Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Ανακοίνωση ΔΟΕ για την εγκύκλιο των εγγραφών στα νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2017-2018


Με εγκύκλιο του στις 25/4/2017, το Υπουργείο Παιδείας καθορίζει τα κριτήρια για τις εγγραφές μαθητών στα νηπιαγωγεία για το σχ. έτος 2017-2018. Τα όσα ορίζει η εγκύκλιος στηρίζονται στο άρθρο 35 του Ν.4386/16, «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» και στις καταστροφικές για το ολοήμερο νηπιαγωγείο αλλαγές της Υ.Α. Φίλη.
Όπως είχε τονίσει η Δ.Ο.Ε., οι όποιες επανορθωτικές αλλαγές έγιναν σχετικά με τις προϋποθέσεις για εγγραφή μαθητών στο «προαιρετικό», πλέον, νηπιαγωγείο για τη χρονιά που διανύουμε, δεν άλλαξαν τη βασική δομή και φιλοσοφία των νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης που παραμένουν σε ισχύ. Έτσι στη φετινή εγκύκλιο επανεμφανίζονται όλοι οι περιορισμοί – αποκλεισμοί για τη φοίτηση στο ολοήμερο νηπιαγωγείο (οι γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να έχουν κάρτα ανεργίας ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες…). Είναι σαφείς οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για πλήρη εφαρμογή της πολιτικής του «εξορθολογισμού» και των περικοπών σε δομές και εκπαιδευτικούς.
Ο αγώνας για την ανατροπή των πολιτικών αυτών δεν σταματάει. 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί ότι έχει μεγάλη σημασία να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γονείς που το επιθυμούν, να φοιτήσουν τα παιδιά τους είτε στην πρωινή ζώνη είτε στο ολοήμερο. Οι αιτήσεις όλων ανεξαιρέτως θα πρέπει να γίνουν δεκτές ανεξάρτητα αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπουν η Υ.Α. αλλά και η εγκύκλιος.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρα από την καταγγελία και την απαίτηση για ανάκληση των Υπουργικών Αποφάσεων για τα ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επιδιώκει με αιτήσεις του στο ΣτΕ (οι οποίες εξετάζονται στις 8/6/2017) την ακύρωσή τους. Σύμφωνα με τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε. , Μαρία – Μαγδαληνή Τσίπρα, οι Υπουργικές Αποφάσεις για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου» όσο και οι εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, είναι παράνομες.
Τα παραπάνω ενισχύουν την ορθότητα της απόφασης της Δ.Ο.Ε. για τη συλλογή όλων των αιτήσεων για συμμετοχή μαθητών στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, ανεξάρτητα από την τήρηση ή όχι των προϋποθέσεων της Υ.Α. και της εγκυκλίου.
  • Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση τόσο των Υ.Α. για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικού όσο και της εγκυκλίου για τις εγγραφές στα ολοήμερα Νηπιαγωγεία, που είναι παράνομες.
  • Να δοθούν άμεσα οδηγίες ώστε να γραφτούν τώρα όλα τα παιδιά στα ολοήμερα τμήματα.
  • Παλεύουμε για το σπάσιμο των αποκλεισμών, τη φοίτηση όλων των παιδιών στις εκπαιδευτικές δομές, το μπλοκάρισμα των υπεραριθμιών, των απολύσεων και των μετακινήσεων.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλύπτει με βάση το παραπάνω πλαίσιο όλες τις ενέργειες των Προϊσταμένων νηπιαγωγείων και των συλλόγων διδασκόντων που γίνονται στην κατεύθυνση της δυνατότητας για φοίτηση όλων των μαθητών στο ολοήμερο νηπιαγωγείο, με βάση την απόφασή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: