Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ - ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ


Έντονες παρεμβάσεις με τεκμηριωμένες Επιστολές στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη, έκαναν την Τετάρτη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μπάρλειου Λυκείου Διστόμου και ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου, για την υπόθεση του Λυκείου της κωμόπολης που δέχεται και φέτος επίθεση συρρίκνωσης.
Στηρίζοντας την κινητοποίηση των μαθητών που ξεκίνησαν κατάληψη του σχολικού κτηρίου και σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει το Τμήμα Θετικής Κατεύθυνσης στο Λύκειο και να μεταφερθούν οι μαθητές του από το Δίστομο στην Αράχοβα , οι δυο Σύλλογοι, με σειρά δράσεων έθεσαν το θέμα στο πιο υψηλό επίπεδο - το ίδιο τον Υπουργό και τηλεφωνικά σε κορυφαία στελέχη.
Παράλληλα δημοσιοποίησαν, με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του Τύπου, το πρόβλημα: Έτσι δεκάδες μεγάλα και μικρότερα ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα αναφέρθηκαν στην κατάληψη και την ανακοίνωση της μαθητικής Κοινότητας του Λυκείου, ενώ σε ειδικό ρεπορτάζ του STAR ΛΑΜΙΑΣ μίλησε και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Τασία Τσάμη. Σήμερα δε αντιπροσωπεία μαθητών από το Δίστομο επρόκειτο να συναντηθεί στην Λιβαδειά με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να θέσει το θέμα.
Στις επιστολές, που παραθέτουμε πιο κάτω ολόκληρες, πέραν των επιχειρημάτων για το δικαίωμα των μαθητών στη επιλογή του τόπου σπουδών και την αψυχολόγητη αλλαγή λίγο πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις, προβάλλεται και η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Διστόμου και οι κίνδυνοι κατά την μετακίνηση , λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν το χειμώνα.
Οι Σύλλογοι εκφράζουν την ελπίδα τα στοιχεία να έγιναν κατανοητά και να υπάρξει τροποποίηση της απόφασης του Υπουργείου


Ολόκληρα τα κείμενα των επιστολών είναι τα εξής:

1ον) Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μπάρλειου Λυκείου Διστόμου.
ΠΡΟΣ :
Υπουργό Παιδείας κ. Κ.Γαβρόγλου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
-Διευθυντή Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
-Σύμβουλο κ Γ. Σαμίου
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Επιτρέψτε μας να σας θέσουμε υπόψη μερικά ειδικά επιχειρήματα που ισχύουν σε σχέση με την κατάργηση του Τμήματος Θετικής Κατεύθυνσης στο ΓΕ Λύκειο Διστόμου Βοιωτίας και να σας παρακαλέσουμε να αναθεωρήσετε την σχετική απόφασής σας, ώστε να λειτουργήσει κανονικά το Τμήμα, παρά τον μικρό αριθμό των μαθητών.
- Ο Δήμος μας, με βάση τον σχετικό νόμο ( ''Καλλικράτης'' κ.α.), είναι ΟΡΕΙΝΟΣ, καθώς το Δίστομο βρίσκεται μεταξύ τριών μεγάλων ορεινών όγκων, σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πρόσθετες δυσκολίες στην μετακίνηση μαθητών. Συγκεκριμένα βρίσκεται μεταξύ του Παρνασσού, της Κίρφεως και του Ελικώνα, εξ αυτού δε η δε διαμόρφωση του εδάφους είναι τέτοια (κλεισούρες, στενά περάσματα κ.α.) που δημιουργούν πρόσθετα δεδομένα για χαμηλές θερμοκρασίες και βαριές χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα το πολύ συχνό κλείσιμο του δρόμου που συνδέει το Δίστομο με την Αράχοβα. Και ως γνωστόν η απόφαση κλεισίματος οδηγεί σε μεταφορές μαθητών και από Δίστομο σε Αράχοβα και από Αράχοβα σε Δίστομο!!! Θα γίνεται δηλαδή το χειμώνα ''το σώσε'' σε πολλές οικογένειες μαθητών που θα ζουν με την αγωνία των καθημερινών μετακινήσεων!!!
- Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ακόμα ότι στο Δίστομο, στο υπό κατάργηση Τμήμα υπάρχουν τρεις μαθητές αφού έγινε και άλλη -επίσημα κατατεθειμένη- αίτηση (εκπρόθεσμα) μαθήτριας που ζητά να εγγραφεί στο Τμήμα Θετικής Κατεύθυνσης του Λυκείου Διστόμου. Η εγγραφή μπορεί να γίνει εκπρόθεσμα, με ανοχή και διασταλτική ερμηνεία.
Τέλος, κύριέ Υπουργέ, θέλουμε να λάβετε υπόψη ιδιαίτερα την δύσκολη αυτή περίοδο για όλους μας, την οικονομική διάσταση του όλου θέματος : οι ώρες διδασκαλίας που λείπουν για να λειτουργήσει το εν λόγω Τμήμα Θετικής Κατεύθυνσης , είναι όπως μας είπαν καθηγητές, μόλις 6 έως 8, γεγονός που καθιστά μάλλον πιο δαπανηρή για το Υπουργείο Παιδείας την μετακίνηση των μαθητών με ταξί ( για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα πρόβλεψη), σε σχέση με την πρόσληψή ενός Ωρομίσθιου, έστω, καθηγητή Φυσικών, ο οποίος θα καλύπτει και ανάγκες άλλων Γυμνασίων -Λυκείων της περιοχής!!!!
Φυσικά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ότι με την κατάργηση Τμημάτων καταργείται και το δικαίωμα επιλογής των μαθητών για την κατεύθυνση σπουδών τους και του τόπου σπουδων τους και μάλιστα σε μια κρίσιμη για την πρόοδό τους,περίοδο.
Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζουμε τα παιδιά μας που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του Σχολείου τους για 3η ημέρα σήμερα και από την πλευρά μας παρακαλούμε να δείτε ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ που παραθέτουμε .
Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μπάρλειου Λυκείου Διστόμου
2ον) Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ
Πλ.Αργύρη Σφουντούρη- Δίστομο, 32005
Tηλ.Επικοινωνίας :6936776328
Διστομο 19-9-2018
ΠΡΟΣ :
Υπουργό Παιδείας κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
Κοινοποίηση :
-Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Υπ. Παιδειας
-Σύμβουλο Υπ. Παιδείας κ. Γ.Σαμίου
Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων και δράσεων μας για αποτροπή κλεισίματος Τμημάτων στο Λύκειο Διστόμου Βοιωτίας, και εν όψει της πιθανολογούμενης απόφασής σας να εγκριθεί εν τέλει η λειτουργία και ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ 3μελών και άνω Τμημάτων σε Λύκεια, σας θέτουμε υπόψη τα εξής:
ΠΡΩΤΟΝ, ότι ήδη υπάρχει επίσημα κατατεθειμένη αίτηση (εκπρόθεσμα) μαθήτριας που ζητά να εγγραφεί στο υπό κατάργηση Τμήμα Θετικής Κατεύθυνσης του Λυκείου Διστόμου, καθιστώντας το 3μελές. Η εγγραφή μπορεί να γίνει εκπρόθεσμα.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ,ο Δήμος μας, με βάση τον σχετικό νόμο, είναι ΟΡΕΙΝΟΣ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πρόσθετες δυσκολίες στην μετακίνηση μαθητών.Αυτό , λόγω του ότι βρίσκεται μεταξύ των μεγάλων ορεινών όγκων του Παρνασσού, της Κίρφεως και του Ελικώνα, ο δρόμος Διστόμου -Αράχωβας κλείνει πολλές φορές λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Και
ΤΡΙΤΟΝ, οι ώρες διδασκαλίας που λείπουν για να λειτουργήσει το εν λόγω Τμήμα Θετικής Κατεύθυνσης , είναι μόλις 6-8, γεγονός που καθιστό πιο κοστοβόρα για το Κράτος την μετακίνηση των μαθητών με ταξί ( για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη) , ενώ με πρόσθετα έξοδα θα επιβαρυνθούμε μοιραία και οι οικογένειες, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.
Είναι φυσικά αυτονόητο και γενικά ισχύον ότι με την κατάργηση Τμημάτων καταργείται και το δικαίωμα επιλογής των μαθητών για την κατεύθυνση σπουδών τους και του τόπου σπουδών τους και μάλιστα σε μια κρίσιμη για την πρόοδό τους,περίοδο.Δεν είναι τυχαίο φυσικά που ήδη οι μαθητές του Λυκείου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του Σχολείου τους για 3η ημέρα σήμερα.
Παρακαλούμε να δείτε και ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ με ευρύτητα πνεύματος, υπέρ των μαθητών και του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ τους στην απρόσκοπτη εκπαίδευση.
Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος, Μίνα Κώτσου
Ο Αντιπρόεδρος, Λουκάς Δημάκας
Η υπεύθυνη Μαθητικών Θεμάτων, Τασία Τσάμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: