία πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας πως η αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη έρχεται μέσω της συναίνεσης. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπου όπως είπε εκεί τα προγράμματα παρουσιάζουν επιτυχία.
Μάλιστα ο κ. Σαρκοζί δήλωσε: "Δεν μπορούμε να ξοδέψουμε άλλα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων παρά μόνο εάν οι κανόνες γίνουν σεβαστοί".
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε το "πάγωμα" 8 δισ. ευρώ από το τρέχον πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ως επακόλουθο της απόφασης Παπανδρέου και της υπερψήφισής της από το υπουργικό συμβούλιο, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Ακόμη, αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα είπε πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν "να υποδείξουν κάτι στους Έλληνες. Εξαρτάται από εκείνους εάν θέλουν να συνεχίσουν μαζί μας. Δεν θα αφήσουμε όμως το ευρώ και την Ευρώπη να διαλυθούν".


Δηλώσεις Σαρκοζί by babisflou

Μακρύς ο δρόμος μέχρι στο δημοψήφισμα

Την ίδια στιγμή και πέρα από τις πιέσεις που δέχεται μοιραία ο κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό, για την κύρωση της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, βαθαίνει το ρήγμα και στο εσωκομματικό "μέτωπο".
Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έχουν εκφράσει την αντίρρηση ή αμφιβολία τους για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Μεταξύ αυτών, κορυφαία στελέχη της παράταξης, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Επίσης, δεν είναι λίγα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που ζητούν συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με άλλον πρωθυπουργό στη θέση του Γ. Παπανδρέου.
Αποκορύφωμα φυσικά ήταν το "άδειασμα" του πρωθυπουργού από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος με δήλωσή του σήμερα τα ξημερώματα διαχώρισε τη θέση του, ζητώντας αντί δημοψηφίσματος "εθνική ενότητα".
Κατά συνέπεια και δεδομένου του κινδύνου να αποχωρήσουν από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κι άλλοι βουλευτές, ενόψει μάλιστα ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής, είναι εξαιρετικά αμφίβολο, εάν τελικά φτάσουμε στο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπουργοί και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτίθενται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ωστόσο τουλάχιστον 15 εξ΄αυτών θα καταψηφίσουν την πρόταση για δημοψήφισμα (ότ)αν έλθει στη Βουλή.
Κατ' επέκταση, η μη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων για τη διενέργειά του, θα σημάνει προσωπική ήττα του πρωθυπουργού, που ανέλαβε την ευθύνη της απόφασής του και επέμεινε σε αυτήν σε πείσμα πολλών, με αποτέλεσμα προφανώς το επόμενο ζήτημα που θα τεθεί, να είναι θέμα ηγεσίας.
Ο ίδιος πάντως ο πρωθυπουργός,  σε δηλώσεις του χθες Τετάρτη, από τις Κάννες, εμφανίστηκε αισιόδοξος, πως "ο σοφός και ώριμος ελληνικός λαός", "θα πάρει τις σωστές αποφάσεις".
Ο πρωθυπουργός απέδωσε την απόφασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος, στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
"Αγωνίστηκα για να υπάρξει ευρεία συναίνεση και αν υπήρχε δεν θα γινόταν το δημοψήφισμα. Τώρα θέλω να μιλήσει ο λαός", είπε ο κ. Παπανδρέου.
Διαβάστε όσα συνέβησαν την Τετάρτη από τη νέα πλατφόρμα live blogging του News247.

Δεν υπάρχουν σχόλια: