Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

''Τυφλώνουν'' και ''βιάζουν'' το ιερό Μαυσωλείο με νέες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες!

-Απειλή και για την υγεία των κατοίκων η ανέγερσή τους στον ''Κούκκο''!
-Το θέμα, που καίει το ΔΙΣΤΟΜΟ, έφτασε και στον Εισαγγελέα Λιβαδειάς!

Νέες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ύψους 130 μέτρων στήνονται στον Κούκκο και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων του Διστόμου, αλλά και προσβάλλουν αισθητικά το ιστορικό Μαυσωλείο των 218 Σφαγιασθέντων συμπατριωτών μας, ''σταυρώνοντας '' τους για δεύτερη φορά!
Πρόκειται για τουλάχιστον 3 νέες ανεμογεννήτριες που άρχισαν ήδη να στήνονται στην 2η κορυφή του Κούκκου και συγκεκριμένα λίγο πίσω και ανατολικά, από την κορυφή ''Σπηλιά του Καρούζου''! Κάθε μια από αυτές θα έχει ύψος 125-130 μέτρα, και βάσει του υψομέτρου θα είναι ορατές σχεδόν από όλο το χωριό! Ιδιαίτερα δε ''θα βγάζουν τα μάτια'' των ευλαβικών προσκυνητών που κατά χιλιάδες επισκέπτονται κάθε έτος το πανελλαδικής εμβέλειας Μνημείο του Μαυσωλείου Διστόμου, το οποίο συμβολίζει ουσιαστικά όλα τα θύματα των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. 
Οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες θα είναι μπροστά τους -σαν σε φυσικό μέγεθος- καθώς από εκεί θα βρίσκονται μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα απόσταση!
Βεβαίως κοντά στον αισθητικό βιασμό του περιβάλλοντος και του ιστορικού Μνημείου, υπάρχει και θέμα υγείας και ασφαλείας κατοίκων του Διστόμου, ιδίως από το ότι, όπως καταγγέλλεται στον Εισαγγελέα και τις κρατικές και τοπικές αρχές , το πάρκο ανεμογεννητριών στήνεται δίπλα σε οικισμό κατοικιών που βρίσκεται πριν τον Άγιο Μηνά, προς την μεριά της κωμόπολης! 

Θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των κατοίκων από την ηχορύπανση, αλλά και από την μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών.
Και δίπλα στην ''Κομμένη Ράχη''!
Αντίστοιχο θέμα διαμορφώνεται, με αισθητική παραβίαση του οικοσυστήματος κλπ, από την ανέγερση και άλλων ανεμογεννητριών από η ίδια εταιρία, που προγραμματίζει για την κορυφή πίσω ακριβώς από την ''Κομμένη Ράχη'', δυτικά του Κέντρου Υγείας!
Το τραγικό δε είναι ότι όταν διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι πήγαν στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Διστόμου  Αράχωβας  Αντίκυρας, ''όλοι οι υπεύθυνοι δήλωναν αναρμόδιοι να μας πληροφορήσουν για τα εκτελούμενα έργα και την προβλεπόμενη έκταση αυτών, αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν εγκριθεί και εκδοθεί οι σχετικές  άδειες και περιβαλλοντικές μελέτες, δηλώνοντας ότι όποια σχετική απόφαση έχει ληφθεί από τις  προηγούμενες Δημοτικές  Αρχές''!
Τι γράφει αναλυτικά το έγγραφο προς Εισαγγελέα κ.ά.
Έτσι κατέληξαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς με σχετικό έγγραφο καταγγελίας όπου τα δυο μείζονα ζητήματα - προσβολή Ιστορικού Μνημείου και υγεία κατοίκων- αναδεικνύονται με σαφήνεια και καθαρότητα .
Το έγγραφο έχει κοινοποιηθεί και σε άλλες υπηρεσίες, όπως και στο αρμόδιο Υπουργείο.
Γράφουν συγκεκριμένα οι καταγγέλλοντες :
''Την πρωία της  31/10/2016 αναστατωθήκαμε από εντονότατους θορύβους  σκαπτικών μηχανημάτων βαρέως τύπου τα οποία ενεργούσαν σκαπτικές εργασίες σε σημείο σχετικά πλησίον των οικιών μας  (θέση «Καμήλα») στον ως άνω λόφο (''Κούκκο'').  Αμέσως και εκ του μακρόθεν εντοπίσαμε τα σημεία εκτελέσεως των εργασιών και διαπιστώσαμε, ότι  διανοίγονται δρόμοι και αποψιλώνεται δασική έκταση. 
Εις μάτην αναζητήσαμε κάποιον υπεύθυνο του έργου προς ενημέρωσή μας και τελικά μετά από επίμονες  προσπάθειές μας πληροφορηθήκαμε, ότι εκτελούνται  εργασίες διαμορφώσεως του χώρου, ώστε να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες και να δημιουργηθεί αιολικό πάρκο (...) Τα έργα εκτελούνται μέχρι και σήμερα καθημερινά και σε γοργό ρυθμό ακόμη και σε ώρες κοινής ησυχίας. 
Και συνεχίζει επί λέξει η καταγγελία:  
        ''-Επειδή αφ' ενός οι ως άνω εργασίες που εκτελούνται εντός δασικής περιοχής , αποψίλωση μεγάλης δασικής έκτασης, δημιουργία πολλών οδών προσπελάσεως, δημιουργία μεγάλων πλατειών για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών,  προσβάλλουν βάναυσα το περιβάλλον και υφίσταται άμεσος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης του λόφου στα όρια του ως άνω χωριού και αφ' ετέρου υφίσταται και περαιτέρω κίνδυνος για της ευρισκόμενες πλησίον του έργου κατοικιών μας εκ της κατολισθήσεως βράχων και άλλων φερτών υλικών.
       Μόλις 250 μέτρα από τα σπίτια!
-Επειδή η μεν απόσταση που εγκαθίσταται το αιολικό πάρκο, κατά τους υπολογισμούς μας, είναι μικρότερη του χιλιομέτρου από το χωριό, η δε απόσταση εγκαταστάσεως των ανεμογεννητριών είναι περίπου 250 μέτρα από το οικιστικό συγκρότημα της περιοχής, που περιλαμβάνει περίπου δέκα κατοικίες, εκκλησία και λοιπά κτίσματα και το οποίο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στις αποστάσεις που τάσσει ο νόμος.  
    - Επειδή εκ της εγκαταστάσεως αιολικού πάρκου βλάπτεται βάναυσα το φυσικό περιβάλλον ενός τόσο ιστορικού χωριού, την στιγμή μάλιστα κατά την οποία οι  ανεμογεννήτριες προβλέπεται να εγκατασταθούν ακριβώς απέναντι από το Μαυσωλείο, αφιερωμένο στην μνήμη των σφαγιασθέντων την 10η Ιουνίου 1944 Διστομιτών. 
Έτσι και με δεδομένη την ιστορία του μαρτυρικού χωριού μας, πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπ' όψιν, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί εγκαταστάσεως αιολικού πάρκου, η οπτική παρεμβολή που προκαλείται εκ του ως άνω έργου, ώστε τηρηθούν οι απαιτούμενες νόμιμες αποστάσεις  εγκαταστάσεως αυτών.  
     -Επειδή η δημιουργία του αιολικού πάρκου μεγάλης ισχύος, κατά πληροφορίες μας, γειτνιάζει με τον ως άνω οικιστικό ιστό και ευρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του μαρτυρικού χωριού μας και σύμφωνα με διεθνής δημοσιευμένες μελέτες,  θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των κατοίκων, όχι μόνο λόγω της ηχορύπανσης, αλλά και από την μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών, ήτοι  αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο (2) βαθμούς, εξάτμιση της εδαφικής φυσιολογικής υγρασίας, κλπ με επιπτώσεις στην πανίδα και στο τοπικό κλίμα .
    Υποψίες για μη τήρηση νομιμότητας
 - Επειδή όλες  οι προσπάθειές μας, ώστε να τύχουμε από τους αρμοδίους κάποιας στοιχειώδους πληροφόρησης έχει πέσει στο κενό, τα στόματα δε των αρμοδίων – υπευθύνων είναι ερμητικά κλειστά, αρνούμενοι την οιαδήποτε συνάντηση μαζί μας, γεγονός το οποίο ευλόγως μας θέτει σε υποψίες  ότι δεν τηρείται η νομιμότητα, υποψίες οι οποίες στηρίζονται στο γεγονός της σπουδής που εκτελούνται τα έργα σε διαφορετικά σημεία και με πληθώρα μηχανημάτων, καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας.  
Για να φτάσει στο ζουμί :
''Παρακαλούμε, όπως ενεργήσετε το ταχύτερο δυνατό παν νόμιμο, προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες εκτελέσεως του ως άνω έργου,  ώστε να ερευνηθεί προηγουμένως η νομιμότητα και η σκοπιμότητα του έργου, αν έχουν υποβληθεί και  εγκριθεί οι σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες, αν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες κατά τον νόμο άδειες εκτελέσεως  εργασιών εντός δημόσιας δασικής ζώνης  και αν έχουν τηρηθεί οι ελάχιστες απαιτούμενες αποστάσεις από την τελευταία οικία του οικισμού, ανάλογες με την προβλεπόμενη ισχύ των  ανεμογεννητριών''. 
Από δε τους αρμοδίους του Δήμου και του Τοπικού Συμβουλίου ζητούν να συζητηθεί το θέμα ''με την παράκληση να προσκληθούμε και να παραστούμε στο αμέσως προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο''.
Άμεση επανεξέταση! 
Από τα περιγραφόμενα, το θέμα ξεπερνά την όποια τυπική νομιμότητα. Το ζήτημα πρέπει να ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΘΕΊ από μηδενικής βάσεως διότι έχουν πλέον αναδειχθεί πτυχές που μέχρι τώρα ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΡΥΒΕΙ από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.
Αυτή την φορά η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δεν είναι σαν τις άλλες που μπήκαν μακριά από το χωριό και όχι κοντά σε σπίτια. 
Τώρα έχουμε προσβολή και του ΜΑΥΣΩΛΕΙΟΥ!

Oμάδα κατοίκων Διστόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: