Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Διατηρητέα κτίρια στο Δίστομο από το 1817. Φωτογραφίες και σχόλια από την ιστοσελίδα του Υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής

Το σπίτι του 1817. Πολύ παλαιά παραδοσιακή κατασκευή έχει αλλοιωθεί από το σοβάτισμα, διατηρεί όμως αρκετά μορφολογικά στοιχεία, όπως η διαμόρφωση της εισόδου του ισογείου.


Άλλο ένα σπίτι από το 1866. Παλαιά και ωραία παραδοσιακή κατασκευή, με τοξωτά ανοίγματα (συχνό φαινόμενο για το Δίστομο), χωρίς όμως το γνωστό γείσο της στέγης. Ευρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση λόγω της πρόσφατης ανακαίνισης που έγινε.
Χτες ο φίλος μου και διαχειριστής του blog Στείριδα από το γειτονικό Στείρι, που δεν είναι η πρώτη φορά που με βοηθάει, μου έστειλε κάτι που ανακάλυψε, από την επίσημη ιστοσελίδα του ''Υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής''.

Το Παλιό Δημοτικό Σχολείο σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίρια.
Βρήκαμε λοιπόν και από το Δίστομο τα παρακάτω κτίρια, με χρονολογίες και σχόλια από ειδικούς.
Αξιοσημείωτη είναι και η φωτογραφία από το Παλιό Δημοτικό Σχολείο, νυν Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, τέλη εβδομήντα, όταν ακόμη λειτουργούσε ως σχολείο. Το κτίριο αυτό είναι του 1901, αλλά το παλιότερο που μας δείχνει η ιστοσελίδα του Υπουργείου είναι από το 1817, πριν από την Ελληνική επανάσταση!!!
Υπάρχουν ακόμη κτίρια που φαίνεται από τις πλάκες τους η χρονολογία. Στην γειτονιά που μεγάλωσα είναι ένα από το 1860 πχ, το οποίο το είχα προλάβει πριν αναπαλαιωθεί.
Για να δείτε την ιστοσελίδα, μπείτε ΕΔΩ και πατήστε Βοιωτία και ύστερα Δίστομο στην μηχανή αναζήτησης της ιστοσελίδας, και θα σας βγάλει τις εικόνες.
Στην συνέχεια πατήστε επάνω στις εικόνες και δείτε τα σχόλια και την χρονολογία.
Το site είναι http://estia.minenv.gr/
Η κύρια σελίδα του ιστότοπου



Για περισσότερα μπείτε στην παραπάνω ιστοσελίδα.



5 σχόλια:

  1. Δεν σε γνωρίζω αλλά θα ήθελα να σε συγχαρώ.
    Είμαι ιστορικός αρχαιολόγος και έχω ασχοληθεί με το Δίστομο χωρίς να έχω καμμία ρίζα.
    Πρέπει να γνωρίζετε όλοι σας ότι το Δίστομο είναι από τα απειροελάχιστα μέρη που έχει τα περισσότερα στοιχεία αδιάλειπτης συνοχής με την αρχαιότητα ( γλωσσικά και αρχιτεκτονικά ), τα περισσότερα υπολείμματα αρχαιάου πολιτισμού.
    Για περισσότερα στοιχεία που δεν θα ήθελα να τα δημοσιεύσεις για λόγους πανεπιστημιακούς, σου αποστέλω mail.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Σοφία Κον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το link που δείνεις στο τέλος (http://estia.minenv.gr/EXEC) δεν δουλεύει, σε όρους πληροφορικής λέγεται δυναμική σελίδα και αλάζει αναλόγως τι επιλογές έχεις κάνει, δώσε καλύτερα την αρχική που είναι http://estia.minenv.gr/

    Αλήθεια, με άλλα κτίρια τι γίνεται; πχ το "Μπάρλειο" αν το λέω σωστά κτίριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Γυμνάσιο. Κάπως θα έπρεπε να αξιοπιηθεί και όχι απλώς να αναγερθεί για ιστορικούς λόγους αλλά να φτιάξουν κάτι αξιοποιήσημο εκεί, πχ θα μπορούσαν να κάνουν γυμναστήριο ή εσωτερική πισίνα ή κάτι άλλο τέλος πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς την ιστορικό-αρχαιολόγο Σοφία Κ.
    Παρακληση απο εναν Διστομιτη που δεν ζει εκει αυτη την εποχη:Αν ειναι δυνατον δημοσιευσε καποια στοιχεια απο αυτα για τα οποια μας δινεις μια γευση στο σημειωμα σου.Ειναι, νομιζω, καθηκον των ειδικων - και μαλιστα των απολυτως εξειδικευμενων- να μοιραζονται τη γνωση και να μην ''κολλανε'' σε πιθανες απογορευσεις του νομου που νομιζω ειναι τυπικες. Αν ομως ο λογος ειναι τυχον επικειμενη επιστημονκη δημοσιευση(διατριβη), τοτε ειναι απολυτως σεβαστος και ευχομαι καλη επιτυχια -αλλα βιασου! Μην μας κρατας σε αγωνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δουλεύει το site, αλλά έχει πρόβλημα κωδικοποίησης. Όλα τα site του δημοσίου είναι προβληματικά άλλωστε.
    Απόδειξη ότι οι φωτογραφίες των κτηρίων είναι από την δεκαετία του ογδόντα. Δύο από τα σπίτια που αναφέρει ότι έχουν κακοτεχνίες από παρεμβάσεις, έχουν ανακαινιστεί και είναι υπέροχα, αλλά αυτοί έχουν φωτογραφίες παλιές. Δεν κάνουν καν τον κόπο να έρθουν να δουν και να βγάλουν νεες φωτογραφίες.
    Όσο για το Μπάρλειο, δεν νομίζω να τους ενδιαφέρει. Αυτοί κοιτάνε κτήρια έως το 1900. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Αλλά ποιός να ενδιαφερθεί; Μην αρχίσω να λέω τώρα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωστόσο Λουκά έχεις απόλυτο δίκιο για τις αξιοποιήσεις. Όλη η ζώνη του δρόμου από το λύκειο και κάτω μέχρι όλοκληρο οικισμό του Μπάρλου, είναι κτήρια που ρημάζουνε. Παλιά συνεργεία, σπίτια, εγκαταστάσεις. Δρόμος φάντασμα. Γιατί κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί; Ελπίζω η νέα δημοτική αρχή να σκύψει σ αυτό το πρόβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή