Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Τα κρασιά Διστόμου, ζυμαρικά και είδη σφολιάτας ...πάνε στο Φεστιβάλ Γεύσεων στην Λαμία!

Προϊόντα της γης του Διστόμου παρουσιάζονται αυτή την εβδομάδα στην έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Στερεάς Ελλάδας, στο μεγάλο γαστρονομικό ραντεβού της Λαμίας!
Με πρωτοβουλία του ''Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου'' το Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» φιλοξενεί τα ονομαστά κρασιά του Διστόμου με την ιστορία αιώνων που τα συνοδεύει, αλλά και ζυμαρικά και είδη σφολιάτας με αυθεντικές συνταγές και αγνά υλικά που παράγονται στην περιοχή μας!
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια τρόφιμα και ποτά της ξεχωριστής γης του Διστόμου θα παρουσιασθούν ομαδικά στο γαστρονομικό σταυροδρόμι συζητήσεων, γνώσεων και προβολής ιδιαίτερων γεύσεων στις 6,7,8 και 9 Ιουλίου στο Πάρκο Αγίας Βαρβάρας στη Λαμία, όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο event προβολής ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων.
Η καλλιέργεια των αμπελιών και η οινοποιία στο Δίστομο είναι γνωστή από χιλιάδες χρόνια - κάτι που το μαρτυρούν οι παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα , οι αναφορές σε ιστορικά κείμενα αλλά και αρχαιολογικά  ευρήματα. 
Το ίδιο και τα άλλα προϊόντα από την πρωτογενή παραγωγή που διατηρούν την αυθεντικότητα τους.

Δυναμική ανάπτυξη
Η ίδια η γεωγραφία του Διστόμου και το μικροκλίμα που δημιουργεί, σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους, φαίνεται ότι κρύβουν το "μυστικό" του καλού κρασιού: Το υψόμετρο, η θέση ανάμεσα σε Παρνασσό και Ελικώνα με το απόλυτα εύκρατο κλίμα χωρίς περιττή υγρασία, η θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού Κόλπου  και βεβαίως η παράδοση αιώνων και το μεράκι των αμπελουργών, είναι τα συστατικά...
Εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί αγρότες – αλλά και άλλοι, ως δεύτερο επάγγελμα ή απασχόληση – έχουν εντείνει ή στραφεί και πάλι, στην παραδοσιακή καλλιέργεια των φημισμένων αμπελιών της περιοχής Διστόμου, με παράλληλη ανάπτυξη Οινοποιείων ντόπιων με παραγωγή ποικιλιών εμφιαλωμένων κρασιών (ασκοί διαφόρων μεγεθών, μπουκάλια, κλπ),ενώ και πιο πρόσφατα προχώρησαν εκ νέου στην παραγωγή ντόπιου τσίπουρου. 
Βέβαια είχε προηγηθεί  μεγάλη περίοδος δεκαετιών με εμπόριο κρασιού σχεδόν σε όλη την Ρούμελη και την Θεσσαλία.
Όλα αυτά - όπως και τα άλλα προϊόντα  - ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου επιχειρεί από φέτος να τα προβάλλει, αρχικά στην γύρω περιοχή. 
Είναι μια συλλογική δουλειά του Συλλόγου που ουσιαστικά και επισήμως είναι ''Σύλλογος Μελέτης και Προβολής  των Προβλημάτων και Γενικού Εκπολιτισμού περιοχής Διστόμου''.

Το Φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» στην Λαμία αποτελείται από  μεγάλες Θεματικές Ενότητες, όπως:
Έκθεση Προϊόντων: παραγωγοί  και συλλογικότητες παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και αναδεικνύουν την Τοπική Ταυτότητα.
Εργαστήρια Γεύσεων: καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργούν εργαστήρια γεύσεων όπου οι σεφ θα προσφέρουν στους επισκέπτες γεύσεις από τη Στερεά Ελλάδα.
Οι Κουζίνες της Ελλάδας: είναι η στιγμή που η Ελλάδα έρχεται στη Λαμία. Γευστικές προτάσεις από όλη τη χώρα θα υπενθυμίσουν γιατί η ελληνική διατροφή είναι μία από τις καλύτερες και πιο υγιεινές στον κόσμο.
Κουζίνα της περιοχής Στερεάς Ελλάδος: χωριά της ευρύτερης περιοχής  προσφέρουν μια δική του ξεχωριστή γευστική πρόταση. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το ανάγλυφο των γεύσεων και θα πλουτίσουν σε γαστριμαργικές εμπειρίες, θα δοκιμάσουν από τα ίδια φαγητά που τρώνε οι κάτοικοί της, μαγειρεμένα από τους ίδιους- το ίδιο και με κρασιά κλπ.
Μεσόγειος - Γεύσεις και Ακούσματα: το φαγητό και η μουσική θα είναι οι ξεναγοί σε χώρες της Μεσογείου οι οποίες θα προσφέρουν τις διατροφικές τους συνθέσεις.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις: και τις 4 ημέρες του Φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις, αναπαραστάσεις εθίμων, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και αναπαραστάσεις καθημερινής ζωής-αλλά και να δουν στα περίπτερα την πολιτιστική εικόνα διαφόρων περιοχών.
Ωράριο Λειτουργίας:
Πέμπτη 6/7 18:00 - 00:00
Παρασκευή 7/7 18:00 - 00:00
Σάββατο 8/7 10:00 - 13:00 και 18:00 - 240:00
Κυριακή 9/7 10:00 - 13:00 και 18:00 - 24:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: