Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Διστομίτες Δημοτικοί τραγουδιστές με δισκογραφία



ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ένα άγνωστο πάλι θέμα για τους νεώτερους είναι οι Διστομίτες καλλιτέχνες που πρόσφεραν στην παράδοση με την γλυκιά φωνή τους.
Δυστυχώς δεν μπορώ να έχω φωτογραφίες όλων τώρα, αργότερα όμως θα αναρτήσω αν βοηθήσουν και οι συγγενείς τους, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις τους.
Ας ξεκινήσω απ' τον γηραιότερο τον Θεμιστοκλή Παπαϊωάννου ή Κατσαμπίνη που είναι και Παππούς μου. Πέθανε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια σε ηλικία 93 χρονών.
Ξεκίνησε να τραγουδά από πολύ μικρός τα τραγούδια του τόπου του. Φωνή κυματιστή με διάνθισμα και τσάκισμα με μεγάλη έκταση. Δυστυχώς όμως ο θάνατος του ανιψιού του Παπαϊωάννου Νικολάου, πιλότου της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και κάποιες αλλαγές στα επαγγελματικά του Διστόμου που γινόταν μεταλλευτική περιοχή, τον έκαναν να σταματήσει νωρίς τόσο το τραγούδι, όσο και την δισκογραφία.
Ο ίδιος μου έλεγε ότι έπρεπε να φύγει απ' το Δίστομο και να εγκατασταθεί στην Αθήνα για να ηχογραφεί τα τραγούδια του. Έχω στα χέρια μου τα τηλεγραφήματα της Columbia που τον καλούσαν να κατέβει και να συνεχίσει τις ηχογραφήσεις. Δεν ήθελε όμως γιατί δισκογραφικά ξεκίνησε σε ηλικία 40 χρόνων και είχε τρία παιδιά.
Φοβόταν επίσης και την έντονη ζωή του μουσικού μιας και ήταν επιρρεπής στο γυναικείο φύλο και σε άλλους πειρασμούς
Πέρα από εξαίρετος τραγουδιστής ήταν και σαντουρίστας, απ' το σαντούρι ξεκίνησε άλλωστε. Με τα χρόνια όταν το Δίστομο έγινε μεταλλευτική περιοχή, παράτησε την μουσική επαγγελματικά και εργάστηκε σαν αγρότης και εργάτης στα μεταλλεία.
Με το σαντούρι στον ώμο πήγαινε στην Αθήνα να μάθει το όργανο, και έπαιζε και σε πανηγύρια στην Ρούμελη και στην Πελοπόννησο, όπου τον αποκαλούσαν ''αηδόνι της Ρούμελης''. Περνούσαν απέναντι με καραβάκια απ' τις Διστομίτικες ακτές του βόρειου Κορινθιακού.
Ηχογράφησε τα τραγούδια ''Πέντα δέκα Βλαχοπούλες'' και ''Έλα χρυσό μου σήμερα'' στην His master's voice το 1954, επίσης κι έναν άλλο δίσκο ''Παρνασσέ με τα βουνά σου''- η μία πλευρά-την άλλη δεν την θυμούνται οι συγγενείς του, σε δίσκο πρόπλασμα από κερί όπου ποτέ δεν εκδόθηκε γιατί ήταν και το τέλος της καριέρας του.
Στην φωτογραφία είναι ο πρώτος από αριστερά που κρατάει στα χέρια το εγγόνι του
ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Αν δείτε ξανά τη φώτο, στην ίδια παρέα είναι κι ο μεγάλος Λάμπρος Παπαθανασίου, τρίτος από δεξιά με κοντό μουστάκι και μαύρο κουστούμι.
Σε αντίθεση με τον Θεμιστοκλή Παπαϊωάννου, ο Λάμπρος Παπαθανασίου υπήρξε επαγγελματίας τραγουδιστής με πολλούς δίσκους στο ενεργητικό του οι οποίοι έχουν επανεκδοθεί και σε cd's.
Για τον μεγάλο Λάμπρο Παπαθανασίου μπορείτε να βρείτε εύκολα πληροφορίες και δισκογραφικό υλικό.
Φωνή βαριά, δωρική και στακάτη, κι αυτός με μεγάλη έκταση. Η προσφορά του είναι τεράστια στο γνήσιο Δημοτικό τραγούδι. Έχει εμφανιστεί και σε ελληνικές ταινίες.
Ο Λάμπρος Παπαθανασίου ζει στα Μέγαρα όπου έχει κάνει οικογένεια με την Μεγαρίτισσα σύζυγο του, κοντά στην Σαλαμίνα τη γενέτειρα του μεγίστου Γιώργου Παπασιδέρη που υπήρξε γνωστός του, όπως και του Παπαϊωάννου Θεμιστοκλή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ
Μεγάλη φωνή με δισκογραφία, συμμετοχές και εύσημα ακόμη κι απ' τον μεγάλο και αείμνηστο Νίκο Γούναρη, ήταν κι ο Παναγιώτης Περγαντάς ή Κιθάρας.
Φωνή εξαίρετη, δυνατή καθαρή με έκταση και σπάνιο διάνθισμα.
Ούτε αυτός έζησε επαγγελματικά απ' το τραγούδι.
Τραγουδούσε σε παρέες και σε γλέντια ακόμη και σε γεροντική ηλικία, παρ' όλα αυτά δεν πέθανε ιδιαίτερα μεγάλος.
Ο Παναγιώτης Περγαντάς έζησε όλα του τα χρόνια στο Δίστομο χτυπημένος κι αυτός απ' την σφαγή μια και έχασε πολλά μέλη της οικογενείας του.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗΣ
Άλλος ένας Διστομίτης με καριέρα στην δισκογραφία ο Ιωάννης Σφουντούρης ή Μπουζανάκος παρ' όλο ότι δεν έζησε απ' την μουσική επαγγελματικά.
Μεγάλο ταλέντο με μελιστάλαχτη και αμίμητη φωνή που σε καθηλώνει.
Έφυγε για την Αμερική και εγκαταστάθηκε στο Σικάγο όπου και ηχογράφησε όλα τα τραγούδια του εκεί.
Έχει επιστρέψει εδώ και χρόνια και ζει στο Δίστομο. Απ' τα τριά παιδιά του τα δύο ζούν στο Σικάγο και η κόρη του στο Δίστομο.
Έχω την τιμή να τον ακούω ακόμη σε γλέντια και πραγματικά ανατριχιάζω σαν σχετικός με μουσική.
Θα έχουμε την ευκαιρία να αναρτήσουμε φωτογραφίες του καθώς και των προαναφερθέντων καλλιτεχνών.
Το Δίστομο όμως δεν έχει μόνο Δημοτικούς καλλιτέχνες. Θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο και στους νεώτερους όλων των ειδών.
Ακούστε το τραγούδι του Θεμιστοκλή Παπαϊωάννου ''Πέντε δέκα βλαχοπούλες''



Κλικ εδώ για να δείτε βίντεο με την σπαρακτική ερμηνεία του Γιάννη Σφουντούρη, παρμένο από τις εκδηλώσεις μνήμης για την σφαγή του Διστόμου.
Το βίντεο είναι επεξεργασμένο και ανεβασμένο στο youtube απ' τον γιό του που βρίσκεται στο Σικάγο, Γκίκα Σφουντούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου