Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Δίστομο: Ζωντανό μάθημα από επιβιώσαντα της σφαγής στους 200 Δόκιμους της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής (βίντεο)

Πηγή/Αναδημοσίευση: Pronews
του Λ. Λιγουριώτη
Μάθημα Δημοκρατίας και πατριωτισμού στην κυριολεξία αποτέλεσε για του περίπου 200 σπουδαστών, δοκίμων αξιωματικών, των Ακαδημιών της Αστυνομίας και του
Πυροσβεστικού Σώματος η επίσκεψη στο Μαυσωλείο και στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο Βοιωτίας! 
Και  αυτό καθώς είχαν την τύχη να παρευρίσκεται στην επίσκεψή τους στο Μουσείο ο επιζών της Σφαγής Αργύρης Σφουντουρης, που τους μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις!
Στο χθεσινό προσκύνημα στην Μαρτυρική κωμόπολη συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο, του ακαδημιάρχες και άλλα στελεχη των Σωμάτων Ασφαλείας. 
 ''Το φασισμό και το ναζισμό τον πλήρωσε με αίμα η χώρα μας'' 
«Οι επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους μαρτυρίου όπως το Δίστομο και τα Καλάβρυτα καθιερώθηκαν προκειμένου να γνωρίσουν οι σπουδαστές των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Σχολών σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας και να εδραιωθούν οι δημοκρατικές και πατριωτικές αντιλήψεις», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Χωρίς τη γνώση της ιστορίας μας δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το τόπο μας. Το φασισμό και το ναζισμό τον πλήρωσε με αίμα η χώρα μας – η χώρα η οποία γέννησε τη Δημοκρατία. Και αυτό δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να το υπενθυμίζουμε στη νέα γενιά. Η εδραίωση της Δημοκρατίας απαιτεί ένα διαρκή αγώνα», τόνισε ο Νίκος Τόσκας.
Η επίσκεψη στο Δίστομο πλέον εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων των Σχολών για να μάθουν οι νεώτερες γενιές για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα και να τιμήσουν τα θύματα.  Φέτος η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Τόσκας, όταν διετέλεσε υφυπουργός Άμυνας, είχε πρωτοστατήσει στην καθιέρωση επισκέψεων σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών στα μαρτυρικά χωριά του Διστόμου και των Καλαβρύτων.

Η παρέμβαση του Αργύρη Σφουντούρη

Στην εκδήλωση, όπως προαναφέραμε, παρών ήταν ο Αργύρης Σφουντούρης, επιζών της σφαγής του Διστόμου. Τεσσάρων ετών έχασε τους γονείς του και δεκάδες
συγγενείς στην Σφαγή, μετά φιλοξενήθηκε σε ορφανοτροφεία της Αθήνας και αμέσως μετά στην Ελβετία, σε ειδικό σχολειό με εκατοντάδες ορφανά του Πολέμου, όπου
έκανε τις βασικές σπουδές και εν συνέχεια πήρε πτυχία στα μαθηματικά και στην αστροφυσική στο Πολυτεχνείο Ζυρίχης. Έγινε γνωστός για τον πολύπλευρο αγώνα του , κυριως σε Γερμανια και  Ελβετία, για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. 

Η ζωή του έγινε ταινία ( ''Ενα τραγούδι όταν εμφανίστηκε στο κρατικό γερμανικό κανάλι ZDF για τον Αργυρη’’ , με διεθνείς διακρίσεις και πρόσφατα καθήλωσε τους Γερμανούς.

Για τους σπουδαστές ήταν μια έκπληξη όταν ο κ Λουκάς Δημάκας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου και μέλος της διευρυμένης Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας (ΕΣΔΟΓΕ), τον κάλεσε στο βήμα για ένα ''μάθημα'' ζωής. Ενώπιον των σπουδαστών εξιστόρησε τα γεγονότα και απάντησε σε ερωτήσεις.

«Σε αυτό το Μαυσωλείο δεν φιλοξενούνται μόνον τα οστά των 218 κατοίκων του Δίστομου· φιλοξενούνται, στο σύνολό τους, ο πόνος και οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού. Είναι ο τόπος αυτός ιστορικό ορόσημο του έθνους μας· είναι χώρος ιερός, χώρος προσκυνήματος», σημείωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, μιλώντας στο χώρο του Μαυσωλείου,απ όπου ξεκίνησε η επίσκεψη. Όπως επισήμανε είναι ο χώρος που κατά τον ποιητή Γ. Ρίτσο «εδώ πονά η σιωπή». «Γι’ αυτό και η παρουσία η δική μας και των Δοκίμων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στο χώρο αυτό, προσκυνηματικό χαρακτήρα έχει. Να τιμήσουμε τη μνήμα και τη θυσία των θυμάτων του ναζισμού, να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας το χρέος μας, να αποδώσουμε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία τους. Και να υποσχεθούμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για έναν κόσμο περισσότερο δίκαιο, περισσότερο ειρηνικό, δημοκρατικό και ανθρώπινο», υπογράμμισε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

«Το ηρωικό Δίστομο, όπως και άλλα χωριά της ελληνικής επικράτειας, δεν γλίτωσε ότι τη λύσσα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος. «Έχουμε χρέος όλοι εμείς να διατηρήσουμε ανεξίτηλα στη μνήμη μας όλα αυτά τα γεγονότα ώστε να θυμούνται οι μεγάλοι και να διδάσκονται οι νεότεροι την ιστορία του τόπου μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 Η παιδευτική διαδικασία της ιστορίας 

«Είναι τιμή μας να έχουμε σήμερα στο τόπο μας μελλοντικά στελέχη και αξιωματικούς που θα επανδρώσουν τα σώματα της ΕΛ.ΑΣ. Σε ένα τόπο που η ιστορία έμελλε να τον φορτώσει με βαριά κληρονομιά», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωάννης Γεωργακός. «Είναι μια κληρονομιά τη μνήμη της οποίας προσπαθούμε να τη διατηρούμε ζωντανή. Όχι για να μεμψιμοιρούμε αλλά για την αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. 

Για να βοηθήσουμε στην παιδευτική διαδικασία της ιστορίας αφού, όπως όλοι ξέρουμε, όποιος ξεχάσει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Στον τόπο μας ο ναζιστικός ολοκληρωτισμός έδειξε το πιο ειδεχθές του πρόσωπο. Εδώ άνθρωποι ξέχασαν για έξι ώρες την ανθρώπινη ιδιότητά τους και μεταβλήθηκαν σε φονικές μηχανές σπέρνοντας τον πόνο και τον όλεθρο. 

Το Δίστομο στέκει εδώ έχοντας πια γιατρέψει τις πληγές του προσδοκώντας όμως την οφειλόμενη δικαίωσή του. Ως αιρετός εκπρόσωπος του Δήμου αυτού σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και σας παρακαλώ φεύγοντας να θυμάστε ότι η τρομερή ανθρωποθυσία των αμάχων Διστομιτών τότε μόνο θα βρει τη δικαίωσή της, όταν η σύγχρονη και οι επερχόμενες γενιές ορκιστούν στις ψυχές των θυμάτων ότι θα φράξουν το δρόμο σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του φασισμού και του ναζισμού και θα θεμελιώσουν σε ατράνταχτο βάθρο τους δημοκρατικούς θεσμούς», υπογράμμισε ο Ιωάννης Γεωργακός.

Ζήτησαν την στελέχωση του Μουσείου

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου  Θυμάτων Ναζισμού  ενημέρωσαν τους επισήμους ότι μετρά περίπου 21.000 επισκέπτες τους τελευταίους 20 μήνες και ότι ένα ποσοστό από αυτούς (κοντά στο 20%) είναι ξένοι- οι περισσότεροιαπό αυτούς Γερμανοί. Εντυπωσιακό είναι , του είπαν ότι οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν έχουν ιδέα για τα εγκλήματα των στρατιωτών τους κατα την κατοχή στην Ελλάδα σε βάρος αμάχων και με τόσο απάνθρωπο τρόπο...

Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι, Γερμανοί  διαφόρων ηλικιών φεύγουν  κλαμένοι από τον χώρο συγκλονισμένοi τις σφαγές που προκάλεσαν οι πρόγονοί τους.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου με την άφιξη του κ Τόσκα  ζήτησαν από τον αν. Υπουργό τη στελέχωση του μουσείου με 1-2 υπαλλήλους και ενίσχυση με μέσα και υποδομές καθώς, προς το παρόν λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές- αίτημα που μετέφερε και ο κ Δήμαρχος κατά την συνάντηση στο Δημαρχείο. 

Ο κ.Τόσκας δεσμεύτηκε ότι θα διαβιβάσει το αίτημά τους στους συναρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού κ. Μπαλτά, Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή και Οικονομικών (ΕΣΠΑ) κ. Σταθάκη.
Τους σπουδαστές και την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Ιωάννης Γεωργακός ο Αντιδήμαρχος Λουκάς Ζήσης,η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλική Καστρίτη, και οι Σύμβουλοι Γιώτα Φουντά και Γιάννης Πανουργιάς, ενώ στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού ο πρόεδρος Αθανάσιος Πανουργιάς, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής 

(Χρήστος Παπανικολάου, Λουκάς Δημάκας, Κούλα Κώτσου και Βασιλική Κατρανάσου).
Την ξενάγηση έκανε ο κ Χρ. Παπανικολάου, Αντιπρόεδρος της Δ.Ε του
Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου