Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

'''Εφυγε'' ο Αλέξης Σολομός: Ένας μύστης του ελληνικού θεάτρου

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ένας πραγματικά άξιος Έλληνας, ο Αλέξης Σολομός ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση και τη θεωρία του θεάτρου, προωθώντας το αρχαίο ελληνικό θέατρο.

Την σπίθα του θεάτρου πιθανώς να του την μεταλαμπάδευσε ο πρώτος του δάσκαλος στα μαθητικά του χρόνια στο Κολέγιο Αθηνών, ο Κάρολος Κουν.

Από την Νομική Αθηνών τον 'έκλεψε” η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συνέχισε τις σπουδές του στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικών τεχνών του Λονδίνου και μετέπειτα στο Πανεπιστήμιο Yale της Αμερικής, περνώντας και απο το Δραματικό Εργαστήρι του Piscator.

H πρώτη του τριβή με τον θεατρικό κόσμο ήταν μέσω της παράστασης Μάκβεθ της Μαρίκας Κοτοπούλη της οποίας σχεδίασε τα κοστούμια. Η συγγραφή ξεκίνησε δειλά στο περιοδικό Νεοελληνικά γράμματα μέσω συνεντεύξεων, διηγημάτων και μεταφράσεων.

Στα είκοσι του χρόνια σκηνοθέτησε την Αρκούδα του Τσέχωφ και κατά την διάρκεια της Κατοχής πριν τις σπουδές του στην Αμερική δοκίμασε και την ηθοποιία.



Λάτρης του κλασσικού θεάτρου αλλά και της μουσικής, σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης Αΐντα του Βέρντι, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ολύμπια. Επιπλέον το 1944 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του περιοδικού "Τετράδιο".

Αφήνοντας πίσω του την ταλαιπωρημένη απο την κατοχή Ελλάδα με το τέλος των σπουδών του, κολύμπησε στα βαθιά σκηνοθετώντας το 1947 στο Cherry Lane Theatre και στο Province Town Playhouse. Λίγο αργότερα το 1949 ανέβασε τον Καλιγούλα του Καμύ στο Embassy Theatre του Λονδίνου.

Από το 1949 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και απο τότε συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και διάφορους άλλους θιάσους ανεβάζοντας περίπου 65 παραστάσεις, μέχρι που το 1964 ίδρυσε τον δικό του θίασο. Ήταν απο τους πρωτεργάτες της αναβίωσης των αρχαίων κλασσικών παραστάσεων και συγκεκριμένα του Αριστοφάνη, καθώς ανέβασε σχεδόν όλες του τις κωμωδίες στην Επίδαυρο.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του σκηνοθέτησε έργα των Μπ. Σω, Ζιρωντού, Σαίξπηρ, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Χάουπτμαν, Τολστόι, Λόρκα, Μαγιακόφσκι, Πιραντέλλο, Ο' Νηλ, Καζαντζάκη, τον οποίο και καθιέρωσε ως θεατρικό ποιητή, Κάφκα, Βέντεκιντ, Μπρεχτ κ.ά. 

Καθόλη την καριέρα του, Ο Αλέξης Σολομός δεν άφησε την μετάφραση των έργων καθώς ήταν γνωστός για την λεπτομερή, πιστή και ακριβή μεταφραστική του ιδιότητα.

Η θητεία του στο Εθνικό Θέατρο ως διευθυντής μεταξύ του 1980 με 1983 άφησε εποχή για τον επαγγελματισμό του ιδίου και την ποιότητα του προγράμματος.

Αφήνει πίσω του ένα πολύ μεγάλο συγγραφικό έργο για το θέατρο.

Για την προσφορά και το έργο του έλαβε τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και το Πανεπιστημίο Αθηνών ως επίτιμος διδάκτωρ. Η κηδεία του θα τελεστεί την την Παρασκευή στις 11:30 στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου