Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Η ονομαστή ''Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα'' στα Μουσεία Δελφών και Διστόμου!

Η ονομαστή  ''Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα'' στα Μουσεία Δελφών και Διστόμου!
Μια ξεχωριστής σημασίας επίσκεψη δέχθηκε πριν μερικές ημέρες το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο: Ήταν ένα γκρουπ σπουδαστών  της  ιστορικής με  με πολύ πλούσιο έργο ''Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα'' ( American School of Classical Studies at Athens ) με καθηγητές τους. Επρόκειτο για μια επίσκεψη -ξενάγηση, ενταγμένη στο ετήσιο πρόγραμμα μαθημάτων  που περιλάμβανε και εκπαιδευτική επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών! 
Η ''Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα'' -ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο -  έχει ιδρυθεί το 1881  και έκτοτε προσφέρει  μια φιλόξενη βάση για μελέτη και έρευνα στην Ελλάδα σε μελετητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές από περίπου 170 συμβεβλημένα κολέγια και πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής. Στα πεδία των επιστημονικών και ανασκαπτικών ερευνών  της εδώ , έχουν εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί  γενεές Αμερικανών αρχαιολόγων! Συνεχώς δε κάθε χρόνο πραγματοποιεί έρευνες  και εκπαιδευτικές δράσεις , σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.


Η συγκεκριμένη επίσκεψη στο Μουσείο στο Δίστομο  δεν είναι η μόνη από υψηλής εκπαιδευτικής βαθμίδας αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα τους τελευταίους μήνες. Δείχνουν δε  την  αυξανόμενη σημασία που αποδίδουν  σοβαροί εκπαιδευτικοί φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό τόσο στην ωμότητα του πρωτοφανούς  εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν  οι Ναζί στο Μαρτυρικό Δίστομο τον Ιούνιο του 1944, όσο και στον δικαστικό  αγώνα διεκδίκησης των  αποζημιώσεων από την Γερμανία που έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις   

Καθηγητές  και σπουδαστές ( μεταπτυχιακοί και μη) συγκινήθηκαν  πολύ  παρακολουθώντας το  ντοκιμαντέρ ( με αγγλικούς υπότιτλους)  όσο και την ξενάγηση από μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου. Οι εύστοχες ερωτήσεις  που ακολούθησαν  και η συζήτηση έδωσαν  διέξοδο  στο συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα. ''Σας ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία να δούμε το Μουσείο και να μάθουμε τόσο πολλά. Η ιστορία των ανθρώπων που πέθαναν στο Δίστομο δεν θα ξεχαστεί ποτέ'' έγραψε  ένα από τα μέλη του γκρουπ  της ''Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα''. 

Ποια είναι η Αμερικανική Σχολής Κλασικών Σπουδών
H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, αφοσιωμένη στη συστηματική μελέτη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1881 και έκτοτε προσφέρει μια φιλόξενη βάση για μελέτη και έρευνα στην Ελλάδα σε μελετητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές από περίπου 170 συμβεβλημένα κολέγια και πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής, αναφέρεται στο σάιτ της Σχολής ( η έδρα της Σχολής είναι στο Κολωνάκι, οδός Σουηδίας).
Πρόκειται  καταρχάς  για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο εισάγει μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και προπτυχιακούς σπουδαστές και δασκάλους στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, κατά τη διάρκεια ετήσιων και θερινών προγραμμάτων.  Πολλοί από τους σημερινούς καθηγητές αμερικανικών κολεγίων και πανεπιστημίων στους τομείς των κλασικών σπουδών, της αρχαίας ιστορίας και της αρχαιολογίας έχουν συμμετάσχει σε κάποιο από τα έγκυρα εκπαιδευτικά προγράμματα ή στις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής.

Χάρη στις δύο διεθνούς φήμης βιβλιοθήκες της – τη Βιβλιοθήκη Blegen, αφιερωμένη στις κλασικές σπουδές και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, με εξειδίκευση  στην Ελλάδα μετά το τέλος της αρχαιότητας – η Αμερικανική Σχολή αποτελεί έναν χώρο μελέτης για φοιτητές και ερευνητές με ευρύ πεδίο έρευνας. Η Σχολή προσελκύει, επίσης, μεγάλο αριθμό μελετητών από όλον τον κόσμο, οι οποίοι θεωρούν τις βιβλιοθήκες της ένα από τα σημαντικότερα κέντρα στον κόσμο για τη μελέτη του Ελληνισμού.
Το Εργαστήριο Wiener, το οποίο ιδρύθηκε το 1992, αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό χώρο, αφοσιωμένο στην εφαρμογή των σύγχρονων επιστημονικών τεχνικών στη μελέτη αρχαιολογικών ευρημάτων από την Ελλάδα. Η έρευνα στο εργαστήριο περιλαμβάνει την ανάλυση ανθρώπινων και ζωικών σκελετικών καταλοίπων, τη μελέτη παλαιοπεριβάλλοντος και τη γεωαρχαιολογία.
Η αρχαιολογική εξερεύνηση σε Αθήνα -Κόρινθο
H Αμερικανική Σχολή πραγματοποιεί επίσης ανασκαφές σε δύο από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις του αρχαίου κόσμου. Από το 1896, η Σχολή ανασκάπτει στην Αρχαία Κόρινθο, ένα εκτεταμένο αστικό κέντρο στη βόρεια Πελοπόννησο, με μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, το οποίο έχει αποτελέσει πεδίο εκπαίδευσης για γενεές Αμερικανών αρχαιολόγων. Το 1931, η Αμερικανική Σχολή ξεκίνησε να ανασκάπτει μια δεύτερη θέση στην καρδιά της Αθήνας: την Αγορά, πολιτικό και οικονομικό κέντρο της αρχαίας πόλης. Η ανασκαφή η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, υποστηρίζεται από ένα δραστήριο ερευνητικό κέντρο που στεγάζεται στη Στοά του Αττάλου. Επίσης, πολλές άλλες αμερικανικές ανασκαφές καθώς και προγράμματα επιφανειακής έρευνας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Σχολής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 
Στην 1η και στην 2η φωτογραφία στιγμιότυπα από την επίσκεψη  του γκρουπ της  στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου και στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Η 3η ειναι μια άποψη της εισόδου της Σχολής στην Αθήνα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: