Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Tαχεία έρευνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Το Έθνος

ΣΤΟ ΓΕΝ. ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ερευνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Ομάδα εργασίας, για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, συστάθηκε στο ΓΛΚ, με απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Το έργο της επιτροπής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου εφέτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, «η ομάδα εργασίας είναι η κάτωθι:
1. Παναγιώτης Καρακούσης, γενικός διευθυντής, ως συντονιστής.
2. Βασίλειος Κατριβέσης, γενικός διευθυντής, ως αναπληρωτής συντονιστής.
3. Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, διευθυντής, ως μέλος, και
4. Ελένη- Στυλιανή Ρωμαΐδου, διευθύντρια, ως μέλος.
Ως γραμματείς ορίζονται οι εισηγήτριες Αντιγόνη Κουλουμβάκη και Γεωργία Χαλούλου.
Α. Έργο της ομάδας εργασίας είναι η έρευνα των αρχείων του ΓΛΚ σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Β. Τα μέλη της ομάδας εργασίας δεν θα λάβουν αποζημίωση για το έργο τους.
Γ. Η ομάδα εργασίας οφείλει να παραδώσει το έργο της έως την 31/12/2012».
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι... δεν χρωστούν τίποτε.

Με ανακοίνωσή του την περασμένη Ανοιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε υποστήριξε πως η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και «λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων», αναφέροντας όμως πως η Γερμανία έχει καταβάλει ήδη αποζημιώσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 και στήριξε έμπρακτα και την ανοικοδόμηση της Ελλάδας.
Ολόκληρη η δήλωση του γερμανικού ΥΠΕΞ:
«Η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων. Αυτό ισχύει και για τη γερμανική κατοχή της Ελλάδας. Η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για τη Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε τη χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της.
Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνη συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το ερώτημα των αποζημιώσεων από τη σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα».
Σημειώνεται ότι πολλοί αναλυτές και οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας Αλμπρεχτ Ριτσλ έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Γερμανία είναι «ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ού αιώνα», καθώς έχει χρεοκοπήσει τουλάχιστον τρεις φορές, ενώ την οικονομική της ευμάρεια τη χρωστάει στις ΗΠΑ, που παραιτήθηκαν του δικαιώματος για τεράστιες χρηματικές αποζημιώσεις μετά τους δύο παγκοσμίους πολέμους.
Αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας έχουν πει πως θα ήταν λογικό η Γερμανία να πληρώσει τα περισσότερα από τα χρήματα που οι πιστωτές έχουν δανείσει στη χώρα μας, καθώς το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας, όπως λένε, βασίζεται στη μη πληρωμή των αποζημιώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου