Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ) ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ.

Απλοί, με ένα ποίημα του συμπατριώτη μας Στάθη Σταθά και με ένα λουλούδι στο χέρι, οι 61 άνδρες και γυναίκες που εξέδραμαν από την Θεσσαλονίκη, προσκύνησαν στο Μαυσωλείο Διστόμου τους 228 Διστομίτες που σφαγιάσθηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944.
Ήταν τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης (πρώην Δήμοι Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας) που περιέλαβαν και το Δίστομο στο πλαίσιο τριήμερης εκδρομής σε Βοιωτία, Φωκίδα και Φθιώτιδα.

Πήγαν Δελφούς, Γραβιά, Μονή Δαμάστας , Αντίκυρα και Αράχωβα, ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε και πολύωρη επίσκεψη στο Δίστομο - ξενάγηση στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, προσκύνημα στο Μαυσωλείο και φαγητό και βόλτα στην Μαρτυρική κωμόπολη.
''Ειμαστε πολύ συγκινημένοι από την ιστορία του Διστόμου.
Συγκλονιστήκαμε από το ντοκιμαντέρ που είδαμε στο Μουσείο.
Ήρθαμε για να αποτίσουμε φόρο τιμής - και το πράττουμε καταθέτοντας ο καθένας και η καθεμιά μας ένα λουλούδι στο Μαυσωλείο'' μας είπε η Τασούλα Σιδηροπούλου, Πρόεδρος και Υπ Δημοσίων Σχέσεων της Δ.Ε.ΠΑ.Μ, για τις Δραστηριότητες των Εργαζομένων του Δήμου, που επέλεξε να διαβάσει ένα ποίημα του Στ,Σταθά...
Και σε μένα και στον Χρήστο που εν μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού τους υποδεχθήκαμε και τους ξεναγήσαμε, μας έκανε εντύπωση ότι οι Θεσσαλονικείς φίλοι είχαν έρθει ενημερωμένοι για το τι θα συναντήσουν, ρωτούσαν για λεπτομέρειες, για την ζωή και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων σήμερα.( Να σημειώσω ότι στον Δημο αυτό πριν μερικά χρόνια ήταν αντιδήμαρχος ο συμπατριώτης μας Θανασης Λάμπρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: