Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Θεατρική παράσταση για την αποπεράτωση των έργων του σχολείου «Ελλάς - Δίστομο - Μέγας Αλέξανδρος» στο Τιμπουκτού στο Μάλι, όπου τα παιδιά μαθαίνουν ελληνικά



Για το σχολείο «Ελλάς - Δίστομο - Μέγας Αλέξανδρος» στο Τιμπουκτού στο Μάλι

Ευχαριστώ τον διαχειριστή του blog Στείριδα για την έρευνα και την πηγή

Δείτε το άρθρο από το exrpress.gr

Για παρουσίαση θεατρικής παράστασης ήρθε χθες στην Αθήνα ο Πιέρ Καρντέν


«ΔEN ασχολούμαι αποκλειστικά ως μόδιστρος. Η ζωή μου όλη είναι ο πολιτισμός. Κάνω τα πάντα για να μεταφέρω μηνύματα μέσα από το θέατρο, γιατί το σημαντικό για μένα είναι η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων» αποκάλυψε χθες στην Αθήνα ένα μυθικό όνομα της παγκόσμιας haut couture, ο Πιέρ Καρντέν. Ντυμένος με ανοιξιάτικο αέρα και με το σήμα κατατεθέν στα γυαλιά του, με βαρύ μαύρο σκελετό, ο μόδιστρος φάνηκε πως τον βαραίνουν ανάλαφρα τα 89 του χρόνια. Aλλωστε, όπως είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του, «η δουλειά μου είναι το ναρκωτικό μου». Στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου έφερε τον μετρ η παρουσίαση της παράστασης που σκηνοθέτησε και φιλοτέχνησε τα κοστούμια «Καζανόβα: Eρωτες και ίντριγκες στη Βενετία». Πρόκειται για τη μουσική κωμωδία του Ντανιέλ Μαρτίνι, που παρουσιάστηκε χθες, για μία μόνο βραδιά, στη Εθνική Λυρική Σκηνή.
Παρουσιάστηκε δε, για έναν ειδικό σκοπό: τα έσοδα θα διατεθούν στη ΜΚΟ «Ελληνική Δράση Αφρικής».
Με τον Καζανόβα αλλά και τη Βενετία έχει μία ιδιαίτερη σχέση ο Πιέρ Καρντέν. Το παλάτσο στη Βενετία, όπου φέρεται να έζησε ο περιβόητος εραστής, είναι ιδιοκτησίας του. Επίσης, η γενέτειρά, είναι μία περιοχή δίπλα στην πόλη των δόγηδων.
Την παράσταση του Ντανιέλε Μαρτίνι, χαρακτήρισε ο Πιέρ Καρντέν ιδιαίτερη επειδή λειτουργεί «σαν μία γέφυρα, που ενώνει τη Γαλλία και την Ιταλία, χώρες που εκφράζουν δύο διαφορετικές κουλτούρες και οι μεταξύ τους σχέσεις διέπονται από σεβασμό και αγάπη».
Μιλώντας για τη διαδρομή του ο μετρ είπε πως πέτυχε πολλά πράγματα στην καριέρα του, όμως «πάντα είχα στο μυαλό μου την κοινωνική πτυχή της μόδας, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Η μόδα αναπαριστά την καλλιέργεια, την πενία ή τον πλούτο. Eνας εργάτης με έναν καλλιτέχνη διαφέρουν ενδυματολογικά. Η μόδα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, αλλά και μία ανάγκη. Οι επιλογές που κάνουμε σε ό,τι αφορά το ντύσιμο, είναι και αυτές που πολλές φορές προσδιορίζουν και την εθνικότητά μας».

Eνα κρυφό όνειρό του ήταν να γίνει ηθοποιός και χορευτής. Μπορεί να μην έγινε, όμως με την ιδιότητα του επιμελητή έχει υπογράψει 400 παραγωγές στη Γαλλία και 100 παραγωγές στο εξωτερικό. Μία δουλειά που κάνει με σκοπό να «μεταδώσει μηνύματα». Πιστεύει πως είναι πολύ δύσκολο να «αφήσεις το δικό σου στίγμα, ως καλλιτέχνης και δημιουργός». Ενώ θεωρεί ότι η αποστολή του δημιουργού είναι «να είναι πρωτοποριακός σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του».
Στα άμεσα σχέδιά του είναι η παρουσίαση της νέας του κολεξιόν που θα γίνει σε δεκαπέντε μέρες. Tον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει τον «Καζανόβα» στο Κρεμλίνο.
Ο Πιέρ Καρντέν είναι επίσης πρέσβης της Unesco, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Oπως τόνισε για την πρώτη του ιδιότητα, «ως πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της Unesco, στόχος μου είναι να προωθώ τον πολιτισμό, το θέατρο και την τέχνη, να γνωρίζω τις διαφορετικές αντιλήψεις».
Τον μόδιστρο τίμησε χθες η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας για την προσφορά του στα εικαστικά, μέσω του «Espace Cardin». Ο αντιπρύτανης της ΑΣΚΤ Μανώλης Μπαμπούσης πρόσφερε στον Πιέρ Καρντέν ένα μαρμάρινο γλυπτό της Αλέξ Μυλωνά, η οποία υπήρξε μαθήτρια του Πιέρ Καρντέν. «Είναι εξαιρετικό. Είναι ένα πανέμορφο έργο», είπε ο μετρ.
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για να εκπληρώσουν δύο στόχους, την αγορά αντιρετροϊκών φαρμάκων για τα 450 παιδιά που φιλοξενούνται στο ορφανοτροφείο «Ελλάς-Μακεδονία», οι γονείς των οποίων πέθαναν από AIDS και τα ίδια είναι φορείς της νόσου και για την αποπεράτωση των έργων του σχολείου «Ελλάς - Δίστομο - Μέγας Αλέξανδρος» στο Τιμπουκτού στο Μάλι, όπου τα παιδιά μαθαίνουν ελληνικά. «Η φιλανθρωπία δεν έχει όρια, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ευημερεί μόνος γιατί πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο για όλα τα παιδιά του κόσμου», τόνισε η γενική πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού στη χώρα μας και πρόεδρος της ΜΚΟ «Ελληνική Δράση Αφρικής»

Μέρω Κεσεσίογλου.

2 σχόλια: