Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΝΤΕΤΣΕ ΕΓΙΝΕ ΤΑΙΝΙΑ, ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ, ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ!


Κλικ για μεγέθυνση
Ίδια ημερομηνία με το Δίστομο- 10 Ιουνίου- όλοι οι άνδρες του Λίντετσε εκτελούνται από τους Ναζί Γερμανούς, οι γυναίκες και τα παιδιά στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ελάχιστοι γλυτώνουν, το χωριό ισοπεδώνεται ολοκληρωτικά και γινεται χωράφια...
Ένα μόνο δέντρο γλύτωσε και ''λέει'' την ιστορία του μεγάλου εγκλήματος του φασισμού/ναζισμού: Το ντοκιμαντέρ ''Ένα Δένδρο Θυμάται...'' του Κώστα Φόλλα, βραβεύτηκε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το Βραβείο Νεότητας και προβάλλεται στο Δίστομο, το Σάββατο 2 Ιουνίου, για Πρώτη φορά εκτός Φεστιβάλ!
Ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου, αποφάσισε φέτος να περιλάβει στις Εκδηλώσεις Μνήμης για τους 228 σφαγιασθέντες Διστομίτες, την προβολή της βραβευμένης αυτής ταινίας.
Η ταινία αναφέρεται, με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία, στην ιστορία της αδελφοποιημένης με το Δίστομο, κωμόπολης της Τσεχίας που οι ναζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά!- την 10η Ιουνίου 1942, ως αντίποινα για τη δολοφονία του άμεσου συνεργάτη του Χίτλερ, Ράινχαρντ Χάιντριχ. 
Δίστομο και Λίντετσε, όπως και το Οραντούρ της Γαλλίας- που καταστράφηκε και αυτό την ίδια ημερομηνία- πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και αποτελούν σύμβολα στον αγώνα κατά του φασισμού. .
Η προβολή θα γίνει το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, στις 9.30 μ.μ. στον ανοιχτό χώρο μεταξύ του Μουσείου Θυματων Ναζισμού και το Αρχαιολογικό Μουσειο Διστόμου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με την συμμετοχή και του δημιουργού του ντοκιμαντέρ δημοσιογράφου Κώστα Φόλλα, με συντονιστή τον Γιάννη Λεμονή, της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς.
Η αφίσα ειναι προσφορά του Κώστα Ψώνη.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: