Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΠΟΥΝ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τη μνημονιακή πολιτική των περικοπών στην εκπαίδευση συνεχίζει ακάθεκτη το κλείσιμο και τη συγχώνευση τμημάτων σε σχολεία σε όλη τη χώρα! Στη Βοιωτία, στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αλιάρτου έχουν εγκριθεί τρεις τομείς στη Β΄ τάξη από τους έξι! Στο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ακραιφνίου δεν εγκρίνεται ένα τμήμα προσανατολισμού στη Β΄ τάξη. Επίσης γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων στο 1ο Λύκειο Λιβαδειάς, στο Λύκειο Θεσπιών και στο 1ο και 2ο Λύκειο Θήβας.
Οι αποφάσεις αυτές δίνουν ένα ακόμα χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας δημιουργώντας όρους εργασιακής γαλέρας για τους εκπαιδευτικούς. 
Παράλληλα στοχοποιούνται σχολεία (κυρίως ΕΠΑΛ και περιφερειακά σχολεία σε όλη τη χώρα), αφού το πραξικοπηματικό κλείσιμο των τμημάτων τους τα οδηγεί σε συρρίκνωση με απώτερο σκοπό το μελλοντικό κλείσιμο τους.

Είναι εμφανείς οι επιδιώξεις των κυβερνώντων αφού θα δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα για την μετακίνηση των μαθητών σε άλλα σχολεία. Στο τμήμα προσανατολισμού που δεν εγκρίνεται στο Ακραίφνιο το υποτιθέμενο «όφελος» είναι μείωση διδακτικού ωραρίου πέντε ωρών εβδομαδιαίως! Στο Λύκειο Θεσπιών οι μαθητές καλούνται να στοιβαχτούν και αυτοί σε τμήματα των 27 ατόμων ενώ γνωρίζουν πολύ καλά οι ιθύνοντες ότι οι αίθουσες του σχολείου είναι μικρές και μετά βίας χωρούν 14 μαθητές.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τμήματα με 25 και πάνω μαθητές όταν σε αυτά υπάρχει μαθητής με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες και να μην εφαρμόζεται ο νόμος για τη μείωση του μέγιστου αριθμού των μαθητών σε αυτές τις περιπτώσεις.
Είναι απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό να στοιβάζονται μαθητές σε 27αρια τμήματα τόσο στη Γενική Παιδεία όσο και στις κατευθύνσεις Είναι μέτρο που υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Όλα αυτά σημαίνουν για την κυβέρνηση «εξορθολογισμός» στην παιδεία.
Οι κυβερνώντες εφαρμόζουν πλήρως από τώρα το πόρισμα -έκτρωμα της ομάδας Λιάκου που κάνει σαφές πως θα προχωρήσουν μεγάλες συγχωνεύσεις Λυκείων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που θα ξεπερνούν το 30%.
Δυστυχώς ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωνε παρών στα τραπέζια του «εθνικού διαλόγου» ενώ ήταν γνωστά τα σχέδια που επιδίωκαν να περάσουν. Αρνήθηκαν να ορθώσουν τείχος απέναντι σε αυτή την πολιτική και έψαχναν να βρουν τα θετικά μέτρα της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Αποδέχτηκαν το μνημονιακό πλαίσιο και προσπάθησαν να διαμορφώσουν αιτήματα και «αγώνες» εντός του πλαισίου της κυρίαρχης πολιτικής.
Καλούμε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Βοιωτίας να αντιδράσει άμεσα, καλώντας όλους του συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, ημέρα πανελλαδικής δράσης της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ, ενάντια στη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Να µην επιτρέψουμε η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας να μπουν στο μόνιμο κόφτη Κυβέρνησης–ΕΕ–ΔΝΤ.
Η αδιαφορία για την συρρίκνωση των δικαιωμάτων εκπαίδευσης των παιδιών μας, για την μετατροπή τους σε Ευρωπαίους σκλάβους είναι συνενοχή.
Να απαιτήσουμε:
• Να ανακληθεί ΑΜΕΣΑ η υπουργική απόφαση Φ12/159571/Δ4/28-09-2016.
• Να μην κλείσει κανένας τομέας των ΕΠΑΛ και κανένα τμήμα προσανατολισμού στα Λύκεια. Κάθε μαθήτρια και μαθητής να μπορεί να έχει πρόσβαση στον τομέα και στην ειδικότητα που επιλέγει.
• Να μην γίνουν συμπτύξεις τμημάτων. Καμία κατεύθυνση με πάνω από 20 μαθητές.
• Να εφαρμοστεί η εγκύκλιος για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που μειώνει τον μέγιστο αριθμό των μαθητών του τμήματος κατά τρεις.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ,
ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: