Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Οδηγίες Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πολίτες


ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

  • Απαγορεύεται να ανάβεται ή να διατηρείται φωτιά για οποιοδήποτε σκοπό στην ύπαιθρο κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.
  • Απαγορεύεται να τοποθετούνται, φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων .
  • Απαγορεύεται καθ΄ολη τη διάρκεια του χρόνου η καύση απορριμμάτων στους χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων (χωματερές). Οι Δήμοι  οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς στους χώρους αυτούς.
  •  Απαγορεύεται το κάπνισμα κυψελών σε δάση και δασικές εκτάσεις από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου εφόσον δεν έχουν παρθεί τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα Νομοθεσία μέτρα.
  • Aποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Οι ιδιοκτήτες οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός οικισμών υποχρεούνται στην   αποψίλωση αυτών και απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών.
Οι παραβάτες των ανωτέρω απαγορεύσεων, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 433 & 458 του Ποινικού Κώδικα .
Οποίος με πρόθεσή του ή αμέλεια προκαλεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση διώκεται ποινικά και του επιβάλλεται Διοικητικό Πρόστιμο ύψους από 1.467 έως 58.694 Ευρώ. 
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που υπάρχει πυρκαγιά, καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σας ζητηθεί. 
Απαγορεύεται η καύση σιτοκαλαμιάς και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου, εκτός των περιπτώσεων που έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα, και έχει δοθεί σχετική άδεια από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σε περίπτωση που κάποιος αγρότης προβεί σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών  χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τότε η Υπηρεσία μας ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η οποία επιβάλλει ποινή περικοπής της επιδότησης στον ιδιοκτήτη-καλλιεργητή του αγροτεμαχίου.




                                                                                                Ο Διοικητής Π.Υ. Λιβαδειάς

                                                                                                   Γεώργιος Β. Σηφάκης 
                                                                                                           Πύραρχο

Δεν υπάρχουν σχόλια: