Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ.


Μια Διστομίτισσα της Αμερικής - η Δήμητρα Κόρρη- είναι στο team που δημιούργησε το ντοκιμαντέρ για τους νέους Ελληνοαερικανούς.
ΝέαΥόρκη. 
Σε μια στιγμή περηφάνιας και αισιοδοξίας για το μέλλον της Ομογένειας στην Αμερική, οι Έλληνες της Νοτίου Καλιφόρνιας, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των ανθρώπων που έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δημιούργησαν θαύματα απο το μηδέν.
Σ’ αυτούς αναφέρεται ένα νέο ντοκιμαντέρ “The New Greek Americans” που προβλήθηκε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά στο πλαίσιο του 13ου Ελληνικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ και δικαιολογημένα προκάλεσε την συγκίνηση των θεατών και την ικανοποίηση των παραγωγών αλλά και των συντελεστών της προσπάθειας.
Μια τριλογία που ξεκίνησε από τους πρωτοπόρους που έφτασαν εδώ μετά το 1940, συνέχισε με τους Έλληνες που μεγαλούργησαν στην Καλιφόρνια μέχρι το 1960 και καταλήγει με τους νέους Ελληνοαμερικανούς, από το 1960 μέχρι και το 2018.
Την αφήγηση του τρίτου και των δύο προγενέστερων μερών του αξιόλογου αυτού ντοκιμαντέρ έκανε η πολύ γνωστή και αγαπημένη ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη, που εκτός από το ότι κέρδισε το Όσκαρ β΄ γυναικείου ρόλου (1987), έντυσε με την φωνή της δίνοντας μια διαφορετική νότα στο τελικό αποτέλεσμα.
Και μόνο να συνδέσεις το υλικό που συγκέντρωσαν στην διάρκεια πολλών ετών, είναι από μόνο του άθλος, το γεγονός όμως ότι χρειαζόταν παράλληλα να συγκεντρώσουν οι παραγωγοί και τα χρήματα για να διεκπεραιώσουν την παραγωγή, ήταν οπωσδήποτε το πιο δύσκολο κομμάτι, όπως μας είπε η παραγωγός κ. Σέλλι Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Κληρονομιάς της Νοτίου Καλιφόρνιας.
Η κ. Παπαδοπούλου με την βοήθεια κι άλλων ανθρώπων που αγκάλιασαν την προσπάθεια όπως η παραγωγός Αντωνία Λιάνου , η σκηνοθέτρια Αννα Γιαννωτή, η βοηθός παραγωγός Δήμητρα Κόρι αλλά και μια ομάδα έμπειρων τεχνικών από το Χόλιγουντ, κατάφεραν να καταγράψουν τις πιο δημαντικές στιγμές των Ελλήνων της Νοτίου Καλιφόρνιας και να τις μεταφέρουν στην οθόνη με ξεχωριστό γλαφυρό τρόπο.
Στιγμές που η Ομογένεια όχι μόνο θυμάται αλλά και πρέπει να μεταδώσει στις επόμενες γενιές, στιγμές που μας κατατάσσουν στα πιο παραγωγικά στρώματα της Αμερικανικής Κοινωνίας. Από τις πορείες συμπαράστασης στον αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, με πρωταγωνιστή τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, μέχρι την πορεία του Μάικλ Δουκάκη στην ανάληψη του χρίσματος του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία.
Κατά την γνώμη μας, το ντοκιμαντέρ θα πρέπει να προβληθεί και σε άλλα φεστιβάλ και σε σχολεία και πανεπιστήμια να αποτελέσει πηγή έμπνευσης σε άλλους συλλόγους και ομοσπονδίες ώστε το υλικό που έχουν στην διάθεσή τους να μην χαθεί άδικα, αλλά να διατεθεί έστω και μέσα σε κούτες, σε ιδρύματα ή σε ανθρώπους που θα μπορέσουν θα το αναδείξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: