Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Το Ολοκάυτωμα του Διστόμου ''ζωντανό''΄στο Πολεμικό Μουσείο

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο - σπάνια τόσο γεμάτο - έγινε χθές στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας η πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου ''Δίστομο 10 Ιουνίου 1944-Το Ολοκαύτωμα'' του συμπολίτη μας Γιώργου  Θεοχάρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 68η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου. 
Παρόντες ο πρώην Πρωθυπουργός κ.Ι. Γρίβας, ο Υπουργός Αμυνας κ. Φραγκούλης Φράγκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος,ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστρατηγος Κ.Ζιαζιάς,ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Σταθάς, ,ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας κ. Γιάννης Πατσαντάρας ( Επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΣ ), οι τ. Δήμαρχοι Διστόμου κ Λ.Παπαχρήστου και Θ.Πανουργιάς, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ευθυμίου ( εκ Διστόμου καταγόμενος), ο νέος ιερέας του Διστόμου παπα-Αποστόλης, ο ποιητής Ανδρέας Τσούρας,η καθηγήτρια κ.Δήμητρα Σκαύδη-Κοκκίνη,αντιπροσωπεία της ομάδας Γερμανών δικηγόρων ΑΚ Δίστομο- Αμβούργο,ο Γεν.Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Θυμμάτων Κατοχής κ.Μιλτ.Σφουντούρης, ο Αριστομένης Συγγελλάκης
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της επιτροπής βράβευσης, "το έργο του Γ. Θεοχάρη ξεχώρισε για την πληρότητα της τεκμηρίωσης, τη σαφή και ξεκάθαρη αφήγησή του, τη σφαιρικότητα της παρουσίασης των τραγικών γεγονότων του Διστόμου και την άρτια σύνθεση εξωτερικών αποτιμήσεων με τις προσωπικές βιωματικές αφηγήσεις και τις λογοτεχνικές αποδόσεις των συμβάντων".
   "Το βάρος της μνήμης ας κάνει το λαό μας να συμπεριφέρεται πολιτικά με τρόπο που τα μορφώματα της ιδεοληψίας του φασισμού να μην έχουν θέση στη χώρα" δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο συγγραφέας του βιβλίου, Γ. Θεοχάρης.
   Τη συνέχιση των πολύχρονων αγώνων των κατοίκων του Διστόμου για τις αποζημιώσεις από την σημερινή Γερμανία, ανέφερε ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας
   "Η μνήμη δεν είναι κάτι που μπορεί να διαρκεί τόσο πολύ. Υπάρχουν μνήμες που σβήνουν και μνήμες που φεύγουν. Σήμερα καταλαβαίνουμε γιατί η μνήμη του Διστόμου παραμένει τόσο ζωντανή" τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.


   "Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει ξεκινήσει μια διαφορετική προσέγγιση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ώστε να θεωρείται ως ένας ευρωπαϊκός εμφύλιος πόλεμος. Στην αναθεωρητική αυτή προσέγγιση υπάρχει ένα αγκάθι. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, όπου κορυφώθηκε η απάνθρωπη μεριά του Ναζισμού", τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος, κάνοντας αναφορά στον πόλεμο της μνήμης που έχει ξεσπάσει και στην Ελλάδα με μια προσπάθεια εξαγνισμού των δοσιλόγων και απονομιμοποίησης της Εθνικής Αντίστασης.
   "Η Ελλάδα η μόνη χώρα όπου λόγω του εμφυλίου δεν τιμωρήθηκαν οι συνεργάτες των κατακτητών. Το να υπενθυμίζουμε γεγονότα τόσο κορυφαία είναι στοιχεία που πρέπει να αποτελούν συνεχώς σημεία αναφοράς ακόμη και σε όσα συμβαίνουν σήμερα", σημείωσε. "Ο αγώνας για τις αποζημιώσεις δεν είναι μια οικονομική διεκδίκηση αλλά μια διεκδίκηση της μνήμης. Οι εγκληματίες δεν έχουν ακόμη και σήμερα τιμωρηθεί", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το βιβλίο ένα σημαντικό εργαλείο να διατηρηθεί η μνήμη ενάντια στη βαρβαρότητα.
   "Δεν είμαι ιστορικός. Είμαι ποιητής. Η ποιητική μου δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο με την μνήμη. Έτσι και εδώ στην μνήμη οδηγήθηκα", είπε στην ομιλία του ο συγγραφέας κ. Θεοχάρης. Γεννημένος σε διπλανό χωριό, βίωσε την μνήμη, το μάτωμα της ψυχής και το βαθύ πένθος της Σφαγής στα θρανία, τις μαθητικές παρέες του Γυμνασίου Δίτομου όπου φοίτησε.
   "Το εύγε ανήκει στα παιδιά του Πολιτισμικού Συλλόγου που έπεισαν τους κάτοικους του Διστόμου να μοιραστούν μαρτυρίες και φωτογραφίες¨ υπογράμμισε αφιερώνοντας το βιβλίο στην ιερή μνήμη των νεκρών στο Δίστομο και την εκδήλωση στο συμμαθητή του Γιάννη Καΐλη, "το τελευταίο θύμα της φασιστικής μισαλλοδοξίας από το Δίστομο".
   "Το βιβλίο του είναι ένα μοναδικό ταξίδι στα γεγονότα" είπε στον χαιρετισμό του ο Ιωάννης Πατσαντάρας, Δήμαρχος Διστόμου - Αράχωβας- Αντίκυρας, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Διστόμου , Κωνσταντίνου Δημάκα.
   Στη συνέχεια της εκδήλωσης έγινε απαγγελία Επιγράμματος για το Δίστομο του Γιάννη Ρίτσου και διαβάστηκαν μαρτυρίες επιζώντων από τη Γιώτα Φουντά - Κοτρογιάννου, τη Διστομίτισσα συγγραφέα Καίτη Μανωλοπούλου και από τους ηθοποιούς Ειρήνη Μαργαρίτη και Έλενα Πάσσου.
   Ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δίστομου - Αράχοβας - Αντίκυρας και του Πολιτισμικού Συλλόγου Δίστομου έδωσε το "Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδελφού" που τραγούδησαν η Γιώτα Αλογάρη και η Πέπη Θεοχάρη και το "Εδώ το λένε Δίστομο" του Στάθη Σταθά από τον Λουκά Τζιτζώκο. 

Στην συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρες
τις ομιλίες
συμπατριώτη μαςε δημοσιογράφου Λουκά Δημάκα - που συντόνισε την εκδήλωση - και του Δημάρχου  Διστόμου - Αράχωβας- Αντίκυρας κ. Γιάννη Πατσαντάρα:
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τοκ. Δημάκα:
Κύριε Πρωθυπουργέ,κύριε Υπουργέ Εθνικής Αμυνας,κύριοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, κύριοι και κυρίες εκπρόσωποι κομμάτων,αιδεσιμότατε,κ Δήμαρχε,Συμβουλοι, τεως Δήμαρχοι, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοιπροσκεκλημένοι,, καλησπέρα σας.
 Σήμερα  βρισκόμαστε εδώ για την επέτειο της Σφαγής του Διστόμου.
Πιο συγκεκριμένα για το σημαντικό θέμα - ας μου επιτραπεί η φράση -  την ''καταγραφή'' της Σφαγής και των όσων  ακολούθησαν : Μαρτυρίες,ντοκουμέντα,δημοσιογραφικές περιγραφές και αποτιμήσεις, λογοτεχνικές προσεγγισεις και βιώματα, φωτογραφίες και χαρακτικά,  μέχρι και την πολύπτυχη νομική προσπάθεια για δικαίωση των 218 νεκρών συγχωριανών μας.
'Ολα αυτά  έπιλεγμένα,συνδυασμένα με επιστημοσύνη αλλά και ανθρώπινη ευαισθησία τα συγκέντρωσε ο συμπατριώτης μας - στον νέο, πλέον Δήμο- Γιώργος Θεοχάρης, σε ένα βιβλίο - ανθολόγιο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, καταθέτοντάς τα ως όπλο στην συνεχιζόμενη μάχη για την Δικαίωση αλλά και ως πλούσιο εργαλείο στον ιστορικό του μέλλοντος.
Τα γεγονότα λίγο πολύ τα γνωρίζετε- περισσσότερα θα ακούσετε από τους κεντρικούς ομιλητές- τον καθηγητή Πολιτικης Επιστήμης κ.Ηλία Νικολακόπουλο - και τον συγγραφέα και συμμαθητη πολλών από μας στο Γυμνάσιο Διστόμου, Γιωργο Θεοχάρη.
Όπως  πολλά θα νιώσετε  και μέσα από τις αφηγήσεις αποσπασμάτων του βιβλίου που θα ακολουθήσουν,από το Επίγραμμα του Γιάννη Ρίτσου για το Δίστομο, το τραγούδι του Μίκη Θεοδωρακη από το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, όπως και το σόλο τραγούδι -λυγμό  ''Εδώ το λένε Διστομο''.
Το βιβλίο του Γιώργου πήρε φέτος το Κρατικό Βραβείο. Ειναι πολύ μεγάλη τιμή και αναγνώριση  για τον ίδιο για αυτό και τον τιμούμε και εμείς σήμερα, στο πλαίσιο της πρώτης  παρουσιασης του βιβλίου στην Αθηνα μετα την βραβευσή του.
Ειναι όμως η βράβευση μεγάλη τιμή και για τους ''πρωταγωνιστές'' του! Τους 218 συγχωριανούς μας - 57 εκ των οποίων  ήταν  μέχρι 17 ετών, αμούστακα αγόρια, ασχημάτιστα κοριτσόπουλα, παιδάκια στην κούνια ή στο στήθος της μάννας τους...
Για την ανθωπινη καταγραφή αυτής της άγριας ανθρωπιστικής σφαγής, για αυτό που ο ανθωπινος νους δεν μπορεί να χωρέσει, για τα μαύρα όνειρα των ορφανών που μεγάλωσαν χωρίς το χάδι των γονιών τους , για τις χήρες που έχασαν τον άντρα και τα μυαλά τους, για το μαύρο πέπλο των ''σκοτωμένων'' που  πλάκωνε τα παιδικά ονειρα και βήματα και των αμέσως επόμενων γενιών - των δικών μας γενιών - για ολους αυτούς που φωνάζουν, ζητούν ,διεκδικούν και απαιτουν ΠΟΤΕ -ΠΙΑ- ΠΟΛΕΜΟΣ!
Δυό λόγια ακόμα πριν δώσω το λόγο στον Δήμαρχο Διστόμου, Αραχωβας, Αντίκυρας  κ. Γιάννη Πατσαντάρα.
Ο αγώνας για την δικαίωση - που δεν είναι αγώνας για λεφτά και για καζάντια- δεν σταμάτησε ούτε στο Άρειο Παγο και το Ανώτατο Ειδικο Δικαστηριο, ούτε στα γραφεία των Υπουργών που δεν υπέργαψαν , ουτε στην Χαγη. 
Αγώνας και δικαίωση ειναι  για μας - πιστεύω - η πορεία των μαυροφόρων και όλων μας στο Μαυσωλείο κάθε χρόνο,
-είναι οι χοροί των μελών του χορευτικού μας,
-είναι τα τραγούδια της χορωδίας μας,
-ειναι τα πένθιμα χτυπήματα των τυμπανιστών των λαμπαδηδρόμων μας,
-είναι η υπόκλιση των ηθοποιών του θεατρικού μας,
-είναι τα βήματα και το λαχάνιασμα των εκατοντάδων  μικρών και μεγάλων, δρομέων του Δρόμου της Θυσίας από τον Καρακόλιθο και το Μαυσωλείο - που φέτος αυξήθηκαν και με πολλους νέους Διστομίτες, προστιθέμενοι στους δρομείς που μας τιμούν από πολλά μέρη της χώρας, 
-είναι οι δεκάδες Γερμανοί δικηγόροι -φίλοι του ''ΑΚ Διστόμου'' που μας στέκονται, μαζί με τους δικούς μας νομικούς στη γραμμή Γιάννη Σταμούλη,
-είναι οι μικροί μαθητές, σαν τον Κωνσταντίνο, που παίρνουν την σκυτάλη,
- είναι ο Αργύρης και το Τραγούδι του που ακούγεται σε όλο τον κόσμο,
- είναι οι εκατοντάδες προσκυνητες που έρχονται πλέον καθε βδομάδα στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και στο Μαυσωλείο...
 Ε, με όλα αυτά - και άλλα τόσα! - ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΗΣΥΧΟΥΣ! ΘΑ ΤΑΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ και θα αλλάξουμε τον κοσμο τους!>>.
Στο βήμα ακολούθησε ο Δήμαρχος  Διστόμου - Αράχωβας- Αντίκυρας κ. Πατσαντάρας, η ομιλία του οποίου ήταν η εξής:
Κύριε Πρωθυπουργέ
Κύριοι Αρχηγοί
Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητοί Συμπολίτες
Αποτελεί για μένα προσωπική τιμή να χαιρετίσω στην παρουσίαση του βιβλίου  ''ΔΙΣΤΟΜΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 - ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ'' του συμπολίτη μας Γιώργου  Θεοχάρη. Και είναι διπλή η τιμή γιατί ο χαιρετισμός αυτός αφορά και την ιδιότητά μου ως Δημάρχου του Δήμου  Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας αλλά και την προσωπική μου γνωριμία και φιλία με το συγγραφέα.
Ο  συμπατριώτης μας  συγγραφέας Γιώργος Θεοχάρης είναι για όσους δεν τον γνωρίζουν, ένας  μάχιμος πολίτης με πολλά ενδιαφέροντα και μια πολύπλευρη ενασχόληση ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού.
Είχα τη χαρά να τον γνωρίσω,  απ’ την συμμετοχή μας στα κοινά και είχα την ευκαιρία  να διαπιστώσω από κοντά τις σπάνιες αρετές  και την ιδιαίτερη ευαισθησία που διαθέτει και έβλεπα έναν πρωτοπόρο άνθρωπο με όραμα και θέληση
Ο αγαπητός Γιώργος εκπροσωπεί όμως επάξια τόσο εμάς όσον και το Δήμο ιδιαίτερα με τη βράβευση με το 1ο Κρατικό Βραβείο 2011, Χρονικό Μαρτυρία.
Η εξαιρετική ανάπτυξη του θέματος από το συγγραφέα και το πολύτιμο αρχειακό υλικό, δίνουν στο βιβλίο αυτό ένα πρωτότυπο και μοναδικό χαρακτήρα.
Στην βάση πραγματικών γεγονότων ξετυλίγει μπροστά μας  ανθρώπινες ιστορίες με φυσικότητα, και ευαισθησία.
Με ακρίβεια αλλά και άνεση διατύπωσης και περιγραφής, ο συγγραφέας αναλύει χαρακτήρες, εντάσσει ιστορικά τεκμήρια και τραγικά γεγονότα και κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση και αγωνία μέχρι το τέλος.
Ø   Είναι ένα βιβλίο που καθηλώνει και δίνει ένα μήνυμα ζωής.
Ø   Ένα σύγγραμμα για δύναμη ψυχής.
Ø   Μια εξαιρετικά Επιμελημένη έκδοση.
Ø   Μέσα από την πραγματικά πλούσια αφηγηματική τέχνη του συγγραφέα δίνεται με εξαιρετική ευαισθησία, λεπτότητα και μέτρο σε όλες τις διαστάσεις εκείνη η εικόνα.
Ø   Ένα μοναδικό ταξίδι...στα γεγονότα της σφαγής του Διστόμου την 10 Ιουνίου του 1944, που πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωσθεί απ’ όλους.
Γιώργο είναι εξαιρετική τιμή μου που σε γνώρισα και μεγάλη μου χαρά που μιλώ μπροστά σε εκλεκτό ακροατήριο για σένα και το έργο σου.
Εύχομαι το βιβλίο σου να είναι καλοτάξιδο και εσύ καλά, για να μας δίνεις απλόχερα την αγάπη σου για τον τόπο μας για πολλά χρόνια ακόμη.
Σου εύχομαι  κάθε επιτυχία στο δύσκολο αλλά ωραίο, δημιουργικό δρόμο της συγγραφής και της τέχνης.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διστόμου και το βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση για την οργάνωση της σημερινής παρουσίασης και την έκδοση του βιβλίου.
Εκφράζω την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη μου στις σημαντικές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και της κοινωνίας μας, οι οποίοι μας έκαναν την εξαιρετική τιμή να συμμετάσχουν στη παρουσίαση αυτού του βιβλίου:
  • Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλία Νικολακόπουλο.
  • Το μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Διστόμου, Κωνσταντίνο Δημάκα.
  • Τον συμπατριώτη μας, Στάθη Σταθά
  • Τη Διστομίτισσα συγγραφέα, Καίτη Μανωλοπούλου.
  • Τη Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου μας, Γιώτα  Φουντά – Κοτρογιάννου.
  • Τους ηθοποιούς, Ειρήνη Μαργαρίτη και Έλενα Πάσσου.
  • Τους τραγουδιστές, Γιώτα  Αλογάρη - Πέπη  Θεοχάρη και Λουκά  Τζιτζώκο
Θέλω παράλληλα όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον συντονιστή της εκδήλωσης, τον συμπολίτη μας διακεκριμένο δημοσιογράφο, Λουκά Δημάκα.
Πάνω απ’ όλους όμως θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, αγαπητοί φίλοι και πολίτες του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, καθώς και όσους ήρθαν σήμερα εδώ, και μας προσφέρατε την ιδιαίτερη εύνοια της μεγάλης συμμετοχής σας στην παρουσίαση αυτού του βιβλίου. Η παρουσία σας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή.
Σας ευχαριστώ Θερμά>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου