Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η αρχή της ετεροδικίας κρατών “βολεύει” πολλούς

 ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: dw - world

Από σήμερα εκδικάζεται στη Χάγη η προσφυγή της Γερμανίας κατά τη Ιταλίας. Το Βερολίνο επιδιώκει την απόρριψη αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων, με τις οποίες καλείται να πληρώσει αποζημιώσεις σε θύματα των ναζί.

 
Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους αποφάσεις είναι παράνομες, καθώς έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ετεροδικίας κρατών. Βάση αυτής της αρχής, εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να εκδικάσουν υποθέσεις που αφορούν ξένα κράτη.
Την πάγια αυτή στάση της επίσημης Γερμανίας καταδικάζουν οι αντιφασιστικές και αντιπολεμικές οργανώσεις της χώρας. Ενόψει της δίκης στη Χάγη δέκα από αυτές κάλεσαν την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.
 
"Πρόκειται γα κυνισμό"
 
H Ούλα ΓέλπκεH Ούλα ΓέλπκεΤα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν “Αποζημίωση όλων των θυμάτων των ναζί – τώρα!”, “Καμία ετεροδικία κρατών για ναζιστικά εγκλήματα πολέμου” και “Απόρριψη της γερμανικής προσφυγής από το Διεθνές Δικαστήριο”. Ομιλήτρια στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ήταν και η βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς, Ούλα Γέλπκε, η οποία υπογράμμισε: “Πρόκειται για κυνισμό άνευ προηγουμένου, το ότι η γερμανική κυβέρνηση προσφεύγει ενάντια στα θύματα αντί να τα αποζημιώσει. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μηδαμινά ποσά. Στις περιπτώσεις που η γερμανική κυβέρνηση πλήρωσε αποζημιώσεις, το έκανε επειδή της ασκήθηκε έντονη πίεση, όπως στην περίπτωση των εργατριών και εργατών καταναγκαστικής εργασίας”.
 
Αγανάκτηση για τη στάση του Βερολίνου
 
Ο Λούντβιχ ΜπάουμανΟ Λούντβιχ ΜπάουμανΣτην προκειμένη περίπτωση τα θύματα είχαν απειλήσει ότι θα προσφύγουν σε αμερικανικά δικαστήρια ενάντια στις γερμανικές επιχειρήσεις, στις οποίες ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν. Άλλος ομιλητής στην εκδήλωση μπροστά από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν ο 90χρονος Γερμανός αντιστασιακός και λιποτάκτης στην περίοδο του Τρίτου Ράιχ, Λούντβιγκ Μπάουμαν.
«“Είχα καταδικαστεί σε θάνατο, βρισκόμουν για μήνες στο κελί μελλοθάνατων, για χρόνια σε κέντρο συγκεντρώσεως και κατόπιν σε πειθαρχικό τάγμα της Βέρμαχτ στο Ανατολικό Μέτωπο. Τα έχω ζήσει όλα αυτά και θέλω να σας πω πόσο αγανακτώ με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη Γερμανία την ιστορία μας”, τόνισε ο κ. Μπάουμαν.
 
Εκ μέρους του Συλλόγου των Διωχθέντων του Ναζιστικού Καθεστώτος μίλησε ο Χανς Κόπι, γιος γονέων που εκτελέστηκαν από τους ναζί ως κατάσκοποι. Απευθυνόμενος στη γερμανική κυβέρνηση ο κ. Κόπι δήλωσε: “Ζητάμε να δραστηριοποιηθείτε και όχι να κρύβεστε πίσω από παραγράφους. Αναλάβετε ευθύνη γιαυτό που έχει συμβεί. Αυτό θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα για το μέλλον στην Ευρώπη”.
 
«Πάνω από 50% των δικαστών προέρχονται από χώρες που έχουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν»
 
Ο Έμπερχαρντ ΡόντχολτςΟ Έμπερχαρντ ΡόντχολτςΟμιλητής στην εκδήλωση ήταν επίσης ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, που μόλις πρόσφατα εξέδωσε στα γερμανικά βιβλίο για την Ελλάδα. Ο κ. Ρόντχολτς χαρακτηρίζει τη δίκη στη Χάγη ως μια ευκαιρία για να μπει ξανά στο προσκήνιο της δημοσιότητας η υπόθεση των θυμάτων της γερμανικής κατοχής. Όσο αφορά την αναμενόμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο κ. Ρόντχολτς εκφράζεται απαισιόδοξα – λόγω της σύνθεσης του: “Πάνω από 50% των δικαστών προέρχονται από χώρες, οι οποίες έχουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Όλες οι χώρες που έχουν στρατό στο Αφγανιστάν ελπίζουν να μην αλλάξει η αρχή της ετεροδικίας κρατών επειδή φοβούνται ότι θα πληρώσουν και αυτές”.
 
Είτε για εγκλήματα πολέμου είτε για τις λεγόμενες παράπλευρες απώλειες που παρουσιάζονται σε κάθε πόλεμο. Για αυτό ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η δίκη της Χάγης δεν αφορά μόνον το παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον και κυρίως τα κράτη, τα οποία συμμετέχουν σε διάφορους πολέμους, που διεξάγονται σε κάποιο σημείο του κόσμου. “Αυτή η αρχή της ετεροδικίας κρατών είναι μια αρχή που βολεύει και άλλα κράτη, όχι μόνον τη Γερμανία για τις ζημιές του παρελθόντος”, προσθέτει εμφατικά.
 
Παναγιώτης Κουπαράνης 
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου