Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Προσπεράσαμε τα λάθη της Ιστορίας Μαθητές από τη Νυρεμβέργη και το Δίστομο στέλνουν μήνυμα συμφιλίωσης . Από την εφημερίδα ''Τα Νέα''.


ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ



Μήνυμα συμφιλίωσης και αδελφοσύνης των λαών έστειλαν μαθητές του μαρτυρικού Διστόμου, οι οποίοι φιλοξενούν μαθητές από τη Γερμανία, αποδεικνύοντας πως οι νέοι μπορούν να αφήσουν πίσω τους τα λάθη του παρελθόντος.
«Δεν υπάρχει κάτι να μας χωρίζει. Είμαστε φίλοι, κάνουμε τις ίδιες σκέψεις, μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις. Αυτό ακριβώς το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε. Οτι Ελληνες και Γερμανοί είναι κοντά, μπορούν να προσπεράσουν τα λάθη της Ιστορίας και να δώσουν το παράδειγμα πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και μπορούν μαζί να καταφέρουν πολλά», λέει στα «ΝΕΑ» η 16χρονη Κατερίνα Παντίσκα.

Η πρωτοβουλία της ανταλλαγής μαθητών άρχισε τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και ανήκει στην Ευαγγελική Εκκλησία της Νυρεμβέργης, η οποία σε συνεργασία με τον Δήμο Διστόμου και τον τοπικό Πολιτισμικό Σύλλογο κάθε χρόνο φέρνει κοντά τις δύο πόλεις. Οι μαθητές φιλοξενούνται στα σπίτια των φίλων τους, μαθαίνουν την ιστορία του τόπου και ανταλλάσσουν το μήνυμα της συναδέλφωσης των λαών.

«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Το τι έγινε στο παρελθόν δεν μπορεί να αμαυρώσει τις καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ μας. Αντίθετα, αντιλαμβανόμαστε τα λάθη της Ιστορίας, καταδικάζουμε τη βία και την αιματοχυσία και στέλνουμε το μήνυμα πως πάνω από όλα είμαστε νέοι άνθρωποι που μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να φέρουμε ένα καλύτερο μέλλον», αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας των γερμανών μαθητών, Κλαούντια Μπούχερ.

Η ίδια είχε έρθει πριν από μερικά χρόνια ως μαθήτρια και πλέον χαίρεται πολύ που επιστρέφει ως συνοδός. Είναι, όπως λέει, η απόδειξη πως μέσα από αυτές τις συναντήσεις, η φιλία μεταξύ των παιδιών παραμένει ζωντανή και αληθινή. Το μήνυμα αυτό είναι ακόμα επίκαιρο, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα. «Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί. Είμαι η Κλαούντια και όχι η κ. Μέρκελ. Αυτό που ξέρω είναι ότι έχω καλούς φίλους και πως επιθυμώ γι΄ αυτούς το καλύτερο», σημειώνει.

«Ο τόπος μας δεν μπορεί να ξεχάσει τη σφαγή. Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές και αναλλοίωτες. Στόχος μας είναι οι νέες γενιές να διατηρήσουν αυτήν την ιστορική μνήμη, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα αγάπης και ισότητας μεταξύ των λαών. Τα παιδιά χαίρονται για αυτήν την πρωτοβουλία, έχουν πολύ καλές σχέσεις, τις οποίες διατηρούν και πέρα από την ανταλλαγή των επισκέψεων και αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος για τις επόμενες γενιές», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μίνα Κώτσου, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου και υπεύθυνη του προγράμματος των ελλήνων μαθητών.


Το σήμερα και το χθες

Η ΣΦΑΓΗ του Διστόμου, τον Ιούνιο του 1944, αποτελεί την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της περιοχής. Οι γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 228 κατοίκους του Διστόμου, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά κάτω των 16 χρόνων, ως αντίποινα για την ενέδρα ανταρτών λίγες μέρες νωρίτερα, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 40 Γερμανοί, ανάμεσα στους οποίους και ο επικεφαλής αξιωματικός. Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές και οι επόμενες γενιές δεν ξεχνούν, ωστόσο αυτό που μεταφέρουν στο μέλλον είναι πως ποτέ πια δεν πρέπει να επαναληφθούν οι φρικαλεότητες. Οι μαθητές από τη Νυρεμβέργη επισκέφθηκαν το Μνημείο του Διστόμου, κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής, ενώ επισκέφθηκαν και την Αθήνα, όπου ξεναγήθηκαν στον Ιερό Βράχο (φωτό) και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου