Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Χαρακτηρισμός του Διστόμου ως Ιστορικού Τόπου από το Υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από την προσπάθεια των συμπολιτών μας, Λουκά και Ειρήνης Καστρίτη.


Δίστομο 10/8/2018
Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες, σας ενημερώνουμε ότι αποστείλαμε στο Δήμο Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας, την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού σχετικά με το χαρακτηρισμό του ηρωικού χωριού μας-Δίστομο-ως ιστορικού τόπου καθώς αποτελεί τόπο θυσίας και μαρτυρίου των αμάχων κατοίκων του κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην προσπάθειά μας για την έκδοση της απόφασης αυτής θα ήταν παράλειψη μας να μην ευχαριστήσουμε για την αμέριστη βοήθεια τους.

-συμπολίτη μας που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του
-τον πρώην Αντιδήμαρχο Λουκά Ζήση, 
τον φιλόσοφο Στάθη Σταθά καθώς και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτού του επιτεύγματος.
Με εκτίμηση
Ειρήνη Π. Καστρίτη
Λουκάς Π. Καστρίτης
κάτοικοι Διστόμου-Άγιος Μηνάς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://drive.google.com/file/d/1Z6dRGwPd78Vh2ePrIxEc_MEXo2CKN3_M/view


(β) ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ



ΣτΕ 366/2016: Χώροι στους οποίους έλαβαν χώρα εξαίρετα ιστορικά γεγονότα, καθώς και χώροι στους οποίους βρίσκονται κτήρια ή άλλες κατασκευές συνδεδεμένες με το έδαφος, που πληρούν τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό τους ως μνημείων μεταγενεστέρων του 1830 ή των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών για κάποιον από τους προβλεπόμενους στον νόμο λόγους, ή οι οποίοι περιέχουν σύνθετα έργα του ανθρώπου και της φύσεως, εφόσον κατά την αιτιολογημένη κρίση της Διοικήσεως χρήζουν προστασίας λόγω, μεταξύ άλλων, της κοινωνικής, τεχνικής, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής, καλλιτεχνικής, επιστημονικής ή εν γένει ιστορικής σημασίας τους, χαρακτηρίζονται ως ιστορικοί τόποι. Κατά τον χαρακτηρισμό δεν εξετάζεται η έκταση των οικονομικών συνεπειών που μπορεί να προκληθούν στους ενδιαφερομένους, ούτε η τυχόν επίδραση στις νομικές σχέσεις μεταξύ ιδιωτών, εφόσον οι κρίσιμες διατάξεις αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και, συγκεκριμένα, έννομου αγαθού του οποίου η διαφύλαξη αποτελεί υποχρέωση της Διοικήσεως κατά ρητή συνταγματική επιταγή.

Η νομιμότητα δε των διοικητικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων ελέγχεται από τον ακυρωτικό δικαστή, τόσο ως προς την πληρότητα της αιτιολογίας, όσο και ευθέως για την ορθή εφαρμογή του νόμου, εφόσον από τα στοιχεία του φακέλου διαπιστώνεται, με βάση και τα διδάγματα της κοινής πείρας, ότι συντρέχουν τα κριτήρια που προβλέπονται από το νόμο για το χαρακτηρισμό.