Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΟΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ


Ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης δεν είναι πια κοντά μας. Ο Μανώλης Γλέζος ο συνεπής αγωνιστής για την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο άνθρωπος που μαζί με τον συναγωνιστή του Λάκη Σάντα άνοιξαν τον δρόμο της Εθνικής Αντίστασης στο Ναζισμό και τον Φασισμό, κατεβάζοντας τον αγκυλωτό σταυρό των κατακτητών  από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, τον Μάιο του 1941, πέρασε στην αιωνιότητα αναγνωρισμένος και τιμημένος από τον λαό μας.
Η ζωή του όλη ήταν ένας αγώνας για τα δίκαια του  λαού. Του δικού μας  άλλα και κάθε καταπιεσμένου σε όλο τον κόσμο. Ο «Μανώλης» ήταν ο άνθρωπος του λαού, ένα με αυτόν, ένας από μας. Εργασιακά δικαιώματα, ατομικές ελευθερίες, αιτήματα και διεκδικήσεις για ένα καλύτερο αύριο είχαν τον υπερασπιστή τους.
Καταπίεση, κατοχές, ξενόδουλα και αυταρχικά καθεστώτα, εξάρτηση, εκμετάλλευση είχαν τον αντίπαλο τους. Εδώ και όπου γης ο Μανώλης ήταν ο υπερασπιστής του δίκιου και του καταπιεσμένου. Πολλάκις καταδικασμένος, ακόμα και σε θάνατο, φυλακισμένος χρόνια, δεν ολιγώρησε ποτέ. Τίμησε εμπράκτως  την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρετώντας την αυθεντικά στον τόπο καταγωγής του.
Ως ιδρυτικό μέλος - οι τίτλοι δεν τον συγκινούσαν ποτέ- του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα ( ΕΣΔΟΓΕ), ως βουλευτής και ευρωβουλευτής, έδωσε φωνή και περιεχόμενο στο δίκαιο αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Ήταν η έγνοια του. Η αναπνοή του.
Απ την πρώτη στιγμή στον νομικό αγώνα του Μαρτυρικού Διστόμου ήταν εκεί, μαζί με τους άλλους πρωτοπόρους συναγωνιστές που έγραψαν χρυσές σελίδες στον συνεχιζόμενο και σήμερα αγώνα της Διεκδίκησης. Το ίδιο και ως υποστηρικτής του ''μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940 -1945 ''ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ'' . 
Η ανακήρυξη του ως επίτιμου Δημότης του Δήμου Διστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας τον Ιούνιο του 2017, ήταν γι αυτόν όχι μια τιμή, αλλά η ανάληψη ενός ακόμη χρέους  για δικαίωση των χιλιάδων θυμάτων των Ναζί και των συμμάχων τους  σε όλη της ελληνική επικράτεια. «Όλη η Ελλάδα ήταν ένα Ολοκαύτωμα», έλεγε.
Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην σύντροφο της ζωής του Γεωργία, καθώς και στα παιδιά του και τα εγγόνια του.
Στο Δημαρχείο και στο Μαυσωλείο στο Δίστομο και σε όλα τα δημοτικά καταστήματα όλων των χωριών του Δήμου μας, ως ελάχιστη απόδοση τιμής, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες την Τετάρτη, 1η Απριλίου 2020,  ημέρα τέλεσης της εξόδιου ακολουθίας.
Μετά το πέρας των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας θα αποφασίσει για ειδική εκδήλωση απόδοσης τιμής στον Επίτιμο Δημότη μας, όπως και στο πλαίσιο των ετησίων εκδηλώσεων για την Σφαγή του Διστόμου.

Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

Ιωάννης Σταθάς

***     Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνου να γίνει δωρεά στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ’ Απεράθου (Τράπεζα Εurobank, Αρ. Λογαριασμού: 0026-0244-12-0201196948  IBAN GR6202602440000120201196948).

Δεν υπάρχουν σχόλια: