Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Η Βοιωτία ιδιαίτερα βεβαρημένη περιβαλλοντικά. SOS για την περιοχή Διστόμου από το εργοστάσιο που λειτουργεί εδώ και 46 χρόνια ανεξέλεκτα



SOS για την περιοχή Διστόμου.

Όπως έχω αναφέρει και σε άλλα άρθρα μου που μπορείτε εδώ να τα δείτε αναλυτικά. ( κάνετε κλικ στους συνδέσμους που ακολουθούν )

Νέες έρευνες συντάραξαν πάλι τα αυτιά μας, και αυξάνει την αγωνία μας για την υγεία μας, και για το μέλλον των παιδιών μας.

Σημειωτέον ότι οι πιο πολλές μελέτες ήταν στημένες και χρηματιζόντουσαν από το παρακράτος του εργοστασίου, σε συνεργασία πάντα με τους πολιτικάντηδες της περιοχής.

(Δείτε εδώ πρόσφατη έρευνα που έγινε με τη λίστα των ονομάτων που συγκάλυψαν τις ανθρωποκτονίες στον Ασωπό )

Μια άλλη έρευνα όμως αποδεικνύει, ότι δείγματα θαλάσσιου ύδατος καθώς και χώμα από την περιοχή Διστόμου, είναι υψηλά καρκινογόνα και οφείλεται σε εκπομπές ρύπων επικίνδυνων χημικών ουσιών από το αλουμίνιο, που τώρα μας κατασκεύασε και τρίτη μονάδα φυσικού αερίου.

Την δανείζομαι από το blog της ''Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον'':

Και πάμε στο κυρίως άρθρο:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΠΑΠΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ



Προς την ‘Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία’ 18/12/09
Σχόλιο-διευκρινίσεις στο άρθρο σας
‘Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά’ της 13/12/09

Συγχαρητήρια για το δημοσίευμά σας ‘Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά’. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αναπτερώνει το ηθικό των κατοίκων του όρμου της Αντίκυρας και κυρίως των ενεργών πολιτών που παλεύουν για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Τα τρία εργοστάσια, το Αλουμίνιο της Ελλάδος (ΑτΕ) μαζί με τους δύο αναπτυξιακά ασύμφορους Θερμοηλεκτρικούς Σταθμούς Φυσικού Αερίου , σε πλήρη λειτουργία αποτελούν έναν Μεγάλο Ρυπαντή, από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Δεσπόζει στην είσοδο του όρμου της Αντίκυρας ρυπαίνοντας αέρα ,γη και θάλασσα σε έναν περίκλειστο από βουνά κυκλοειδή κολπίσκο μέσης ακτίνας τεσσάρων χιλιομέτρων . Η περιοχή τελεί υπό μια κατάσταση οικονομικοκοινωνικής ομηρίας και επιβεβλημένης σιωπής ένεκα της εργασιακής εξάρτησης της πλειονότητας των κατοίκων από την ΑτΕ. Ταυτόχρονα ο πληθυσμός είναι περιβαλλοντικά απροστάτευτος από τους κρατικούς και πολιτικούς παράγοντες υπό τη σιωπηρή μεθόδευση των κομμάτων εξουσίας με τα εκάστοτε κυβερνητικά τους όργανα.
Ορισμένοι αριθμοί από υπολογιστικές εκτιμήσεις της ομάδας μελέτης του καθηγητή Διον. Μάργαρη στο Πανεπιστήμιο Πατρων βάσει στοιχείων της ΑτΕ προς το ΥΠΕΧΩΔΕ απεικονίζουν την περιβαλλοντική τραγικότητα της περιοχής.

Α) 3.300.000 τόνοι Διοξιδίου του Άνθρακα ετησίως απορρίπτουν τα τρία εργοστάσια σε πλήρη λειτουργία ,δηλ.10.000 τόνοι την ημέρα. Ποσότητα που αντιστοιχεί μάλιστα στο σχεδόν 3% του ‘εθνικού’ μας CO2, του κατεξοχήν αερίου του θερμοκηπίου !
Β) 70 τόνοι ανά έτος, δηλ. 200 κιλά την ημέρα, είναι οι Επικίνδυνοι Αέριοι Ρύποι που διασπείρονται στην ατμόσφαιρα. Κατά τον επίσημο ορισμό πρόκειται για ‘ουσίες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή ικανές να βλάψουν την αναπαραγωγή μέσω της ατμόσφαιρας’ ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες.
Γ) 300 τόνοι ετησίως ή 820 κιλά την ημέρα Φθόριο διαχέεται στην ατμόσφαιρα, ουσία γνωστή για τις καυστικές της ιδιότητες.
Δ) 23.000 τόνοι ανά έτος, δηλ. 63 τόνοι κάθε μέρα, είναι τα απορριπτόμενα Οξίδια Θείου και Αζώτου, γνωστά υπαίτια της όξινης βροχής που μολύνει έδαφος και χλωρίδα (και τον άνθρωπο!).
Ε) 3.000.000.000 (3 δις) κιλοβατώρες (kWh) κατά μέσο όρο είναι η απορριπτόμενη Θερμότητα που προκαλεί το φαινόμενο της Θερμονησίδας με τοπική αύξηση της θερμοκρασίας νερού και αέρα και συνεπακόλουθο τη πιθανή αλλαγή του μικροκλίματος.
ΣΤ) 750.000 τόνους ετησίως Στερεά Κατάλοιπα του Βωξίτη σε διαλυμένη σε νερό Λάσπη ρίχνει η ΑτΕ στη θάλασσα μόλις δυο χιλιόμετρα από την είσοδο του όρμου, μέσα στον Κορινθιακό Κόλπο και καταστρέφει τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Είναι η γνωστή Ερυθρά Ιλύς σε ποσότητα που θα μπορούσε να καλύπτει κάθε χρόνο 50 γήπεδα ποδοσφαίρου με πάχος μισού μέτρου. Και αυτό από το 1965 με συνολική ποσότητα που μπορεί να σχηματίσει ένα λόφο ύψους 85 μέτρων με κάλυψη 41 γηπέδων ποδοσφαίρου.
Αυτά τα πολύ λίγα για να αποκτήσουμε μια αίσθηση του ‘νόμιμου μέτρου‘ του Μεγάλου Ρυπαντή, ο οποίος κατάφερε μάλιστα να έχει ως μέλος στο ανώτατο επίπεδο διοίκησης του ομίλου επιχειρήσεών του περιβαλλοντολόγο καθηγητή-ακαδημαΐκό!
Είναι επίσης και ‘η άλλη άποψη’ στη κατακλείδα του άρθρου σας, η οποία με προπέτεια μάλλον του απληροφόρητου ή αδαούς ‘διαλύει όλους τους μύθους και τις φαντασιώσεις’ (δηλ. τα παραπάνω και άλλα αδιάψευστα πραγματικά δεδομένα!), κρίνοντας ότι τα ‘πλέον ευαίσθητα φυτά της περιοχής’ επιζούν την τεράστια ρύπανση, επειδή ευρίσκεται εντός κάποιων τυπικών και νομιμοφανών ορίων.
Το τελικό ζητούμενο όμως είναι, αντί να περιμένουμε σύμφωνα με την ‘άλλη άποψη’ να μαραθούν ή όχι τα φυτά, να απαιτήσουμε απάντηση στο ερώτημα κατά πόσον παιδιά, νέοι και ενήλικες υφίστανται στην υγεία τους τις βλάβες από τη ρύπανση των εργοστασίων της ΑτΕ και κατά πόσον επηρεάζεται ο μέσος όρος ζωής στη περιοχή.
Επιβάλλεται λοιπόν να δοθούν απαντήσεις από μια έγκριτη Επιδημιολογική μελέτη, την οποία καθώς φαίνεται αποφεύγουν και αποτρέπουν όλοι οι αρμόδιοι – κρατικοί και πολιτικοί. Όπως αποφεύγουν επίσης να εφαρμόσουν ακόμα και νόμιμους περιορισμούς στην κερδοσκοπική και αναπτυξιακά επιζήμια δημιουργία των νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων Φυσικού Αερίου της ΑτΕ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση

Τ. Καθηγητής Dr.-Ing. Δημήτρης Γ. Παπανίκας
Πανεπιστήμιο Πατρών,
Τομέας Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αεροναυτικής,
Μέλος επιστημονικής επιτροπής του Συνδέσμου Προστασίας
και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού(ΣΠΟΑΚ)
papanikas@mech.upatras.gr

Πάλι στη δημοσιότητα η μόλυνση του Αλουμινίου

To Σάββατο 9 Μαίου 2009, κάναμε εκδήλωση στην Αντίκυρα με : Παρουσίαση της έρευνας που προκάλεσε τη μήνυση Μυτιληναίου στους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ και την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας. Δημοσιεύσαμε αυτούσια την συγκεκριμένη μελέτη : Δείτε τη μελέτη εδώ
Τώρα το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας :
Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ρύπανση σε όλη τη χώρα χαρακτηρίζεται από επιστήμονες η Αντίκυρα στον Κορινθιακό. Τοξικοί ρύποι έχουν μολύνει, όπως υποστηρίζουν, εδάφη και θάλασσα οι οποίοι ανιχνεύονται σε μεγάλες αποστάσεις. Μέχρι το Δίστομο, το Κυριάκι ακόμα και τη Λιβαδειά! Ο Χρ. Αναγνώστου, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, και ο ερευνητής Ι. Χατζηανέστης μελέτησαν την έκταση όπου δραστηριοποιείται εδώ και 45 χρόνια η «Αλουμίνιο της Ελλάδας» (ΑτΕ). Στον ίδιο χώρο λειτουργεί ταυτόχρονα σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας 334 MW με φυσικό αέριο.

*Στη μελέτη με τίτλο «Ανιχνευθείσες επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΑτΕ» τονίζουν ότι «το πλέον ανησυχητικό είναι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) σε εδάφη και παράκτια ιζήματα σε μεγάλη ακτίνα».

*Οι ρύποι αυτοί «έχουν ισχυρές καρκινογόνες ιδιότητες, παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια και συσσωρεύονται εύκολα», υπογραμμίζουν.

*Καταγράφουν «εξαιρετικά μεγάλη επιβάρυνση» από ΠΑΥ γύρω από τις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιο», ενώ μικρότερες τιμές ανιχνεύονται σε ακτίνα ακόμη και δέκα χιλιομέτρων απ' το εργοστάσιο σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις.

*Πολύ χειρότερα εμφανίζονται τα δείγματα στα θαλάσσια ιζήματα: Τα τοξικά στοιχεία ανιχνεύθηκαν σε τιμές... 100 φορές πάνω από τις αντίστοιχες της Ελευσίνας και 30 φορές πάνω από της Ψυττάλειας!

*Διαπιστώνεται επίσης σοβαρή επιβάρυνση των εδαφών από φθόριο, «αέρια εκπομπή του εργοστασίου», σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων απ' τις μονάδες και σημειώνουν ότι «απαιτούνται εξειδικευμένες αναλύσεις» για να εκτιμηθούν λεπτομερώς οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Σημαντική, αν και μικρότερης έκτασης καταγράφεται η επιβάρυνση σε θείο και μόλυβδο.

*Στο ίδιο κομμάτι της Βοιωτίας κατασκευάζεται ακόμη μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 412 MW και σχεδιάζεται η λειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού 600 MW με φυσικό αέριο, εξέλιξη που προκαλεί αντιδράσεις σε κατοίκους, περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Η «λυπητερή» της ευμάρειας

«Η μελλοντική λειτουργία των εργοστασιακών μονάδων με τις σημερινές συνθήκες θα επιδεινώσει την κατάσταση του οικοσυστήματος», υποστηρίζουν οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.
Ο επιχειρηματικός όμιλος κατέθεσε μήνυση κατά των δύο επιστημόνων, μελών οικολογικής οργάνωσης και κατοίκων που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της μονάδας των 412 MW. Προσφυγή που τελικά απορρίφθηκε.

*«Το ΕΛΚΕΘΕ δεν αναγνωρίζει επισήμως την έρευνα όμως κάτοικοι την παρουσίασαν στο ΣτΕ ως επίσημο έργο» ισχυρίζεται ο Δημ. Μπουφούνος, σύμβουλος διοίκησης του ομίλου.

Πράγματι, η στάση του ΕΛΚΕΘΕ είναι ασαφής καθώς από τη μια αναγνωρίζει ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε, αλλά από την άλλη τη χαρακτηρίζει «προσωπική μελέτη».
Από την πλευρά του, ο Δημ. Μπουφούνος αντιτείνει ότι «αυτά δεν αποτελούν επιδημιολογική μελέτη».

*Στο ίδιο μήκος κύματος με τους δύο επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ κινούνται και ερευνητές του Πανεπιστημίου Πάτρας που σε πρόσφατη μελέτη τους υπογραμμίζουν: «Οι επιπτώσεις λειτουργίας των μονάδων μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων, αλλά και για μη αντιστρεπτή καταστροφή ενός ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντος».
Οι επιστήμονες που αξιολόγησαν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑτΕ, των μονάδων 334 MW και 412 MW τονίζουν ότι προέκυψαν ελλείψεις στοιχείων, απουσία σημαντικών μετρήσεων στις συγκεντρώσεις ρύπων, πολλές υποκειμενικές και μη επιστημονικές προσεγγίσεις.

«Σ' ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση συντελείται ένα έγκλημα στην περιοχή», δηλώνει ο Δ. Παπανίκας, επιστημονικός σύμβουλος στην έρευνα του Πανεπιστημίου Πάτρας.

*Από την πλευρά του εργοστασίου ο Δημ. Μπουφούνος υποστηρίζει πως «η επικαλούμενη τοξικότητα των εκπομπών καταρρίπτεται από μελέτη του ΕΜΠ, ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Χριστοδουλάκης, υποστηρίζει ότι:

Η άλλη άποψη

«...Κάτω από τις παρούσες συνθήκες (με τη λειτουργία του εργοστασίου αλουμινίου), η έκλυση αερίων ρυπαντών κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες ακόμα και στα πλέον ευαίσθητα φυτά της περιοχής" είναι καταλυτική και διαλύει όλους τους μύθους και τις φαντασιώσεις.

»Οι αθροιστικές επιπτώσεις απ' την παράλληλη λειτουργία όλων των μονάδων είναι εντός των επιτρεπτών ορίων. Το σύστημα μετρήσεων του εργοστασίου είναι διπλά πιστοποιημένο και οι μετρήσεις απόλυτα αξιόπιστες.

Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν ενσωματώσει όλες τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, γι' αυτό έγιναν δεκτές από το ΥΠΕΧΩΔΕ».

Γιατί κανένας δεν μιλάει επιτέλους; Θα πεθάνουμε για να γίνουν πλουσιότεροι κάποιοι;
Που είναι οι Δήμοι μας; Που είναι τώρα οι πολιτικοί της Βοιωτίας;
ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου