Του Γιώργου Ι. Λούκα
Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του καλοκαιριού, δυστυχώς και ευτυχώς δεν το πέρασα σε μια παραλία μαζί με αγαπημένα πρόσωπα, αλλά κυρίως μόνος διασχίζοντας επτά χώρες, διερευνώντας στάσεις και αντιλήψεις των Ευρωπαίων για σημαντικά ζητήματα, τόσο για το μέλλον της Ευρώπης, όσο και για επιμέρους ζητήματα όπως το προσφυγικό-μετα
Η στατιστική και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η έρευνα έγινε με τη μορφή ερωτηματολογίων
Α. Τα συναισθήματα που τρέφουν οι πολίτες της Ευρώπης για τους «Ξένους» γενικά και τα αισθήματα που τρέφουν για έναν ξένο(εμένα) ειδικά, που «τρέχει» για έναν σκοπό.
Β. Τις στάσεις των Ευρωπαίων προς τους μετανάστες-πρόσ
Γ. Τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή , αλλά και την εθνική τους ταυτότητα.
Τέλος, διερευνήθηκε μεμονωμένα μέσω ερωτήσεων που αφορούσαν το θέμα των προσφυγικών-μετ
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν είναι σημαντικά και μιας και ο χρόνος και ο χώρος δεν το επιτρέπει, καταθέτω τα σημαντικότερα( αναλυτικά θα κατατεθούν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οι Έλληνες επιθυμούν σε ποσοστό 75% μείωση των μεταναστευτικώνΣε βιωματικό επίπεδο βέβαια το οποίο μετρήθηκε βάσει των απορρίψεων που υπέστησα στις διάφορες χώρες, ξεχωρίζουν οι ακραίες απορρίψεις σε Αυστρία- Γερμανία με ποσοστό 90% σε ηλικίες άνω των 40 ετών. Να σημειωθεί ότι οι προσεγγίσεις υλοποιούνταν σε ανθρώπους που φαίνονταν να είχαν ελεύθερο χρόνο, ύστερα από παρατήρηση, σε πάρκα, σε καφέ και όχι σε «βιαστικούς» περαστικούς. Επίσης, εντυπωσιακό ήταν το ποσοστό απορρίψεων στα κεντρικά σημεία πόλεων ή πρωτευουσών, καθώς και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα(κοινό σημείο αναφοράς σε όλα τα κράτη). Σε αντίθεση με την επαρχία όπου οι απορρίψεις φαίνεται περισσότερο να ήταν είτε από άγνοια είτε από μη εξοικείωση των κατοίκων με τα ερωτηματολόγια και την έρευνα.
Σημαντικό στοιχείο εθνικής ταυτότητας για όλους τους λαούς αποτελεί η διατήρηση της εθνικής τους γλώσσας, ενώ η ιθαγένεια παρουσιάζει μέτριο ή και μικρό ενδιαφέρον με εξαίρεση τους γείτονες μας της Β. Μακεδονίας που την θεωρούν σημαντικό στοιχείο εθνικής ταυτότητας. Τέλος η κουλτούρα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Β. Μακεδονία, και η Σερβία.
Γενικά παρατηρείται μια ουδέτερη-ρευστή
Τα συναισθήματα για τους μετανάστες-πρόσ
Στο στοιχείο που υπήρξε ταύτιση από όλους τους λαούς είναι ότι θα ήθελαν περισσότερη συνεργασία. Ευχολόγιο; Ενθαρρυντικό; Ή μια σημαντική τάση προς μια αυθεντική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ανθρώπων και όχι απλώς οικονομιών;
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Σε αντίθεση με την Γκρέτα η έρευνα μου δεν πήρε την έκταση που ίσως θα
έπρεπε να πάρει. Φυσικό είναι μιας και αφορούσε τον ξένο και ως
κοινωνική δράση-πείραμα έπρεπε να είμαι και να φαίνομαι σαν ξένος.
Φυσικά παίζει ρόλο, ότι ήταν αυτοχρηματοδοτοΤο πιο σημαντικό από αυτά όμως φίλες και φίλοι, είναι ότι ο απλός κόσμος δεν έχει τίποτα ,μα τίποτα να χωρίσει.. Το μόνο που μας χωρίζει είναι η άγνοια και η κακή πληροφόρηση. Η ταξική ανάλυση χωράει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να είναι η κύρια..Η επόμενη μεγάλη αλλαγή θα γίνει από όλους μαζί και δεν θα έχει μια τάξη ως κινητήρια δύναμη, μιας και η αλλοτρίωση έχει αγγίξει τους πάντες και το «φως» μπορεί να είναι ορατό από όλες τις μεριές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου