Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΩΣΤΟΥΜΕΝΑ!!!

Από τον Λουκά Δημάκα.


Οι κάτοικοι των Δημοτικών Κοινοτήτων Διστόμου και Αραχωβας περιλαμβάνονται στους δικαιούχους των ειδικών ανταποδοτικών τελών για την εγκατάσταση και λειτουργία στις περιοχές τους σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την περίοδο 2010 έως και 31.12.2014 . Οι πρώτοι (μάλλον μαζί με το Στειρι) θα μοιραστούν 227.664,89 ευρώ και οι δεύτεροι 4.808,87 ευρω
To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε :
''Ένα διαχρονικό, πάγιο και δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών ικανοποιήθηκε οριστικά, ύστερα και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικοποίησης των ποσών που πρόκειται να αποδοθούν στους κατοίκους των περιοχών, όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίνεται οριστικά η διάθεση των ποσών από σταθμούς Α.Π.Ε. που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων, για τα έτη 2010-2014, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 5 της ΚΥΑ με αρ. πρωτ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/ οικ. 23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β' 3497/29.12.2014) «Επιμερισμός ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ».

To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ύστερα από την εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων, αναρτά τον οριστικό πίνακα επιμερισμού των ποσών που παρακρατήθηκαν από τους παραγωγούς ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα), για την περίοδο 2010 έως και 31.12.2014 και τα οποία πρόκειται να αποδοθούν σε οικιακούς καταναλωτές 274 Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων σε όλη τη χώρα, στα όρια των οποίων βρίσκονται μονάδες ΑΠΕ των παραπάνω τεχνολογιών.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιμερισθέντα ποσά που παρακρατήθηκαν από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ και -στην περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών- από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 17.614.927,20 ευρώ,πρόκειται να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Η απόφαση θα είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (http://www.ypeka.gr/) και θα κοινοποιηθεί στους κατά τόπους ΟΤΑ, σε ΔΕΔΔΗΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ (ΜΔΝ) και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας''.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΊΤΕΥΣΗ

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ότι κατανέμονται τα 17,6 εκατ. € «Επιμερισμός ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

''Επιτέλους τα κατάφεραν! Μετά από 20 μήνες ουσιαστικής κυβερνητικής απραξίας ανακοινώνουν την εφαρμογή της από 23.12.2014 απόφασής μας (Υ.Α.ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.23840/23.12.2014, ΦΕΚ Β' 3497/29.12.2014) για κατανομή των 17,6 εκατ. € που είχαν συγκεντρωθεί για το διάστημα έως το 2014 από το ειδικό τέλος στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ, χωρίς καμία αλλαγή στην Υπουργική Απόφαση, χωρίς καμία επιπλέον είσπραξη τελών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, έστω και με 20 μήνες καθυστέρηση, χαιρόμαστε που η νομοθετική μας πρόβλεψη για κατανομή χρημάτων στους οικιακούς καταναλωτές των 274 ορεινών χωριών της χώρας όπου είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα, επιτέλους υλοποιείται. Μια πολιτική μας απόφαση για Κοινωνική Ανταποδοτικότητα και Αλληλεγγύη από τα έσοδα επενδύσεων στα ασθενέστερα νοικοκυριά παίρνει σάρκα και οστά''.


Δεν υπάρχουν σχόλια: