Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

«Πουλήστε παραλίες, ιδιωτικοποιήστε οργανισμούς» ζητά από την κυβέρνηση η τρόικα

 ΠΗΓΗ : in.gr

Αθήνα 
Συστάσεις στην κυβέρνηση για πώληση, μεταξυ άλλων, παραλιών, του Ελληνικού και της ΔΕΗ απευθύνει σε δηλώσεις στο Βήμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Σερβάζ Ντερούζ χωρίς να έχει κοπάσει η σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της τρόικας για το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Καθυστερημένη η απάντηση της κυβέρνησης στις εξαγγελίες της τρόικας, υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
Εντωμεταξύ, πιέσεις για ευρύ φάσμα αποκρατικοποιήσεων και πώλησης της δημόσιας περιουσίας ασκούν σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της τρόικας στον κυριακάτικο Τύπο.
Σε δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη τρόικα, Σέρβας Ντερούζ, ζητά από την κυβέρνηση να πουλήσει, μεταξύ άλλων, «παραλίες για να αναπτυχθεί ο τουρισμός», το Ελληνικό, τη ΔΕΗ και να μειώσει τη συμμετοχή της σε τράπεζες.
«Πουλήστε παραλίες για να αναπτυχθεί ο τουρισμός και η τουριστική κατοικία» δηλώνε στην εφημερίδα.
«Έχετε τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος που πρέπει πρώτα να πουλήσετε δημόσια περιουσία για να το μειώσετε και στη συνέχεια να ζητείτε οποιουδήποτε άλλου διευκολύνσεις» τονίζουν στην εφημερίδα εκπρόσωποι της τρόικας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, αναφέρει στην Καθημερινή της Κυριακής ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει «πολύ εύθραυστη». Εκτιμά πάντως ότι έχει επιτευχθεί «αναγκαία σταθερότητα και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης είναι εξασφαλισμένη». Ο στόχος για έλλειμμα 7,8% για το 2011 δεν θα επιτευχθεί αν δεν προχωρήσουν ταχύτατα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει.
Τονίζει τέλος ότι «δεν συζητήθηκε καν περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».
Αντιθέτως ο Σέρβας Ντερούζ μιλώντας στο Πρώτο Θέμα δηλώνει ότι είναι ξεπερασμένο σύστημα ο 13ος και 14ος μισθός αν και αναφέρει ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει» εάν θα δοθεί πάλι στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Τρόικα: Εξασφαλισμένη η τέταρτη δόση...

Στη συνέντευξη τους το μεσημέρι της Παρασκευής οι εκπρόσωποι της τρόικας επισήμαναν μεν ότι είναι εξασφαλισμένη η τέταρτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα (που θα εκταμιευτεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό) αλλά πρόσθεσαν ότι χρειάζεται η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Ανακοίνωσαν επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2015 και ότι έχει συμφωνήσει σε πώληση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως και μέρους της δημόσιας περιουσίας. Απέδωσαν δε τις αντιδράσεις στα κυβερνητικά μέτρα στη δυσαρέσκεια επαγγελματικών ομάδων οι οποίες, όπως είπαν, βλέπουν τα συμφέροντα τους να θίγονται και για το λόγο αυτό κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις.

Από πλευράς του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ανέφερε το Mega, δεν διαψεύδεται ότι γίνονταν συνομιλίες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αλλά υποστηρίζεται ότι δεν γνώριζαν στο υπουργείο ότι οι εκπρόσωποι θα ανακοίνωναν και το ύψος του προγράμματος.
Η απάντηση της κυβέρνησης, που συντάχτηκε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ήρθε αργά μετά τα μεσάνυχτα και ενώ είχε προηγηθεί μακρύ παρασκήνιο, αναφέρει το Mega. Υπουργοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το ύφος των δηλώσεων. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου».
Για την αποκλιμάκωση της έντασης, το Σάββατο ο πρωθυπουργός μίλησε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και τον επίτροπο της ΕΕ Όλι Ρεν. Ο κ.Στρος-Καν εξέφρασε την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεων του πρωθυπουργού και το σεβασμό του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε ακόμα με τον επίτροπο Όλι Ρεν ενώ προγραμματίζονταν και συνομιλίες με τον Ζοζέ Μπαρόζο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιθανόν και τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Για «κακοστημένη παράσταση» από πλευρά της κυβέρνησης μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την δήλωση-επίθεση στην τρόικα
Η ΝΔ διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
«Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα από την κυβέρνηση. Η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία. Η χθεσινή [σσ. την Παρασκευή] τηλεοπτική κατάργησή της από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το Μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας» αναφέρει ο εκπρόσωπος. «Μετά το χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου» προσθέτει η ανακοίνωση του κ. Μιχελάκη.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι η ΝΔ είχε προτείνει από μήνες πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας το οποίο απέρριψε η κυβέρνηση.
«Επί της ουσίας συμφωνεί [με τις ανακοινώσεις της τρόικας] και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας», παρατηρεί το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματική όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως: η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών.»
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε ότι «ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων 'τροϊκανών'». «Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της ΕΕ και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος», επισήμανε.
«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά με ποιανού το μέρος είναι και όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για ιταμό ύφος και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων. «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της.»
Η Δημοκρατική Συμμαχία αναφέρε騫Το πωλείται ‘όπως είναι επιπλωμένο’ δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρή πολιτική πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία όπως είναι η Ελλάδα. Δεν είναι εφαρμόσιμο. Κανιβαλίζει και απαξιώνει κάθε σοβαρή συζήτηση για αποκρατικοποιήσεις και άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα».

3 σχόλια:

  1. ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΑΣΟΚΟΔΕΞΙΟΣΚΥΛΑ....
    ΓΑΜΩ ΤΟ @@@ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήτες πολιτικοί...Πασοκορουφιάνοι ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και υπάρχουν ακόμη βολεμένα πασοκόσκυλα που προσκυνάνε ακόμη..Ρε δεν ντρέπονται ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή