Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Οι Κουδουναραίοι Διστόμου σε Ομόνοια - Αγ.Ειρήνη - Πλ.Ψυρρή, το Σάββατο (17 Φεβρουαρίου, 07.00 μ.μ.)

Φορώντας προβιές, ζωσμένοι κουδούνια και με μεγάλες μαγκούρες στα χέρια νέοι και νέες από την Μαρτυρική κωμόπολη της Βοιωτίας, συνεχίζουν το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με ...αθυρόστομη γλώσσα και ..καυτή σάτιρα!
Φουριόζοι, θορυβώδεις και τραγουδώντας στίχους που καίνε, έρχονται το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στην αποκριάτικη Αθήνα οι ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΑΙΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟΥ για να δώσουν το δικό τους χρώμα στο κέντρο της Πρωτεύουσας!
Ενταγμένοι εδώ και χρόνια στο επίσημο αποκριάτικο πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι του ''Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου'' θα ξεκινήσουν την παρέλαση τους - με θόρυβο αλλά και ιδιόμορφη πρόζα - στις 7 μμ από την Πλατεία Ομονοίας και θα συνεχίσουν την βόλτα τους στην οδό Αθηνάς, Πλ. Κοτζιά, εν συνεχεία στην Αιόλου μέχρι την Πλ.Αγίας Ειρήνης και από εκεί κατάληξη - περίπου στις 7.40 μμ - στην Πλατεία Ψυρρή (Πλ.Ηρώων), όπου υπόσχονται  θορυβώδη και με χαρούμενα, αυτοσχέδια δρώμενα και τραγούδι και φυσικά άφθονη επίκαιρη και καυτή σάτιρα!
Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου που έχει διονυσιακές ρίζες. Απαντάται σε αρκετά μέρη της βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων - με το Δίστομο να είναι το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας που συνεχίζει αδιαλείπτως για αιώνες τα χαρακτηριστικά του.
Οι νέοι και οι νέες φορούν προβιές και βαριά κουδούνια δεμένα με αλυσίδες στην μέση τους, κρατούν ραβδιά με κλαδιά ελιάς στην κορυφή και τραγουδούν/απαγγέλλουν πικάντικα παραδοσιακά σατυρικά τραγούδια άλλα και αυτοσχέδια επίκαιρα ...καυτά στιχάκια που σατιρίζουν την κοινωνική κατάσταση, μπροστά στους θεατές τους! 
Με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών τους προσπαθούν να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη δε άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.
Ένα έθιμο που συνεχίζεται εκατονταετίες στο Δίστομο, χωρίς σταματημό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: