Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΒΟΙΩΤΙΑ (ΘΗΒΑ - ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ) ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ.

''Συγκλονίστηκα! Και εγώ και οι μαθητές- όλοι μας! Δεν χωράνε στο μυαλό σου αυτά που συνέβησαν στην Σφαγή του Διστόμου...Φοβερά, απάνθρωπα πράγματα.Βαρβαρότητα...''. 
Η φιλόλογος Άρτεμις Ντίνου είναι η επικεφαλής της εκπαιδευτικής εκδρομής του 4ου Γυμνασίου Θήβας στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου- ένα από τα Σχολεία που από διάφορα μέρη της Ελλάδας επισκέπτονται το Δίστομο- το Μαυσωλείο και το Μουσείο- είτε με μοναδικό προορισμό την Μαρτυρική κωμόπολη της Βοιωτίας είτε στο πλαίσιο ''πακέτου'' με τους Δελφούς ή τον Όσιο Λουκά, ''την Αγιά Σοφιά της Ελλάδας'', που είναι ακριβώς διπλά.
Τόσο οι 49 μαθητές και μαθήτριες της Β' Γυμνασίου από την Θήβα όσο και οι καθηγήτριες - η κ Ντίνου, η κ. Δήμητρα Βάλιου,της Αγγλικής Φιλολογίας και η κ Καλλιόπη Ζιώγου, της Θεολογίας - βαδίζουν σιωπηλές και προβληματισμένες προς το πούλμαν μετά την περιήγηση-προσκύνημα στο Μουσείο.
Η βιωματική γνώση ''δένει'' τόπους και ανθρώπους

Η κ Ντίνου σπεύδει να εξηγήσει ότι παρόλο που με τις βαρβαρότητες των Ναζί είναι ''εξοικειωμένη'', έχει συγκλονιστεί από την Σφαγή του Διστόμου: '' Είμαι από το Πήλιο, κοντά από την μαρτυρική Δράκεια και ξέρω ''λέει και κομπιάζει ... Ξέρει, έχει βιώσει από τις αφηγήσεις κοντοχωριανών, ότι στην Δράκεια τον Δεκέμβρη του 1943 οι Γερμανοί εκτέλεσαν, πέντε- πέντε, 118 κατοίκους του χωριού και το αίμα τους κοκκίνισε το νερό στο ρέμα του χωριού.... ''Αλλά εδώ...Τι να πω...Απίστευτα... μαζικό έγκλημα, θηριωδία..''.
Δίπλα της, βουρκωμένες μαθήτριες...Δάκρυα από τα παιδιά της Θήβας, για τα 57 παιδιά του Διστόμου που ήταν μεταξύ των 228 σφαγιασθέντων :Η βιωματική γνώση και η μνήμη ''δένουν'' πλέον τους δυο τόπους που δεν απέχουν ούτε 70 χιλιόμετρα...
Οι ίδιες σκηνές, οι ίδιες εντυπώσεις με τους μαθητές και του εκπαιδευτικούς της Θήβας διαδραματίζονται στις αίθουσες ή στο προαύλιο του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου και από επισκέπτες άλλων Σχολείων από Αθήνα, Στερεά, Θεσσαλία κ.ά.,στρατιωτικών Σχολών, Πολιτιστικών φορέων, ΚΑΠΗ, συνδικάτων, κ.ά. που λόγω εποχής είναι πάρα πολλοί- συνολικά 12.000 επισκέπτες το έτος. Τις προάλλες επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, μεταξύ άλλων φορέων, τα παιδιά του Σχολείου Ειδικής Αγωγής που εδρεύει στην Χαιρώνεια. Ήταν μια ξεχωριστή δραστηριότητα που είχαν φροντίσει πολύ οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου.
''Να υπάρξει σύσταση από το Υπ. Παιδείας''

''Θα ενημερώσω και τις άλλες τάξεις να έρθουν. Και όχι μόνο αυτό, θα μιλήσω και με τα άλλα Γυμνάσια και Λύκεια της Θήβας και γενικά της περιοχής να επισκεφθούν το Δίστομο. Είναι βιωματική εμπειρία'' λένε οι καθηγήτριες από το 4ο Γυμνάσιο Θήβας. ''Θα αναρτήσουμε και τις εντυπώσεις των μαθητών με φωτογραφίες και στο site του σχολείου μας'' προσθέτουν, καθώς μαθητές και μαθήτριες έβγαλαν πολλές φωτογραφίες.. Το ίδιο εντυπωσιασμένοι φεύγουν τα παιδιά της ειδικής Αγωγής και οι συνοδοί τους : ''Το μήνυμα πρέπει να περάσει παντού'' λένε.
Μια άλλη καθηγήτρια που συμμετείχε σε σεμινάριο στο Μουσείο τόνισε ότι η επίσκεψη στο Μουσείο Δίστομου πρέπει να υποδειχθεί στους Διευθυντές με σύσταση, ακόμα και από το Υπουργείο Παιδείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: