Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ- Η Daily Mail δείχνει ποιοι ψήφισαν ΌΧΙ στο Δίστομο!

 Αναδημοσίευση: Το Χωνί

 «Τους περιφρονώ. Η Γερμανία είναι ο εχθρός». Οι επιζήσαντες της σφαγής του Διστόμου ψήφισαν «Οχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής
, γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η οποία σχολιάζει πως το «Οχι» αυτών των ανθρώπων δεν ήταν στο λιτότητα, αλλά εκλήφθηκε ως «συνέχεια της αντίστασης στην "κατοχή"».
Η βρετανική εφημερίδα έκανε οδοιπορικό στο Δίστομο και συνομίλησε με τους ελάχιστες επιζήσαντες του ολοκαυτώματος, σχολιάζοντας πως «πολλοί έχουν ακόμη τραύματα από τα τότε γεγονότα και πιστεύουν ότι οι Γερμανοί χρωστούν ακόμη στον λαό της Ελλάδας ένα χρέος για τη θηριωδία».
Αφού πρώτα, ο δημοσιογράφος Νικ Φατζ ενημερώνει το βρετανικό κοινό για το τι εκτυλίχθηκε σε αυτό το χωριό της Βοιωτίας τονίζει: «το νεότερο θύμα ήταν μόλις δύο μηνών και το μεγαλύτερο διένυε τη 80η δεκαετία της ζωής του».
«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά, αυτό το ντροπιαστικό κομμάτι της ιστορίας και αμέτρητα άλλα περιστατικά κτηνωδίας κατά τη διάρκειας της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα μας βοηθούν να εξηγήσουμε γιατί οι ψηφοφόροι απέρριψαν το σχέδιο διάσωσης που πρόσφεραν Βερολίνο και Βρυξέλλες».

Ο Βρετανός δημοσιογράφος λέει ότι «τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι ακόμα ζωντανά στη μνήμη πολλών και η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα χρησιμοποίησε τα οδυνηρά επεισόδια στην ελληνική ιστορία για να αποσπάσει στήριξη για τη στάση της ενάντια στις απαιτήσεις της Γερμανίας και της ΕΕ για λιτότητα».
«Η ψήφος στο "Οχι" ιδώθηκε σαν μια συνέχιση της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη Γερμανική κατοχή» δήλωσε στη Dail Mail ο 75χρονος επιζήσας Αργύρης Σφουντούρης ο οποίος ήταν μόλις 4 ετών όταν οι γονείς του δολοφονήθηκαν στη σφαγή του Διστόμου το 1944. Τότε, «μεταφέρθηκε σε ένα ορφανοτροφείο στην Ελβετία και από εκεί πολέμησε για να μορφωθεί και να γίνει καθηγητής φυσικής. Τώρα, επιστρέφει στο χωριό του για διακοπές» γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος.


«Ποτέ δεν υπήρξε πραγματική φιλία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας έπειτα από ό,τι συνέβη εδώ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Και αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν εν μέρη υπεύθυνη για το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε ενάντια στο επονομαζόμενο "σχέδιο διάσωσης" που προσέφεραν Βερολίνο και Βρυξέλλες» προσθέτει ο 75χρονος επιζήσας.
«Η άρνηση της Γερμανίας να διευκολύνει τα πράγματα (σ.σ. να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας) ήταν αυτό που έκανε τον κόσμο να δείξει τον θυμό του προς τους Γερμανούς. Οι εφημερίδες (στη Γερμανία) μας είπαν τεμπέληδες, ότι παίρνουμε τεράστιες συντάξεις και ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε, και οι περισσότεροι Γερμανοί πιστεύουν ότι αυτό είναι αλήθεια» δηλώνει ο κ. Σφουντούρης.
Σε αυτό το σημείο, ο δημοσιογράφος της Daily Mail αναφέρει πως «πολλοί παρατηρητές πιστεύουν πως δεν υπάρχει άλλος από την Ελλάδα για να κατηγορηθεί για την τρέχουσα κρίση έπειτα από δεκαετίες φοροδιαφυγής, μεγάλη αύξηση δημόσιων δαπανών και διαδεδομένης εξαπάτησης του συστήματος. Ομως για την 82χρονη επιζήσαντα Ελένη Νικολάου-Σφουντούρη το Βερολίνο χρωστά ακόμα στην Ελλάδα ένα τεράστιο χρέος για αυτό που οι Ναζί έκαναν κατά τη διάρκεια του πολέμου».
Εκείνη ήταν 11 όταν οι γονείς της, οι παππούδες της και οι δύο μικρότερες αδελφές της σφαγιάστηκαν στο Δίστομο το 1944. «Δεν θεωρώ ότι οι Γερμανοί νοιάζονται για αυτά που έκαναν σε εμάς τους Ελληνες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αλλά εκείνοι φταίνε για τις συνθήκες στις οποίες ζούμε σήμερα, εκείνοι και οι πολιτικοί μας» λέει η 82χρονη.
«Εζησα πολύ δύσκολες εποχές. Είχα έναν υπέροχο πατέρα που με αγαπούσε πάρα πολύ. Ηταν τσαγκάρης και μουσικός, ένας μορφωμένος άνθρωπος. Μέχρι να φτάσω τα 11, ζούσα μια ευτυχισμένη ζωή, αλλά τότε όλα άλλαξαν. Δυστυχώς, μπορεί να πεθάνω κάτω από την ίδια δυστυχία, ξανά επιβεβλημένη από τους Γερμανούς. Οι δυο μου γιοι είναι δικηγόροι και έχουν υποφέρει οικονομικά εξαιτίας της κρίσης. Η εγγονή μου σπουδάζει ξένες γλώσσες. Αλλά δεν μπορεί να πάει στο πανεπιστήμιο στην Κρήτη για να σπουδάσει, επειδή ο γιος μου δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τα έξοδα για να τη στείλει. Αυτό με λυπεί πολύ. Η ανιψιά μου έχει πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά η μοναδική δουλειά την οποία μπορεί να βρει, είναι σερβιτόρα. Αν η σύνταξή μου ήταν υψηλότερη, θα μπορούσα να βοηθήσω την ανιψιά μου, αλλά αυτή δεν φτάνει ούτε και για μένα» δηλώνει η κα Νικολάου-Σφουντούρη.

«Αν θα μπορούσα να στείλω ένα μήνυμα στην Ανγκελα Μέρκελ, θα της έλεγα: "Σκέψου τι έχουμε περάσει εξαιτίας του τι έχει κάνει η χώρα σου σε εμάς στο παρελθόν. Για αυτό προσπάθησε σε παρακαλώ να κάνεις για μας τώρα το καλύτερο που μπορείς».
Η 82χρονη πρόσθεσε: «Μετά τη σφαγή έμεινα ορφανή. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τις μνήμες του τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Με μεγάλωσε η γιαγιά μου και παντρεύτηκα έναν υπέροχο άνθρωπο, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνη την απαίσια ημέρα. Ο λαός του Διστόμου δεν έκανε τίποτα για να αξίζει αυτό που του συνέβη. Ηταν θύματα μιας ανήλεης γερμανικής επίθεσης. Δεν τους μισώ (τους γερμανούς), τους περιφρονώ. Νιώθω σαν η Γερμανία να είναι ο εχθρός».
pestomou.info

Δεν υπάρχουν σχόλια: