Μένουμε στο ιστορικό και μαρτυρικό Δίστομο. Ενημερωνόμαστε και εκφράζουμε ελεύθερα την γνώμη μας. Προτείνουμε και συμμετέχουμε.
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011
''Έφυγε'' ο μεγάλος σολίστας του μπουζουκιού, ο δεξιοτέχνης Γιάννης Σταματίου ή Σπόρος
Το ρεπορτάζ έγινε λίγο πριν χάσει την μάχη:
ΠΗΓΗ: Newstrap
Από τους καλύτερους μπουζουξήδες, ο περίφημος Σπόρος. Δεξιοτέχνης. Να φανταστείς μέχρι και ο Τζίμι Χέντριξ μίλησε για τα εκπληκτικά του χέρια που μεγαλούργησαν με το όργανο αυτό ακόμη και στην Αμέρικα όταν είε πάει για ένα διάστημα. Ο Σπόρος, λοιπόν ο Γιάννης Σταματίου όπως είναι το πραγματικό του όνομα περνάει δύσκολες ώρες στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Νοσηλεύεται με πνευμονικό οίδημα και βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, και αγωνίζεται να κρατηθεί στη ζωή, που τόσο αγαπά.
Στο πλάι του η σύζυγός του και καλοί του φίλοι, παλιοί μπουζουξήδες , παίκτες της ίδιας αισθητικής και κυρίως ψυχοσύνθεσης, που συντρόφευσαν πολλές φορές στο πάλκο το ιερό τέρας του παιξίματος, που ξεχώρισε με την τόσο καθαρή και γρήγορη πενιά του.
Ο Σπόρος, πέρασε μεγάλες περιπέτειες με την υγεία του. Πέρσι έμεινε για μεγάλο διάστημα στο ΚΑΤ λόγω προβλήματος στο πόδι του . Για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσε να περπατήσει- με αναπηρικό καροτσάκι κυκλοφορούσε για αρκετό καιρό - αλλά αυτή η ανεξάντλητη δύναμη που έκρυβε μέσα του αυτό το σώμα, του έδινε μια ώθηση να ξεπερνάει γρήγορα τις συμπληγάδες. Ο, τι κι αν αντιμετώπιζε ο Σπόρος δεν έχανε το χαμόγελό του και αυτό το εκτιμούσαν όλοι οι άνθρωποι της συντεχνίας του, που ομολογουμένως τους έφτιαχνε το κέφι όταν έρχονταν σε επαφή. Αλλά και οι ασθενείς των νοσηλευτηρίων που επισκέφθηκε έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις από το Σπόρο.
Είναι τυχαίο , που ο Τζίμι Χέντριξ παρομοίαζε τον Σπόρο με τον Φρανκ Σινάτρα, όταν ο Γιάννης Σταματίου έκανε μεγάλη καριέρα στην Αμερική;
Μήπως είναι τυχαίο που ο ίδιος ο Φρανκ Σινάτρα προέτρεπε τους συμπατριώτες του να πάνε να ακούσουν τις πενιές του Σπόρου λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αν θέλετε να ακούσετε τον πιο γρήγορο μουσικό του κόσμου λέγεται Σπόρος και εμφανίζεται εκεί».
Αναμφισβήτητα ο Σπόρος έδωσε άλλη διάσταση στο ρεμπέτικο τραγούδι και συνετέλεσε τα μέγιστα , ώστε να το οικειοποιηθεί και ο Αμερικάνικος λαός.
Το μπουζούκι του Έλληνα Σπόρου γλέντησε το ντουνιά
Που εξήρε την δεξιοτεχνία του. Ο Σταματίου πλησίαζε με δέος του όργανο και στα χέρια του γινόταν πληθωρικό, που γέμιζε τις σάλες κι έβγαζε ήχους τέλειους που έφθαναν στην καρδιά.
Εσείς, οι νεώτεροι , δώστε βάση στην πενιά του από παλιά ηχογραφημένα ντοκουμέντα. Αξίζει τον κόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου