Από τον Γιώργο Ι. Λούκα.
Ο Σίσυφος ήταν σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία Βασιλιάς της Κορίνθου. Η ιστορία του ξεκινά όταν τολμά να σταθεί αντιμέτωπος με τον Θεό των Θεών Δία, συμμαχώντας με τον Ασωπό με αντάλλαγμα μια πηγή με νερό που θα αναβλύζει ασταμάτητα, για να ποτίζει την ξερή γη της Κορίνθου.
Ο Δίας τότε αναθέτει στον Θάνατο να τον μεταφέρει στον Κάτω Κόσμο. Ο Σίσυφος όμως καταφέρνει,να τον αντιμετωπίσει και να τον αιχμαλωτίσει . Ένας ακόμη Θεός ο Άρης δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια σε αυτή τη νέα προσβολή για τους Θεούς και αφού απελευθερώνει τον Θάνατο, μιας και κανένας δεν πέθαινε στη Γη και αυτή είχε αποκτήσει πρωτόγνωρο βάρος, τον στέλνει εκ νέου μια για πάντα στον Κάτω Κόσμο.
Λίγο πριν πεθάνει ο ευφυής Σίσυφος δίνει εντολή στη γυναίκα του να μην του
προσφέρει τις απαιτούμενες νεκρικές τιμές. Έτσι παρουσιάζεται στην Περσεφόνη
ζητώντας της να του επιτρέψει να ανέβει προσωρινά στον κόσμο των ζωντανών, με
σκοπό τάχα να αναγκάσει τη γυναίκα του να κάνει τις δέουσες προσφορές....
Άλλωστε και οι ίδιοι οι θεοί έχαναν το μερίδιο που τους αναλογούσε από τις
προσφορές. Η Περσεφόνη πείστηκε και ο Σίσυφος φυσικά δεν έδειξε καμία διάθεση
να επιστρέψει στα σκοτάδια του Άδη. Έζησε (ξανά) μέχρι τα βαθιά γεράματα, καθώς
ο Θάνατος φοβόταν να τον πάρει λόγω του προηγούμενου παθήματός του...Ο Σίσυφος ήταν σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία Βασιλιάς της Κορίνθου. Η ιστορία του ξεκινά όταν τολμά να σταθεί αντιμέτωπος με τον Θεό των Θεών Δία, συμμαχώντας με τον Ασωπό με αντάλλαγμα μια πηγή με νερό που θα αναβλύζει ασταμάτητα, για να ποτίζει την ξερή γη της Κορίνθου.
Ο Δίας τότε αναθέτει στον Θάνατο να τον μεταφέρει στον Κάτω Κόσμο. Ο Σίσυφος όμως καταφέρνει,να τον αντιμετωπίσει και να τον αιχμαλωτίσει . Ένας ακόμη Θεός ο Άρης δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια σε αυτή τη νέα προσβολή για τους Θεούς και αφού απελευθερώνει τον Θάνατο, μιας και κανένας δεν πέθαινε στη Γη και αυτή είχε αποκτήσει πρωτόγνωρο βάρος, τον στέλνει εκ νέου μια για πάντα στον Κάτω Κόσμο.
Η ιστορία τελειώνει άδοξα για τον ήρωα, αφού η δεύτερη φορά που θα κατέβει στον Άδη, θα είναι και η καθοριστική.. Εκεί θα ξεκινήσει και το μεγάλο του μαρτύριο, το οποίο ήταν να ανεβάζει έναν τεράστιο βράχο στην κορυφή ενός λόφου..κάθε όμως που έφτανε στην κορυφή, ο βράχος κατρακυλούσε προς τα πίσω και έτσι η ανάβαση ξεκινούσε πάλι από την αρχή..
Η αιώνια επανάληψη, η αιώνια ματαιότητα.. όσων τολμούν να εναντιωθούν στους Θεούς. Ο Σίσυφος τόλμησε να δώσει νερό στους πολίτες του, συγκρουόμενος με τον Δία. Στη συνέχεια, τόλμησε να εξισώσει τους ανθρώπους, με τους Θεούς κάνοντας τους αθάνατους,νικώντας ακόμη και τον θάνατο. Γι’ αυτούς τους λόγους καταδικάστηκε να κάνει μια πράξη τελείως ανούσια και με προδικασμένο τέλος..
Αλλά για μια στιγμή... όταν κατεβαίνει για μια φορά ακόμη να σηκώσει την πέτρα, είναι ελεύθερος.. βαδίζει με τέμπο σταθερό, έχοντας πλήρη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ-τι τον περιμένει- και αυτή η συνείδηση είναι το πρώτο βήμα... το πρώτο βήμα για να σκεφτεί για μια ακόμη φορά ένα τέχνασμα... να δραπετεύσει για μια ακόμα φορά από την ετεροκαθορισμένη μοίρα...
Έτσι και σήμερα μια χούφτα άνθρωποι μαζευτήκαμε ξέροντας πως δεν θα κερδίσουμε τους σημερινούς Θεούς, τις μεγάλες αθάνατες εταιρείες...Ξέροντας ότι δεν θα βρούμε στήριξη, ξέροντας ακόμη και ότι θα χλευαστούμε..προσπαθώντας να διεκδικήσουμε καθαρό νερό( για όλους τους κατοίκους της περιοχής) το νερό που δικαιούνται, αλλά δεν ξέρουν πως να διεκδικήσουν από τους σημερινούς Άρχοντες.
Οι σημερινοί Θεοί είναι πολύ πιο ισχυροί από όλους όσους γνώρισε ετούτη η πλάση. Μπορεί να μην έχουν κεφάλια Ήλιου, γιγάντια σώματα, τεράστια σφυριά και κεραυνούς, αλλά έχουν αόρατα χέρια που εισχωρούν σε κάθε γωνιά και σκέψη με απίστευτα γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.Θα έπρεπε όλοι οι ήρωες μαζί να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τους κοιτάξουν στα μάτια..
Ο σημερινός Σίσυφος είναι ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος που έχει επίγνωση των δυσκολιών, δεν βιάζεται να νικήσει, αλλά παλεύει μέρα τη μέρα, στιγμή τη στιγμή και δεν φοβάται, ούτε την ήττα, ούτε την επανάληψη της. Τη λύση θα τη δώσει η ανθρώπινη του διάνοια , η πίστη του στις αρχές και στη δημιουργικότητα του.Στο παρελθόν εξάλλου το έκανε πολλές φορές και μέχρι να τον ξαναπιάσουν οι νέοι Θεοί θα είναι αθάνατος..αυτή είναι η ροή της ιστορίας..ποτάμι που κυλά για γερούς καπεταναίους.Αντέχουμε;
Υ.Γ.Οι σημερινοί Θεοί και στην περιοχή μας, υπόσχονται ότι θα χτίσουν γέφυρες, μιλούν για ανάπτυξη...αλλά είναι ανάπτυξη 25 θέσεις εργασίας; Είναι ανάπτυξη όταν σαν φορολογούμενοι καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα από την κακοδιαχείριση που εσκεμμένα γίνεται, του δημόσιο πλούτου μας …όταν η ΔΕΗ κάνει ρύθμιση στο κακοπληρωτή Μυτιληναίο ,αγοράζοντας με 13 λεπτά και πουλώντας 42 λεπτά την κιλοβατώρα ( ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ) ! Ποια ανάπτυξη για τους εργαζομένους του Αλουμινίου όταν παρ' όλη την τεράστια αύξηση των κερδών της, οι μισθοί παραμένουν σταθεροί; Ποια ανάπτυξη για τον τόπο, όταν οι νέοι μας συνεχώς μεταναστεύουν; Ποια αντισταθμιστικά ουσίας έγιναν όλα αυτά τα χρόνια; Πως μπορούν να ελέγξουν οι πολίτες τους ρύπους που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα;Κι αν όχι..γιατί;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου