Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Πρόσκληση σε αναβίωση Μικρασιατικού Εθίμου "ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ"

''Τα Βάρβαρα''

Πρόσκληση σε αναβίωση Μικρασιατικού εθίμου στη Θήβα

Το ΔΣ της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας σας προσκαλεί στην αναβίωση  του Μικρασιάτικου Εθίμου «ΒΑΡΒΑΡΑ» την  Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 (της Αγίας Βαρβάρας) ώρα 18:00 στην Μικρασιατική Εστία (Αγ. Ελένης 25 & Ομήρου 1 )
Οι  Μικρασιάτες της Θήβας έφεραν αυτό το έθιμο από την πατρίδα, μιας και στα τρίστρατα των χωριών και πόλεων της Μ. Ασίας τιμούσαν την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας και την βοήθεια της να γλιτώσουν από της μολυσματικές ασθένειες της εποχής. Το έθιμο αυτό αναβιώνει για 11η συνεχή χρόνια η Ένωση Μικρασιατών στο Συνοικισμό Θήβας .

Η φωτιά θα ανάψει από νωρίς το μεσημέρι. Βράζουμε το σιτάρι και προσθέτουμε φασόλια, ρεβίθια, κουκιά, σταφίδες, ζάχαρη και καβουρντισμένο σουσάμι. Στο τέλος, προσθέτουμε αμύγδαλα και καρύδια, λίγο καβουρντισμένο αλεύρι για να δέσει ο χυλός και κανέλα για άρωμα.
Στις 6 το απόγευμα οι παρευρισκόμενοι δοκιμάζουν τα «βάρβαρα» λουκουμάδες μαζί με άλλα παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκά και εδέσματα που παρασκευάζουν οι γυναίκες της Ένωσης και χορεύουν για αρκετές ώρες με τους ήχους των μικρασιάτικων τραγουδιών.
Το έθιμο :
Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Προς τιμήν της οι Μικρασιάτες καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να τη γλυκάνουν, να μοιράζουν γλυκό κολυβόζουμο, που το ονόμασαν «βαρβάρα» ή «βάρβαρα».
Το έθιμο αυτό λέγεται πως κρατάει από την εποχή που ο σατανικός νους του πατέρα της Αγίας Βαρβάρας, του Διόσκουρου, βάλθηκε να εξοντώσει τους χριστιανούς δηλητηριάζοντας το ψωμί τους. Το μυστικό όμως, το έμαθε η κόρη του και ειδοποίησε τους Χριστιανούς να αποφύγουν εκείνες τις μέρες το ψωμί και να βράζουν και να τρώνε ότι καρπούς είχαν φυλαγμένους στο σπίτι τους. Κι έτσι, την παραμονή της γιορτής της -στις 3 Δεκεμβρίου- οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν τη «βαρβάρα», βάζοντας στάρι και διάφορους καρπούς (καρύδια, μύγδαλα, ρόδια, σταφίδες) ή φρούτα (συνήθως μήλο) ψιλοκομμένα και μπόλικη μυρωδικά, όπως κανέλα. Τα ξημερώματα της Αγίας Βαρβάρας οι νοικοκυρές έστελναν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους ένα πιάτο «βαρβάρα» και αυτοί τους ανταπέδιδαν το ίδιο. Στη «βαρβάρα» απέδιδαν ευεργετικές ιδιότητες (θεραπεία από την ευλογιά) και στην Αγία Βαρβάρα ότι δίνει δύναμη και πολλαπλασιάζει τα αγαθά.
ΜΕΛΙ & ΓΑΛΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΑ ΟΛΩΝ ΣΑΣ
Το  Διοικητικό Συμβούλιο


Δεν υπάρχουν σχόλια: