Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

Γ' ΕΘΝΙΚΗ : ''Πρωταθλητές'' στην ''ιστορική συνείδηση'' Ρήγας Φεραίος Βελεστίνου και Αμβρυσσέας Διστόμου!

       Προσκύνημα στο Μαυσωλείο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών πριν τον αγώνα

Μία πράξη που αναδεικνύει και την κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα , έγινε λίγο πριν τον αγώνα Αμβρυσσέα Διστόμου- Ρήγα Φεραίου Βελεστίνου για τον Δ' Όμιλο της Γ' Εθνικής.
Η ομάδα της Μαγνησίας, ανέβηκε σύσσωμη στο Λόφο του Μαυσωλείου όπου φυλάσσονται τα οστά των 228 Σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιούνη 1944, και προσκύνησαν, ενώ κατέθεσε στεφάνι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας  της ομάδας Θανάσης Σπαθής. για όλη την αντιπροσωπεία. 
Πρόκειται για μια πράξη η οποία, οπως προκύπτει από τα γεγονότα. επιβεβαιώνει και αναδεικνύει ότι και οι δυο Σύλλογοι έχουν ''ιστορική συνείδηση'' του τόπου που ανήκουν και του ρόλου που έχει να παίξει το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός, όταν μένει στα ανθρώπινα μέτρα, εκπέμπει πανανθρώπινα μηνύματα  και δεν μετατρέπεται σε φανατισμό.
Ουσιαστικά η ομάδα του Βελεστίνου ''ανταποκρίθηκε'' στην ''επιθυμία'' του Προέδρου του Αμβρυσσέα Δίστομου κ. Ηλία Καβαλαγιού, οποίος το πρώτο πράγμα που είχε πει στην ΕΡΑ Σπορ μόλις η ομάδα του πήρε το Πρωτάθλημα και ανέβηκε στην Γ' Εθνική την περασμένη άνοιξη, ήταν ότι αυτό που θέλει, πέραν από μια αξιοπρεπή παρουσία στη Γ Εθνική, είναι να αποκτήσει η Ομάδα  έδρα μέσα στον τόπο της, και  να έρχονται ομάδες απ' όλη την Ελλάδα στο Μαρτυρικό Δίστομο και να μαθαίνουν για την ιστορία του τόπου, μέσα από επισκέψεις στο  Μαυσωλείο και στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. 
Κάτι που έγινε χθες  και η πρωτοβουλία της διοίκησης του Ρήγα  βρήκε κοινό έδαφος με τον ''σχεδιασμό'' της διοίκησης του Αμβρυσσέα  με την επίσκεψη- προσκύνημα στο Μαυσωλείο, πριν η ομάδα μεταβεί στο επίνειο του Διστόμου, την Παραλία Διστόμου για τον αγώνα ( το Δημοτικό Γήπεδο Δίστομου, δεν είναι, δυστυχώς, ακόμη έτοιμο...). Μάλιστα ο ίδιος ο κ Καβαλαγιός συνόδευσε και μίλησε στα μέλη της φιλοξενούμενης ομάδας και τους φιλάθλους της  και τους ξενάγησε μαζί με τον  αντιπρόεδρο του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού  Χρήστο Παπανικολάου.που τους παρουσίασε το χρονικό.
Οι ποδοσφαιριστές  και οι παράγοντες του Ρήγα ξεναγήθηκαν στο Οστεοφυλάκιο, ενώ σε μια άλλη επίσκεψη  εξέφρασαν την επιθυμία να πάνε και στο ιδιαίτερα γνωστό Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο κέντρο του Διστόμου - τον Μάϊο το είχε επισκεφθεί και η Ομάδα η Πρωταθλήτρια Ομάδα των νέων του Ολυμπιακού Πειραιώς ( Κ-20) στο παιγνίδι για την στέψη της Ομάδας του Διστόμου ως Πρωταθλήτριας Βοιωτίας.
Η αποστολή των Κυανόλευκων δώρισε βιβλία με περιεχόμενο τη ζωή και το έργο του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή καθώς και την ιστορία του ιστορικού συλλόγου του Βελεστίνου στον Πρόεδρο του Αμβρυσσέα και τον Αντιδήμαρχο Δήμου Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας Γ. Αγγελόπουλο.
Λίγο πριν αναχωρήσουν για τον αγώνα ( τον  κέρδισαν τελικά  οι φιλοξενούμενοι 1-2), όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στην β' θέση του Δ' Ομίλου της Γ Εθνικής μαζι με τον Αλμυρό και την Νίκη Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: