Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ερώτηση από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, σχετικά με την δημιουργία του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον», με παρέμβαση Γιάννη Σταθά

12/8/2014

Ερώτηση και Α.Κ.Ε.
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Σχετικά με την δημιουργία του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον».
Η ιδέα της δημιουργίας ενός Ελληνογερμανκού Ταμείου για το Μέλλον, χρηματοδοτούμενο κατά 90% από τη Γερμανία και κατά 10% από την Ελλάδα, φαίνεται ότι έχει πλέον συμφωνηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες και διακηρύξεις υψηλόβαθμων στελεχών της Γερμανίας, το «Ελληνογερμανκό Ταμείο για το Μέλλον», το οποίο θα δημιουργηθεί κατά  το πρότυπο της αντίστοιχης Γερμανοτσεχικής συμφωνίας, προβλέπει την ύπαρξη ενός Ταμείου Επείγουσας Βοήθειας με χορηγίες για τα θύματα, καθώς και ένα Ταμείο χορήγησης υποτροφιών για Ελληνίδες και Έλληνες.
Προς επίρρωση των προαναφερθέντων, στη σελ. 404 του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Γερμανίας για το οικονομικό έτος 2014 προβλέπεται για το «Γερμανικό-Ελληνικό Ταμείο για το Μέλλον» (Deutsch-Griechischer Zukunftsfonds) η χρηματοδότηση με 1 εκ. ευρώ, από το οποίο οι 500.000 θα καταβληθούν σε δόσεις μέχρι το 2017. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό της Γερμανίας για το 2014 έχουν προβλεφθεί δαπάνες για τις δραστηριότητες,  τα προγράμματα, και για τα διοικητικά έξοδα των δραστηριοτήτων και των προγραμμάτων της Γερμανοελληνικής Συνέλευσης, η οποία στα δύο χρόνια της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, όπως έχει αποδειχθεί από γερμανικής πλευράς, λειτουργεί ως όργανο προώθησης των μνημονιακών  πολιτικών στο χώρο της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και συγκεκριμένων γερμανικών συμφερόντων, κρατικών (οι γερμανικές κρατικές εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντίθετα από τις αντίστοιχες ελληνικές, έχουν δικαίωμα επιχορήγησης από το ελληνικά ΕΣΠΑ για δραστηριότητες στην Ελλάδα), αλλά και ιδιωτικών.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ενδεχόμενοι όροι που θα περιλαμβάνει η διακήρυξη και το καταστατικό ίδρυσης του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον -που έχει προαναγγελθεί ότι θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Γερμανίας κ. Γκάουκ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια στις 15 Σεπτεμβρίου 2014-, δεδομένου ότι στην αντίστοιχη συμφωνία με την Τσεχία, η οποία αποτελεί μάλλον το πρότυπο, υπάρχει διάταξη η οποία αναφέρει ότι «Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν θα επιβαρύνουν τις σχέσεις τους με πολιτικά και νομικά ζητήματα που απορρέουν από το παρελθόν». Επίσης, πρέπει  να  σημειωθεί ότι η Γερμανική πλευρά ζητά σήμερα  επιτακτικά από τα Δημοτικά Συμβούλια των Μαρτυρικά Πόλεων να απαντήσουν εάν θα αποδεχτούν ή όχι τους όρους των ιδρυτικών πράξεων του Ταμείου.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Ποια η επίσημη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το θέμα δημιουργίας του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον»;
-Υφίσταται αυτή τη στιγμή σχέδιο συμφωνίας ίδρυσης  του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον»; Εάν ναι, συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το σχέδιο συμφωνίας ίδρυσης οποιαδήποτε διάταξη ανάλογη ή παρεμφερής με την αντίστοιχη της Γερμανοτσεχικής συμφωνίας, με την οποία η  Ελλάδα καλείται να συμφωνήσει, έστω και με τον πιο έμμεσο τρόπο, για τη παραίτησή της από οποιαδήποτε νόμιμη και δίκαιη αξίωσή της σχετικά με τις γερμανικές οφειλές;

Επίσης ζητείται να καταθέσει ο κ.  Υπουργός:
Το προς υπογραφή σχέδιο της συμφωνίας ίδρυσης για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον».

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές
Γιάννης Σταθάς

Νάντια Βαλαβάνη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου