Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΙ ΆΛΛΟΙ ΕΠΙΚΕΠΤΕΣ!!

Από τον Λουκά Δημάκα

Η Μαρία και ο Χάρης είναι δεν ειναι 10 ετών! Για τα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44 έχουν ακούσει πολλά,ακόμα και από πρώτο χέρι- είναι βλέπετε από το Δρυμό του Δήμου Καλαβρύτων!
Το μεσημέρι της Κυριακής άκουσαν - και είδαν - με "ανοιχτό στόμα" τις αγριότητες που έκαναν οι Γερμανοί σφαγείς στο Δίστομο το 1944, μολις 7 μήνες από την εκτέλεση εκατοντάδων συγχωριανών τους....
Ήταν τα νεότερα μέλη του Συλλόγου Δρυμοτών Καλαβρύτων που επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, αναζητώντας και ξορκίζοντας το κοινό νήμα που συνδέει τους δυο τόπους μαρτυρίου- τον Ναζισμό και τον Φασισμό.
Βαριά η κληρονομιά όχι μόνο της διατήρησης της Μνήμης όπως την περιέγραψε μέσα από το χρονικό ο Χρήστος Παπανικολάου, αλλά και μέσα από το χρέος του αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση που διεξάγει το ΕΣΔΟΓΕ, όπως το ανέπτυξε ο Λουκάς Δημάκας- μέλη και οι δυο της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου.

Η συγκίνηση περίσσεψε στο Μουσείο του Διστόμου που λίγο νωρίτερα από τους καλαβρυτινούς είχε δεχθεί την επίσκεψη του Συλλόγου Αμοριανών Αθήνας- ενός δραστήριου χορευτικού φορέα που συνδυάζει την παράδοση με το προσκύνημα σε ιστορικούς τόπους "δένοντας" το Αιγαίο με την Ρούμελη! 
Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση μιας Ομάδας Γιατρών όλων των ειδικοτήτων από την Αθήνα που επισκέφθηκε το Δίστομο για να προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ τα μέλη της ιατρικές εξετάσεις στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Διστόμου.!'
Ήταν μια πρωτοβουλία των Λάιονς Αθήνας που συνδύασε, μαζί με επίσκεψη στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, την ανθρωπιστική προσφορά με το προσκύνημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: