Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!! - Του Ιωάννη Λ. Γαμβρίλη


Με αφορμή την επικείμενη έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε συνθήκες πανδημίας, επαναφέρουμε για μία ακόμα φορά, το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της υγιεινής και καθαριότητας των σχολικών μονάδων, και επισημαίνουμε τα εξής:
Είναι γνωστό, ότι μόνο ένα μικρό μέρος των σχολείων έχουν καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, καθώς στα περισσότερα σχολεία οι καθαρίστριες (περίπου οκτώμισι χιλιάδες) απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης έργου, με πολύ χαμηλή αμοιβή, και αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, τη στιγμή που οι ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα είναι μεγάλες και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας προς τις σχολικές μονάδες, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19:
Α. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κ.λπ.) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
Β. Απαιτείται επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.).
Γ. Για τις σχολικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.
Επίσης, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να καθαρίζονται δύο(2) φορές την ημέρα.
Είναι προφανές, πως κανένα από τα παραπάνω μέτρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά χωρίς την παρουσία του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, καθ'όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Με βάση τα παραπάνω:
Καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων με προσωπικό καθαριότητας πλήρους απασχόλησης, καθ'όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, και όχι μόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η σωστή τήρηση εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας.

Γαμβρίλης Ιωάννης
Αιρετός Π.Ε. Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: