Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

ΣΤΑ ''ΝΕΑ'' TΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΤΟ ''ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ'' ΚΑΙ Ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΥΛΙΚΟ


Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
Ενα δισέλιδο αφιέρωσε την Παρασκευή 8/6/2018 η εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ, με αφορμή την επέτειο της Σφαγής της Μαρτυρικής κωμόπολής μας στις 10 Ιουνίου 1944, και την πρωτοβουλία της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου για αναδιοργάνωσή του και εμπλουτισμό του σχετικού αρχειακού υλικού (έγινε ειδική εκδήλωση Κλικ ΕΔΩ ).
Με κεντρικό θέμα την φωτό που είχε αναδείξει το Blog Distomoarchives ( Δίστομο - Αρχεία ) (https://distomoarchives.blogspot.com/2015/09/14-1953.html) και ο Θέμης Παπαϊωάννου, για την μετονομασία ενός χωριού στις ΗΠΑ σε ''Δίστομο'' το 1946, η δημοσιογράφος Κατερίνα Ροββά, δίνει στοιχεία για το Μουσείο και μιά διάσταση της νέας πρωτοβουλίας, όπως την εξηγούν κυρίως τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου, Αμαλία Παπαϊωάννου και Λουκάς Δημάκας.
''Ακόμα και εμείς μείναμε έκπληκτοι από όσα μαθαίνουμε. Τα σπίτια ειναι γεμάτα θησαυρούς'', λέει η Αμαλία Παπαϊωάννου. 
Η φωτογραφία από την μετονομασία στάλθηκε από την Νέα Υόρκη το 1953 στον Διστομίτη επιχειρηματία μεταλλείων Γιώργο Μπάρλο από τον Β.Ι.Βλαβιανό.
Τώρα αποκαλύφθηκε - ότι πολύ αργότερα- το Ίδρυμα Παπανδρέου αγόρασε σε δημοπρασία στο εξωτερικό το εγγραφο που ενέκρινε την μετάβαση στελέχους του προξενείο Νέας Υόρκης  στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ για την τελετή. 
Το εγγραφο αυτό το Ίδρυμα το πρόσφερε στον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου και η Πρόεδρός του Μίνα Κώτσου ανακοίνωσε τις προάλλες στην ειδική εκδήλωση που εγινε, ότι το διαθέτει στο Μουσείο! 
Προσθέτω και άλλη μια φωτογραφία από την ίδια τελετή, από το βραβευμένο βιβλίο του Γιώργου Χ.Θεοχάρη ''Διστομο- Το Ολοκαύτωμα'', έκδοση Σύγχρονη Έκφραση.
Στο ίδιο αφιέρωμα της εφημερίδας σε άρθρο της η Πέπη Ραγκούση αναφέρεται στο πως έμαθε πολλά για την Σφαγή του Διστόμου στα μέσα της δεκαετίας του 80 από έναν Γερμανό καθηγητή. ''Ντράπηκα. Ήταν γεγονότα που όφειλα να τα ξέρω εγώ''...τονίζει και υπογραμμίζει ότι ''η ιστορική μνήμη θέλει ''πότισμα'' για να διατηρηθεί''.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ  ΕΔΩ :

Δεν υπάρχουν σχόλια: