Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ο συνήγορος του πολίτη εδώ και καιρό είχε επισημάνει τίς άθλιες συνθήκες στά κάτεργα κράτησης αλλοδαπών

 Πηγή/Αναδημοσίευση: Lefterianews
Όλοι γνωρίζαν μά κανείς δέν μιλούσε ,δέν επιτρέποταν άλλωστε σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ να προσεγγίσουν τα κέντρα κράτησης,εχτές γιά πρώτη φορά επετράπη η είσοδος καί είδαν το φώς της δημοσιότητος επιτέλους οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης τών κρατουμένων.
Ελληνικά Γκουαντάναμο αποθήκες ψυχών,τό όνειρο τους γιά μιά καλύτερη ζωή στην χώρα πού γέννησε την δημοκρατία παρέμεινε όνειρο,η χώρα αυτή τους έδειξε το σκληρότερο πρόσωπο της
Ο συνήγορος του Πολίτη από το 2013 είχε επισημάνει τίς άθλιες συνθήκες πού επικρατούν στά κέντρα κράτησης
Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο
Διαπιστώσεις κλιμακίου πού επισκέφθηκε τα προαναφερόμενα κέντρα ο συνήγορος του Πολίτη προωθεί τό έγγραφο στό αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ στήν ΓΑΔΑ στόν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,στήν διεύθυνση αλλοδαπών,στό κέντρο κράτησης Κορίνθου
Δείτε εδώ την έκθεση
Τό αρχηγείο τής ΕΛ.ΑΣ απαντά μεταθέτοντας σέ άλλους την ευθύνη δηλώνοντας πώς δέν αφορά αποκλειστικά τήν ΕΛ.ΑΣ η διαχείριση και η εποπτεία τών κέντρων κράτησης
δείτε εδώ

Φώτο Lefteria

Τό μόνο που πραγματικά τους έκαιγε ήταν να αντλήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να δημιουργήσουν κέντρα κράτησης,δημιουργώντας με τίς ευλογίες της Ε.Ε σύγχρονα Αουσβιτς εντός της Ελληνικής επικράτειας
Δείτε και αυτό
Ομοίως στίς 14 Αυγούστου 2013 η Διεθνής αμνηστία καταγγέλει την παρατεταμένη κράτηση μεταναστών καθώς και τίς άθλιες συνθήκες κράτησης
Συστηματική και παρατεταμένη κράτηση των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο προκαλεί εξέγερση
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει για μια ακόμη φορά τη βαθιά ανησυχία της για τις παρατεταμένες περιόδους κράτησης των παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο και τις πολύ κακές συνθήκες κράτησης σε διάφορους χώρους κράτησης μεταναστών και σε αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα.
Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τους ανθρώπους που κρατούνται στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα σε εξέγερση το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά που λάμβαναν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εξέγερση παρακινήθηκε από άτομα που κρατούνται στο κέντρο, αφού έμαθαν ότι θα κρατούντο μέχρι δεκαοκτώ μήνες και όχι δώδεκα μήνες, όπως είχαν αρχικά ενημερωθεί. Αστυνομικοί φρουροί έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα σε δύο από τους οικίσκους που χρησιμοποιούνται για ύπνο σε συνέχεια της ενεργοποίησης των κλιματιστικών από τους μετανάστες. Ορισμένοι χτυπήθηκαν και κακοποιήθηκαν προφορικά από τους αστυνομικούς φρουρούς, όταν αρνήθηκαν να επιστρέψουν στους οικίσκους τους.
Σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στις 12 Αυγούστου 2013, η Ελληνική Αστυνομία ανέφερε ότι οι κρατούμενοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε στρώματα και οικίσκους. Η εξέγερση σταμάτησε μετά την παρέμβαση των ΜΑΤ. Δηλώθηκε ότι 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 41 μετανάστες (από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Μαρόκο) συνελήφθησαν και ότι θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για πρόκληση ταραχών και σοβαρές σωματικές βλάβες. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τόνισε επίσης ότι ο στόχος είναι να κρατούν κάθε παράτυπο μετανάστη μέχρι αυτός /αυτή να επιστραφεί στη χώρα του/της, εκτός εάν οι αρμόδιες αρχές ισχυριστούν ότι αυτός /αυτή δικαιούται διεθνούς προστασίας.
Η οργάνωση ενημερώθηκε από δικηγόρους ότι οι μετανάστες που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία κατά τη μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις κράτησης της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα. Σύμφωνα με πρόσθετες αναφορές, μετά την εξέγερση, η αστυνομία έχει σταματήσει τα άτομα που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα από το να εξέρχονται από τους οικίσκους, παρά την αφόρητη ζέστη.
Κατά τις επισκέψεις της οργάνωσης στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2013 οι κρατούμενοι εξέφρασαν την απελπισία τους για την παρατεταμένη κράτησή τους και ανέφεραν, μεταξύ άλλων, κακή ποιότητα του φαγητού, κακές συνθήκες υγιεινής και δυσκολίες να μιλήσουν με τις οικογένειές τους λόγω περιορισμένη πρόσβαση σε τηλέφωνα. Τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι κρατούμενοι μίλησαν για τις ανησυχίες τους για την υγιεινή λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού στο κέντρο κράτησης. Τους τελευταίους μήνες, η οργάνωση έλαβε επίσης καταγγελίες για κακομεταχείριση ορισμένων κρατουμένων που μεταφέρθηκαν από την Αμυγδαλέζα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να απελαθούν.
Οι συνθήκες κράτησης και η έλλειψη των διαδικαστικών εγγυήσεων που περιβάλλουν την κράτηση στην Ελλάδα, έχουν επικριθεί συχνά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης και Τιμωρίας (CPT) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ( FRA). Επιπλέον, μεταξύ του 2009 και το τέλος του 2012, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει ότι η Ελλάδα έχει παραβεί το άρθρο 3, σε 11 περιπτώσεις που αφορούν τις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται σε κέντρα κράτησης μεταναστών ή σταθμούς συνοριοφυλακής.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν την πρακτική της συστηματικής και παρατεταμένη κράτησης των παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, και να διερευνήσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους ισχυρισμούς της κακομεταχείρισης από αστυνομικούς φρουρούς πριν από την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα και στο κρατητήριο της Πέτρου Ράλλη.
Διαβάστε, επίσης: Δημόσια Δήλωση: Οι ελληνικές αρχές πρέπει επειγόντως να διερευνήσουν ισχυρισμούς για κακομεταχείριση στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, http://bit.ly/YcVvi1
Εδώ
Καταδίκη της Ελλάδας για εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης μεταναστών
Για απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης δύο μεταναστών καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δύο προσφεύγοντες είχαν συλληφθεί χωρίς άδεια παραμονής και κρατήθηκαν για ένα εξάμηνο στις φυλακές.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο δικαστήριο είχαν προσφύγει η Αισαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν από την Ινδονησία και ο Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι από τη Γεωργία, οι οποίοι είχαν συλληφθεί, στις 9 και 26 Αυγούστου του 2010, χωρίς να έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Κρατήθηκαν για ένα εξάμηνο στις φυλακές, ενώ οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν. Η Αισαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν απελευθερώθηκε μετά την εξάμηνη κράτηση της, ενώ ο Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι απελευθερώθηκε μετά από επανειλημμένες αιτήσεις του. Στο δικαστήριο, σημείωσαν ότι η κράτηση τους ήταν μη νόμιμη και παρατεταμένη, αναφέροντας ότι τα κελιά στα οποία κρατήθηκαν ήταν μικρά και ανθυγιεινά, και υποχρεώθηκαν να συμβιώσουν με πληθώρα άλλων κρατουμένων.
Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του άρθρου 5 (παράγραφος 4), για το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία και για το δικαίωμα σε μία γρήγορη απόφαση, σχετικά με τη νομιμότητα της κράτησής τους. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει από 8.000 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη στον καθένα από τους δύο προσφεύγοντες και να επιβαρυνθεί και με 2.000 ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.
 Δείτε εδώ
Ολοι γνώριζαν ,και σιωπούσαν έπρεπε να πεθάνουν άνθρωποι ώστε η πολιτεία επιτέλους να αποφασίσει να κλείσει τά κέντρα κράτησης (φιλοξενίας) όπως τά βάπτισαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου