Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Μαθητές από την Ζάκυνθο στο Δίστομο, για ένα μάθημα κατά του πολέμου!

Από την Ζάκυνθο και με επικεφαλής την Διστομίτισσα δασκάλα τους των Αγγλικών Γενοβέφα Παπανικολάου (του Τάσου Χρηστιά), επισκέφθηκαν το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, 67 μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου με έξι συνολικά εκπαιδευτικούς, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου!
Καθηλωμένα τα παιδιά, είδαν το βίντεο με τις μαρτυρίες των επιζώντων στην αίθουσα προβολών, παρακολούθησαν την ξενάγηση στις αίθουσες με τις φωτογραφίες των 228 θυμάτων της Σφαγής και άκουσαν το χρονικό μέσα από το σύνολο των ντοκουμέντων που συνθέτουν την έκθεση - όλα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που είχαν διαμορφώσει οι δάσκαλοί τους. 
Άκουσαν, με τον τρόπο που πρέπει, ότι ανάμεσα στους άμαχους σφαγιασθέντες ήταν και 57 παιδιά και έφηβοι, από λίγων μηνών μωρά μέχρι 17 ετών...Ήταν γέροι και έγκυες, γιαγιάδες και άρρωστοι, κατάκοιτοι...
Δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη σχολείου από την Ζάκυνθο αυτή τις προάλλες- πέρυσι ήταν εδώ το 6ο Δημοτικό Σχολείο.
Φέτος όμως το σχολείο από το όμορφο νησί του Ιονίου ήταν το 3ο και είχε ως Αρχηγό της εκπαιδευτικής εκδρομής - που περιελάμβανε το Βαγονέτο στην Άμφισσα και το Μοναστήρι του Οσιου Λουκά δίπλα μας- την επί 24 χρόνια καθηγήτρια Αγγλικών στην Ζάκυνθο, την Διστομίτισα Γενοβέφα Παπανικολάου: ''Ήταν μια επιθυμία πολλών χρόνων να οργανώσω αυτή την εκδρομή, και να φέρω τους μαθητές μου εδώ,'' μας είπε συγκινημένη.
''Συνδυάσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με την επίσκεψη στο Μαρτυρικό Διστομο, για να δούνε τα παιδιά και να συζητήσουμε τις συνέπειες του Πολέμου και του Ναζισμού. Και ακόμα για να δούνε τα παιδιά τι σημαίνει ακριβώς πόλεμος, που τον ακούνε κάθε μέρα πως συμβαίνει δίπλα και γύρω μας και δεν δίνουμε την σημασία που πρέπει''.
Και τα εκπαιδευτήρια Γιαννόπουλου
Η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών από την Ζάκυνθο ήταν εξαιρετική - και δεν είναι η μόνη. Τις προάλλες ήταν εδώ για αντίστοιχο λόγο το 3 Γυμνάσιο/Λύκειο Γλυφάδας και την Πέμπτη έρχονται για να κάνουν εδώ την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Γιαννόπουλου: Έχουν ετοιμάσει, με την βοήθεια μελών του Μουσείου, του Πολιτισμικού Συλλόγου και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Διστόμου, μια πολύωρη εκδήλωση με βιωματικά στοιχεία και δράσεις τόσο στο χώρο του Μαυσωλείου όσο και με περιήγηση Μνήμης στην κωμόπολή μας και φυσικά ξενάγηση στο Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: