Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Τα παιδιἀ του προγράμματος «Ναζισμός κι εγκλήματα στην Ελλάδα» του 2ου Γυμνάσιου Ευόσμου, επισκέφθηκαν το Δίστομο

Πηγή/Αναδημοσίευση: 2gym-evosm.thess.sch.gr

Στα πλαίσια της τετραήμερης εκδρομής της Γ τάξης του σχολείου μας σε Δελφούς και Ναύπλιο, τα παιδιά του πολιτιστικού προγράμματος «Ναζισμός κι εγκλήματα στην Ελλάδα» και οι καθηγητές τους επισκεφθήκαμε το ιστορικό Δίστομο Βοιωτίας, όπου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συντελέσθηκε ένα ειδεχθές έγκλημα πολέμου στις  10 Ιουνίου του 1944.
Το ιστορικό
Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες της ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.
Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση της ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν.
Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε.
Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. 
Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά. 
Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους.  Εκτελέσθηκαν 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) μεταξύ των οποίων 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.

Η παρουσίαση που ετοίμασαν τα παιδιά πριν την επίσκεψη:

H επίσκεψη
Στο Δίστομο μας περίμενε ο κ. Χρήστος Παπανικολάου, κάτοικος του χωριού και υπεύθυνος του Μουσείου  που μας ξενάγησε στον ευρύτερο χώρο, μας θύμισε τα συμβάντα της μέρας εκείνης και στη συνέχεια μας ξενάγησε στο Μουσείο όπου παρακολουθήσαμε το ντοκυμαντέρ με το ιστορικό υλικό και τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων της σφαγής. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μνημείο όπου μεταφέρθηκαν τα οστά των νεκρών.
Συγκλονιστική η ξενάγηση του κ.Παπανικολάου, μοναδική η εμπειρία της επίσκεψης σε έναν τέτοιο χώρο που πάλλεται ακόμα από τον πόνο  και το δάκρυ για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων,σημαντικό μάθημα για τη νέα γενιά που συνειδητοποίησε τι σημαίνει ναζισμός …..

Οι υπεύθυνοι καθηγητές
Α. Διαμαντοπούλου
Γ. Δασκαλάκης
Δ. Γαϊτανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: