Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Το Λύκειο Διστόμου και η ΓΣΑ επισκέπτονται από κοινού το Βερολίνο

Πηγή/Αναδημοσίευση: dsathen.gr/
Εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιείται ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της ΓΣA και του ΓΕ.Λ Διστόμου. Αφορμή αυτής της συνεργασίας είναι η σφαγή των κατοίκων του Διστόμου από τους Ναζί. Σκοπός του προγράμματος είναι να μάθουμε την ιστορία και να γεφυρώσουμε το χάσμα που θεωρείται πως υπάρχει μεταξύ των δύο λαών.
Μέσα από τις επαφές των δύο σχολείων γνωρίσαμε ο ένας τον άλλον, κατανοήσαμε καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα και κυρίως επικεντρωθήκαμε σε όσα μας ενώνουν και όχι σε όσα μας χωρίζουν.
Με ομαδικές και βιωματικές εργασίες και περνώντας πολύ χρόνο μαζί, δόθηκε σ’ εμάς η ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη τα αρνητικά του παρελθόντος και να αφοσιωθούμε σε κοινούς προβληματισμούς και θέματα που μας απασχολούν, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα συνεργασίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους νέους των δύο λαών. Με τέτοιου είδους προγράμματα και συνεργασίες επιτυγχάνεται η κοινή ευρωπαϊκή πορεία των νέων της Ευρώπης.  

Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας είναι το κοινό μας ταξίδι στο Βερολίνο που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια. Έτσι και φέτος στις αρχές Γενάρη ταξιδέψαμε μαζί με τα παιδιά της Γερμανικής Σχολής στο Βερολίνο.
Το ταξίδι ήταν πολλαπλά χρήσιμο για εμάς. Πέρα από τα αξιοθέατα και την περιήγηση στο Βερολίνο, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γνωρίσαμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας και την παιδεία που παρέχεται στους συνομηλίκους μας. Το σημαντικότερο όμως που συνειδητοποιήσαμε είναι ότι η Γερμανία δίνει ως χώρα πολλές ευκαιρίες για σπουδές και επαγγελματική κατάρτιση σε νέους από όλη την Ευρώπη.
Με τις επισκέψεις στα πανεπιστήμια ενημερωθήκαμε για προγράμματα σπουδών τόσο των πανεπιστημίων που επισκεφτήκαμε όσο και των υπόλοιπων ιδρυμάτων της Γερμανίας αλλά και γενικά της Ευρώπης. Μάθαμε για τις δυνατότητες που έχουμε για μια ενδεχόμενη δική μας φοίτηση σε αυτά.
Εκτός όμως από την ενημέρωση για τις δυνατότητες σπουδών γνωρίσαμε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιηγηθήκαμε σε αυτήν. Θαυμάσαμε τα αξιοθέατα της πόλης επισκεφτήκαμε  διάφορα μουσεία με εξαιρετικό ενδιαφέρον και τόπους ιστορικούς, δείγματα πρόσφατων και παλαιότερων ιστορικών στιγμών.
Αναμφισβήτητα ήταν ένα ταξίδι που θα μας μείνει αξέχαστο, καθώς αποκομίσαμε πολλές και ποικίλες εμπειρίες και εντυπώσεις. Ήρθαμε σε επαφή με την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό μιας άλλης χώρας, πράγμα το οποίο ήταν τελικά το μεγαλύτερο κέρδος γιατί όλα αυτά τα κάναμε μαζί με τους μαθητές-φίλους μας τώρα πια- από την Γερμανική Σχολή.
Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια και την ευκαιρία που μας προσφέρατε και ελπίζουμε η προσφορά και η βοήθεια αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον.
Παντελίνα Τρόκα, Χάρης Καστρίτης, Γιάννης Μίχας, Στάθης Κελέρμενος (μαθητές του Λυκείου Διστόμου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: