Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΝΕΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ!

-Λειτουργεί  ''Παράρτημα'' με Έδρα την Κωμόπολη της Βοιωτίας
-Ανάγκη να στηριχθεί από τους φορείς της Στερεάς

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο πήγε στο ..Δίστομο για ...Μεταπτυχιακά, με δεκάδες νέους επιστήμονες! Για άλλη μια φορά το Παράρτημα που είχε ιδρυθεί πέρυσι τον Ιούνιο στην Μαρτυρική Πόλη της Βοιωτίας, με την μορφή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Παντείου,  ενεργοποιήθηκε  διοργανώνοντας στην έδρα του - μαζί με άλλα Κέντρα Σπουδών του Πανεπιστημίου- ένα ακόμη αξιόλογο  Σεμινάριο!. 
Το θέμα του Ειδικού αυτού τριήμερου Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου, ήταν ''Διεθνής Πολιτική-Πολιτισμός- Περιβάλλον''  και είχε από κοινού οργανωτές και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης  και το Κέντρο Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία του Παντείου Πανεπιστημίου
Το παρακολούθησαν δε δεκάδες νέοι επιστήμονες, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι Διδάκτορες του Παντείου  και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ δίδαξαν αξιόλογοι ακαδημαϊκοί.

Η έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου βρίσκεται σε κτίρια του Δήμου (που έχει δωρίσει μεταλλευτική εταιρία) με αξιόλογη υποδομή- που πρέπει βεβαίως να ενισχυθεί από τους φορείς και τους θεσμούς της περιοχής καθόσον μπορεί να συμβάλει στην Οικονομική και Κοινωνική ανάπτυξη ευρύτερα της Βοιωτίας.
Στο σεμινάριο - που  μερικά μαθήματά του έγιναν και σε Αράχοβα και Στείρι- παρουσιάστηκαν διεπιστημονικά εξελίξεις στην διεθνή πολιτική, όπως επίσης και η αλληλεξάρτηση και διασύνδεσή τους με το περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη και τον πολιτισμό.  
Δίδαξαν οι Καθηγητές κ.Γρηγόρης Τσάλτας (τ. πρύτανης), κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, κ. Χαρ Μπότσαρης, η επικ Καθηγητρια του Παν Αιγαίου κ.Βιβή Κεφαλά,οι Διδάκτορες κκ Στ. Μαυρογένης,Τηλ. Μπούρτζης, Γερ.Ροδοθεάτος και Χρ. Αναγνώστου και η επιστημονική συνεργάτης κ. Μαρσίλεια Αναστασιάδου.  Εξετάσθηκαν κριτικά συνέπειες κρατικών πρωτοβουλιών και αποτελέσματα παγκόσμιων και ιδιωτικών οργανισμών σε σχέση με την διαφύλαξη και ανάδειξη των πολιτισμικών αγαθών και μνημείων άυλης και υλικής παγκόσμιας κληρονομιάς.
Το Πρόγραμμα διήρκεσε τρεις ημέρες, από 25 έως και 27 Νοεμβρίου 2016.
Ο Καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου, ∆ιευθυντής ΕΚΕΠΕΚ, Παντείου Πανεπιστηµίου κ. Γρ.Τσάλταςστο Μήνυμα του τόνισε ότι ''Η ευρύτερη περιοχή του Διστόμου θα πρέπει να στηρίζει την Αειφόρο Ανάπτυξη των κατοικων της, τόσο μέσα από την προαγωγή όλων των σημαντικοτάτων πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων της καθώς και μέσα από την ανάδειξη της περιβαλλοντικής διάστασης του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου''.
Ο Καθηγητής ∆ιεθνούς Πολιτικής, ∆ιευθυντής Κέντρου Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισµό και την Επικοινωνία Παντείου Παν/µίου  κ. Χρ. Γιαλλουρίδης  επισήμανε ότι ''η περιοχή οποία επιλέχθηκε για την διεξαγωγή του εν λόγω Σεμιναρίου δεν αποτελεί ένα τυχαίο τόπο, αλλά ένα ιστορικά δοκιμασμένο μέρος, που αποπνέει το σημαντικότερο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης, που αναφέρεται στην διεκδίκηση της ελευθερίας''.Διδάσκοντες και φοιτητές επισκέφθηκαν αξιοθέατα της περιοχής καθώς και το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου